Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ragazzza

Czy takie studia zapewnią mi dobrą prace?

Polecane posty

Gość ragazzza

Jestem w drugiej klasie liceum, właściwie to juz kończę i za rok maturka. Myslę cały czas o studiach, ktore oczywiscie przyniosą mi korzyści w przyszłości. Będzie ciężko, ponieważ jestem typową humanistką, z matmą jest średnio. Dltego też wybiore kierunki humanistyczne. Myślę nad Europeistyką - jako pierwszy kierunek, a drugi to filologia grecka. OD kilku lat fascynuje mnie ten kraj, bardzo chciałabym uczyć się o jego kulturze tradycjach i przede wszystkim języku. A dlacyego Europeistyka ? Ponieważ uwielbiam dowiadywać się nowych info o Europie, zarowno o kulturze jak i polityce, gospodarce itp. Generalnie kręcą mnei takie tematy. Myślę, że to mogłoby dać mi dobrą pracę, moze w jakiejś instytucji międzynarodowej? Poza tym jeżyk grecki nei ejst oblegany i malo kto go zna, więc tu też większa szansa. W razie co, mogę dorabiać sobie na tłumaczeniu. Co myślicie o tym ? Prosze o obiektywne opinie.

Gość a moze project management
europeistyka to toalne dno.

Uważam że to jeden z najbadziewniejszych kierunków tak samo jak np socjologia i kulturoznastwo :o Juz lepiej zostań np logopedą :)

Gość ragazzza
ale mnie to zupełnie nie interesuje :/

Ok :) rozumiem :) ale to jest tak że takie studia jak sobie wymarzyłaś są raczej hobbystyczne i rozsądni ludzie idą na nie kiedy juz mają skończone inne porządne.

Gość bagaz podreczny
wiesz, teraz myslsizz o tym zeby studiowac cos co cie interesuje a, potem bedziesz plakac ze lepeij bylo zostac dentysta i zraabiac porzadna kase i nie amrtwic sie czy znajdzies zgdzies zatrudnienie.

Gość ragazzza
ale jak już wspomnialam, nie jestem mózgiem matematycznym. Dentystą też nie będe.... Ja uważam, ze jeżeli ludziom zależy to w końcu znajdą pracę.

Gość bagaz podreczny
jestes jeszcze mloda i naiwna. wpadnij tutaj za kilka lata to wtedy zoabczymy kto ma racje.

Gość ragazzza
Ludzie, to nie chodzi o to żebyście mnie wyzywali i obrażali tylko wyrazili obiektywną opinię. Nie interesuję mnie to, że ktoś wyzwie mnei od naiwnych, chcę usłyszeć cokolwiek o tych studiach. Btw. to który waszym zdaniem kierunek humanistyczny jest warty studiowania ? Bo jak narazie widzę same negatywne opinie na ten temat. U mnei nei ma szans na coś ścisłego.. muszę wybrać humanistyczny. A dziennikarstwo? J aosobiscie uważam, że nić po tym nie ma, a moja koleżanka bardzo nastawia się na to, twierdząc, że będzi ewielką dziennikarką i TVN lub czymś podobnym.

Gość no i ludzie wyrazaja
obiektywne opinie, chcesz byc bezrobotna po zakonczeniu studiow idz na ta europeistyke, a nie zawracaj ludziom dupy, ktorzy chca cie odwiesc od tej blednej zyciowej decyzji ;/

Gość ragazzza
O psychologii slysszałam tyle, ze teraz jest najbardziej obleganym kierunkiem. Wystarczy spojrzeć na wymagania, tam moze dostać się każdy... Praktycznie liczy sie matura z każdego przedmiotu .

a na europeistyke to trzeba byc geniuszem ;/ wez sie nie osmieszaj ;/ tam sie kazdy z palcem w dupie dostaje :D

europeistyka to badziewie, ale filologia grecka brzmi ciekawie, myśle, że jest po tym praca jak po wszystkich egzotycznych filologiach.

Gość ragazzza
No dobrze, jeżeli ma to być moj zyciowy blad w takim razie na co mam iść, żeby nie zmarnować sobie życia ? :P

Gość ragazzza
Dobrze, skoro można dostać się tak łatwo, to spójrz na wymagania w większych miastach i porównaj sobie z psychologią...

chocby na ta filologie grecka, wiecej pozytku bedziesz miala z tego ... w ogole kazdy egzotyczny, czy jakis inny jezyk niz angielski niemiecki jest duzym plusem :) moja kumpela studiowala jezyk czeski robote raz dwa znalala :) inna slowacki - tez ma juz robote :)

Gość ragazzza
Kiedyś myślałam nad tym, jednak żeby skończyć prawo trzeba naprawdę się tym interesować i być w tym dobrym, a ja wiem, że nie wytrwam, ponieważ nie interesuje mnie to i będzie mi ciężko..

ja na twoim miejscu szedłbym na tę filologię grecką i bym się nawet nie zastanawiał nad europeistyką.

Gość humanista
skoro jesteś typowym humanistą, to powinieneś też wiedzieć co znaczy to magiczne słowo, bo przypominam Ci, że to nie człowiek, który nie radzi sobie z matematyką, ale człowiek oczytany, inteligentny i ogólnie wysoko rozwiniety intelektualnie...

Gość ragazzza
Dlatego ja zamierzam iść na Europiestykę i na Filologię Grecką, żeby mieć większa szanse na dostanie pracy.. Duri kierunek zamierzam podjąc jakos na 3 lub 4 roku studiow.

Z takim podejsciem na pewno niczego nie skończysz bo na każdych studiach połowa przedmiotów nie ma nic wspólnego z danym kierunkiem i jest nie wiem po co :p np ja na ekonomii miałam podstawy filozofii i socjologii :p

Gość ragazzza
i myślę, ze lepiej meic 2 kierunki, a nizeli tylko ta filologię

Gość ragazzza
poza tym na europeistyce będe miała angielski, z czego bardzo się cieszę, bo chcę nauczyć się go tak porządnie. Jak narazie umiem go dobrze, jednak nie perfekcyjnie.

Europeistyka nie podwyższy twoich szans na dostanie dobrej pracy ani o punkcik. Jak już to może filologia i np. filozofia? :) wszak duża część filozofii wywodzi się z Grecji :)

Nie bój sie :D na studiach na pewno nie nauczysz sie języka perfekcyjnie :D to juz lepiej zapisz sie dodatkowo do szkoły językowej.