Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iliko-39

ksiądz zbeształ.

Polecane posty

Gość iliko-39

Ksiądz zbeształ nasze dzieci na spotkaniu przygotowawczym do komunii, że ich stroje są zbyt plażowe( chłopcy byli w krótkich spodenkach, dziewczynki w sukienkach na ramiączkach itp.). To nie była msza, na dworze upał.Było mi głupio, bo moje 9 letnie dziecko też było na letniaka. Czasami stoją w kościele dziewczyny, w kieckach ledwo zakrywających tyłek, nawet uklęknąć nie mogą i nikt im nie zwraca uwagi. Jak test z tym u was?

Gość wczoraj gdzieś tam przeczytała
a ty na rozmowę o pracę poszłabyś w letniej, wydekoltowanej sukience? Są miejsca, gdzie w bikini nie wypada przychodzić:) Na komunii też nie będą przecież w samych slipkach nawet jak będzie upał:)

Gość iliko-39
Uważasz, ze sukienka na ramiączkach w kolano to bikini?

Gość salianka
Zwracają na to uwagę,nawet podczas ogoszeń ksiądz jest w stanie to wypomnieć, np."kilka pań ubrało się niestosownie". Jestem niewierząca,ale uważam,że to nie jest czepialstwo.Obowiązuje pewien "dress code" - są miejsca, idąc do których trzeba się zastanowić nad strojem (np.kościół.teatr,opera). Co do kościoła - panowie wchodzą bez nakrycia głowy,z zasłoniętymi nogami.Panie - zasłonięte ramiona i kolana,mały dekolt. Dla dzieci mógł zastosować taryfę ulgową (tym bardziej,że rodzice najczęściej wybierają ubranie).Następnym razem daj córce jakieś bolerko na ramiona (w kościele z reguły i tak jest chłodno),a synowi kup lniane spodnie (nawet długie są przewiewne).

Gość 1000lala2000
Paranoja i tyle. Tak właśnie zniechęcają ludzi, juz w tak młodym wieku do tej instytucji. Nieodpowiedni strój u dzieci? Że niby co- dzieci wyglądały zbyt wyzywająco?! A to porównanie, które ktos przytoczył o rozmowę w sprawie pracy- idiotyczne.

Gość iliko-39
Ksiądz stwierdził,że w kościele ma być godnie, a nie modnie i wygodnie

Gość wczoraj gdzieś tam przeczytała
nie - nie idiotyczne. Po prostu są pewne zasady co do ubioru w różnych instytucjach. Kościół też jest instytucją. Do meczetu nie wejdziesz, jeśli nie zdejmiesz butów.. Chcesz być członkiem tej instytucji - stosuj się do ich zasad. A jak nie chcesz tam być - twój wybór

Gość 1000lala2000
Kobieto zignoruj tego księdza, bo Twoim dzieciom przede wszystkim ma być wygodnie i na pewno to ani ciebie ani dzieciaków nie umniejsza jako katolików. A to, że ksiądz ma swoje wizje, to niech sam sobie z nimi radzi.

Gość 1000lala2000
do wczoraj gdzieś tam przeczytała: dorośli to niech se chodzą nawet w workach pokutnych do kościoła jeśli ksiądz se zażyczy, a nadal nie widzę powodu żeby katować dzieci.

Gość Księża się za bardzo
rozpanoszyli to fakt. 9 letni chłopiec w krótkich spodenkach czy 9 letnia dziewczynka w sukience na ramiączkach to nie przestępstwo. Nawet w kościele. Bez przesady. Jak się księdzu nie podoba niech idzie do klasztoru zamkniętego i nie będzie narażony na TAKIE widoki

Gość salianka
Mam wrażenie,że część osób jest zbulwersowana,bo to powiedział ksiądz.A przecież np.do teatru też dziecka się nie puści w letniej sukience. Są pewne reguły - jak się nie podoba,to nie musicie w czymś uczestniczyć. Fakt- ksiądz mógł powiedzieć to łagodniej,a najlepiej by zwrócił uwagę rodzicom,że strój nie do końca był odpowiedni.Nie róbcie sztucznego problemu.

Gość iliko-39
jesli chodzi o teatr- to sie zdziwisz. W ubiegłym tygodniu byłam w teatrze i była grupa młodziezy z wycieczki ubrana tak , jak zwiedzali miasto ( spodenki, krutkie spódniczki, topy). Teoretycznie to niezbyt eleganckie, w praktyce- mi nie przeszkadzało

Gość iliko-39
krókie- rzecz jasna chciałam napisac

Gość salianka
iliko-39 Bo ludzie przestają zwracać na to (strój odpowiedni do okazji i miejsca) uwagę.Zawsze teatr i podobne instytucje były miejscami do "odchamiania".Wyjście do nich stanowiło okazję założenia garnituru czy eleganckiej sukienki.Ja przynajmniej tak zostałam nauczona i nie wyobrażam sobie pójścia np.w jeansach (a jestem przed 30stką). Teraz młodzież (za przywoleniem rodziców lub nie) pozwala sobie na coraz więcej.Zaprowadzając córkę do szkoły widziałam maturzystki idące na egzamin w strojach,w jakich ja się mężowi wieczorem pokazuję.

Gość Księża się za bardzo
Salinka ja nie mówię że tak należy ubrać się n a mszę, czy inną uroczyśtość w kościele ale na zwykłą próbę?? A jak już tak porównujesz do teatru to myślisz że aktorzy wszystkie próby w pełnym "rynsztunku" mają? A swoją drogą dziś 8 czerwiec a wy jeszcze komunii nie mieliście?

Gość wszyscy sa szczesliwi
Ojcowie i matki, złóżcie rachunek za dusze, które wam powierzyłem. Ile razy wasze dzieci i wasi domownicy grzeszyli z waszej winy, bo pozwalaliście im utrzymywać kontakty ze złym towarzystwem?! A tu jeszcze złe myśli i złe pragnienia, których przyczyną stała się wasza córka; tu niegodziwe uściski i haniebne uczynki; tu brudne słowa wypowiedziane przez waszego syna." „Ależ, Panie będą wołać ojcowie i matki - przecież myśmy im tego nie kazali robić!" „To bez znaczenia - odpowie Sędzia - grzechy waszych dzieci są waszymi grzechami. Bo gdzie te cnoty, które kazaliście im pielęgnować? Gdzie dobre przykłady, które im dawaliście?" A co spotka ojców i matki, którzy dzisiaj spokojnie patrzą na to, jak ich dzieci idą na niebezpieczne tańce, na zabawy, do knajp? O, Boże, kto zrozumie to zaślepienie! Ile zbrodni zobaczą ci ludzie - zbrodni, które Bóg w tym strasznym momencie im właśnie przypisze! Ile ukrytych grzechów ukaże się wtedy na oczach całego świata! Otwórzcie się, głębokie otchłanie piekieł i pochłońcie ten ogrom potępieńców, których życie było bezustanną pogardą Boga - pracą na własne potępienie!

Gość wszyscy sa szczesliwi
a to z egzorcyzmów któż zliczy grzeszne myśli i pragnienia, które wznieca w rozwiązłych mężczyznach wasza bezwstydna moda, szczególnie na ulicach i na plażach, po których nieustannie krążą tłumy demonów? Zachowujecie się tak na plażach obmywając wodą wasze ciała, a jednocześnie plamiąc dusze wasze i tych, którzy na was patrzą bezwstydnie. Chcecie ochłodzić się w morzu w te dni spiekoty, a jednocześnie przygotowujecie sobie żar wiecznego ognia! Słysząc o wiecznym ogniu uśmiechacie się ironicznie, ale te które poprzedziły was w śmierci nie robią już tego, płacąc za swoje winy wraz z innymi potępieńcami! - „Ja jestem bardzo sprytny; aby osiągnąć swój cel w świecie, osłabiam autorytet rodziców, którzy są pierwszymi odpowiedzialnymi za nieprzyzwoity sposób ubierania się ich córek. Kobiety noszące się bezwstydnie utwierdzam w przekonaniu, że nie robią nic złego, ponieważ obecnie prawie wszystkie tak się ubierają. Posługując się brakiem ograniczeń na plażach, wzbudzam w tych kobietach przyjemność z bycia oglądanymi i podziwianymi. A teraz klecho oznajmię ci to czego jeszcze nie wiesz. W piekle przebywają obecnie najpiękniejsze kobiety świata, te które podczas swego ziemskiego życia posługiwały się swoją fizyczną urodą w celu uwodzenia mężczyzn. - Ale dlaczego te kobiety bezwstydne w ubiorze nie pamiętają o tym, że trzeba umrzeć i że ich ciało stanie się pokarmem dla robaków? - „No bo ja Melid, oddalam od nich te myśli, które mogłyby odłączyć je ode mnie. Podobnie wykorzystuję tych, którzy znajdują upojenie w tańcu, balach i dyskotekach.

Nie wiem jak jest u mnie, jak ja miałam próby było zimno i nie było takiego problemu :) Ale ten wasz ksiądz coś ma z głową nie teges chyba :o

Gość salianka
Aktor to aktor - trochę to porównanie nie wyszło - on tam pracuje,a my mówimy raczej o użytkownikach danej instytucji :) Ja tego księdza nie bronię,staram się tylko podejść do tematu z większym zrozumieniem.Przegiął,ale też jakąś cząstkę racji miał.Tylko sposób i odbiorca nieodpowiedni. Ksiądz tez (podobno) człowiek,a każdemu odbić może.

Gość iliko-39
u nas komunia jest zawsze na Zielone świątki, czyli w tym roku wypada póżno.

Gość hhhmmmmm
ksiądz mial rację. W pewnych miejscach obowiązuje odpowiednie ubranie i już. W końcu nic by się nie stało, gdyby chlopcy przyszli w rybaczkach a dziewczynki w sukienkach z rękawami. Nikt im nie kazał ubierać kurtek. W czasie komunii chłopcy będą w długich spodniach, a jeżeli dzieci mają alby, to będą mieć też długie rękawy. I jakoś będą musieli przeżyć. Prawdą jest, ze obecnie ludzie nie znają słowa "stosownie". Uważają, ze najwazniejsze jest ich samopoczucie. W efekcie ostatnio na chrzecie widziałam ludzi, którzy wyglądali jakby przyszli z plazy albo agencji towarzyskiej. :o

Gość 1000lala1000
"stosownie" to pojęcie względne- ubieraj sie tak jak Ci wygodnie i koniec. Co za bzdury- z odkrytym ramionkiem to niestosownie a z zakrytym stosownie?! Czas juz wyjść ze średniowiecza- nikt nie będzie gorszym katolikiem tylko ze względu na tzw "niewłaściwy" strój- te zasady wymyślają ludzie chyba tylko po to aby uprzykrzyć życie innym ludziom.

Gość napewno niejest
przecież to jest chore, takie wymagania księdza. NIKT do kościoła nie chodzi w stroju plazowym ale odkryte kolana, ramiona u kobiet - u dzieci( a 9 ltenia dziewczynka , czy chłopiec to jescze dzieci ) to w ogóle nie powinno zwracać uwagi. Krótkie spodenki u chłopca ? no faktycznie ... Boga obrażają :P

Dzieciom ma być wygodnie więc w krótkich szortach mogą sobie iść i do kościółka i do teatru, mają się wyszumieć, robią głupoty bo są malutkie, nie muszą po sobie sprzątać bo to odbieranie im dzieciństwa.... a jak będa dorosłe to same sobie wpoją zasady i będą wiedziały jak się mają zachowywać i jak ubierać na różne okazje... Właśnie przez takich rodziców teraz jest tylu aroganckich, niewychowanych i niechlujnych młodych ludzi. Sama jestem młoda, ale rodzice pewne zasady wpajali mi od małego. Moja 5letnia córka nawet wie jak się chodzi ubranym do kościoła, na święta czy na jakieś imieniny do cioci. Przez rodziców z takim podejściem jak autorka będę bała się puścić córkę do szkoły bo mi normalnie rozpieszczone i rozwydrzone bachory zepsują dziecko! Horror jakiś...

Gość 1000lala1000
do bellik Ty sie na głowę powinnaś leczyć- źle ubrany= zły człowiek?! No to faktycznie aż strach się bać na kogo wyrosną Twoje dzieci jeśli mają rodzica z takimi poglądami

Na zachodzi by cię w takim stroju po prostu nie wpuscili do Koscioła, Tak samo w jerozolimie. Aby wejść do swiątyni katolickiej czy prawosławnej musisz mieć zakryte ramiona i kolana.

Gość 1000lala1000
do iftar: a co ma piernik do wiatraka. Czy ja komuś krzywdę robię? Czy to grzech? A moż e chodzi o to tylko, że jest taka ZASADA. Zasady to nic złego- jeśli mają sens. Ta nie ma.