Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myslimy o dziecku

czy 4000zl na 2 osoby dorosłe + dziecko wystarczy na życie?

Polecane posty

Gość myslimy o dziecku

Oboje z mężem pracujemy i łącznie zarabiamy 4000zl, mieszkamy w domu z teściową ale mamy osobne mieszkanie na gorze więc płacimy tylko za prąd, wodę mamy ze studni ale chcieliśmy się starać o kredyt na budowę domu, działkę mamy i tu pytanie czy jest sens starania się o dziecko? z drugiej strony jak wezmiemy kredyt to już niewiele zostanie... :( pewnie ok 1500zl bedzie wynosila rata kredytu...

Gość jakie miasto?
bo chyab to jest tu najwazniejsze.

Gość myslimy o dziecku
mieszkamy na wsi

Gość Dobre...
I oczekujesz ze ktos Ci odpowie ze starczy czy nie? no nie zartuj kazdy ma inne potrzeby, inne wydatki, z dzieckiem tez roznie bywa jedne choruja wiec idzie masa kazsy na lekarzy, leki itp Ja z mezem zarabiamy łącznie ok 7,5tys. mamy roczne dziecko i nie powiem zeby to bylo jakos duzo tez splacamy kredyt 1500zl miesiecznie. Takze kazdy ma inne potrzeby i wydatki do tego w innym miescie mieszka gdzie ceny sa diametralnie rozne.

Gość moim zdaniem jesli
macie 4000 a rata kredytu wyszlaby 1500 to i tak wam starczy na 3 osoby. zostanie wam 2,5 tys. na zycie----to malo, skoro czynszu nie bedzie, tylko oplaty? Fakt, szalu moze nie bedzie, ale da sie za to zyc.

Gość Moim zdaniem nawet to co
Wam zostanie to kupa kasy i starczy spokojnie. Ale ja jestem przyzwyczajona nie kupowac w najdrozszych sklepach

Gość kjh
ja teraz zyje za mniejsze pieniadze. spoko dacie rade. tylko trzeba oszczedniej zyc.

Gość kjnhbgfdsdfg
w dupie Ci sie poprzewracalo, zastanawia sie czy 4 tys, wystarcza na 3 osoby... jak ktos ma siano w glowie to i 10 bedzie mu malo...

Gość moim zdaniem jesli
Tzn. mi by w zupelnosci starczylo 2,5 tys. na 3 osoby majac wlasny dom. Mam taki charakrer, ze umiejetnie rozporzadzam pieniedzmi, kupuje z glowa i nigdy nie szalalam, nawet jak mialam kaski wiecej-staram sie odkladac jak najwiecej pieniedzy. Kupuje (jedzenie, ciuchy, buty) w promocjach czesto.

Gość moim zdaniem jesli
W sumie znam rodziny i 4-osobowe, ktore zyja za mniej niz 2 tys. zl miesiecznie i wbrew pozorom biedy nie klepia... A czesto, im ktos ma wiecej pienieczy, to wiecej wydaje, stad takie dylematy-ze jak bedzie dziecko i kredyt, to nie starczy na zycie-wtedy i 4 i 5 i 6 tys/m-c bedzie dla takiego kogos za malo, bo sobie odliczy ten 1500 kredytu. A wtedy wystarczy zmienic tryb zycia-ale wiem, ze do kasy i wygody czlowiek sie przyzwyczaja...

Gość moim zdaniem jesli
Ja z mezem i dzieckiem mieszkamy zagranica... Mamy na miesiac, w przeliczeniu na zlotowki ok. 5,5 -6 tys., wynajmujemy mieszkanie a mimo to ja jestem w stanie jeszcze odlozyc... Za taka sama kase w Polsce zylabym jak krolowa, jeszcze oplacajac dajmy na to 1500 kredytu :)

Gość agami muu:)
hehehh 6 tys to kup a kasy? dla kogo? sorki.. ja z mezem mam ok 9 i sie nie przelewa, mieszkanko, czynsz , kredyt 3 auta, stidia i mało co mi zostaje, za 1500 2 dziecko, jesuuuuuuuuuuuuu antybiotyki kosztuja 200zł kobito, zastanow sie.

Gość im wiecej kasy
sie ma, tym wiecej sie wydaje... no 9 tys. to malutko, naprawde, trzeba koniecznie miec 3 samochody :P racja-od nadmiaru kasy we lbach sie przewraca :P

Gość im wiecej kasy
Antybiotyki? to zmien lekarza, a nie dziecko za mlodu faszerowac :P i 200 zl az? istnieja tansze odpowiedniki lekow, ale trzeba zapytac lekarza-sam jak wyczuje kase, to ci nie zaproponuje :P

Gość 1221122
co to za antybiotyki za 200?

Gość flaffffffffffffffffffik
skoro zadajesz takie pytania to uwazam ze powinnas odlozyc starania i skonczyc najpierw podstawowke

Gość Moim zdaniem nawet to co
Dla mnie to kupa kasy. Ja z podobnej kwoty - 2300 - utrzymuje sie z mezem i dzieckiem, ale my placimy czynsz, czego autorka nie bedzie, wiec na start ma kilkaset zlotych wiecej. A nam nawet udaje sie czasem odlozyc Znam wiele rodzin ktore maja gorzej

Gość aparatka288
my mamy na 3 osoby 2500 i duży dom do utrzymania i spokojnie starcza jak się chce to się wszystko da

Gość myslimy o dziecku
Dziekuje za odpowiedzi. Wlasnie tu jest problem bo nigdy nie oszczedzaliśmy, mielismy 4 tys na siebie, 120zl miesiecznie prad i takie były nasze wydatki.... Nawet na paliwo nie wydajemy bo mamy firmowe samochody, jedynie jak jedziemy gdzies prywatnie ale to koszt gora 50zl. Na pewno musielibyśmy zrezygnować z wielu rzeczy ale chciałam poznać opinie innych.

Gość to trzeba miec w danym
miescie rodzine, zeby moc sie przeprowadzic? dziwne tlumaczenie. chyba czas juz odciac pepowinke, nie uwazasz?

absolutnie tak uważam. Marzę o tym. Wiesz, chodzi o to, że głupio tak jechać w Polske, jeśli od uraodzenia mieszkamy w Warszawie, mamy tu całą rodzinę, przyjaciół, hobby - wszystko. Narzeczony jeszcze tu studiuje i będzie jeszcze dwa lata. Wyprowadziłabym się choćby jutro, gdybym miała kiedy. Ja mam 26, a mój partner 27. Widzę po mojej siostrze, ze jak sie już zacznie wynajmować, to można w tym utknąć. Poza tym to pieniądze wyrzucone w błoto.

Teraz jak daję mamie, to one chociaż, zostają w rodzinie. mama opłaca znich rachunki. A z wynajmu to jakiś obcy się bogaci a my biedniejemy :(

Gość lilka 1179
My w Wawie 2+1 (2-letnie dziecko) zarabiamy lącznie 9000. Niania 1700 kredyt hipo 1500 kredyt auto 700 rachunki 1000 zywność, benzyna, rzeczy do domu gospodarcze 3000 zostaje okolo 1000 miesięcznie ale wiadomo że zawsze jest cos dodatkoweg0 - ubezpieczenie samochodu, szczepienia dzecka, ciuchy, wakacje więc wystarcza na styk

Gość blondyyyna
Jeżeli pozwala wam na to wiek, to ja na waszym miejscy bym się wstrzymała z decyzją o dziecko jakieś 2 lata. Jednak kredyt na dom to ogromne zobowiązanie wiążące na jakieś 30 lat. A co będzie jeśli ty lub mąż stracicie prace? Teraz są takie czasy, że niczego nie można być pewnym, firmy upadają, dziś masz pieniądze juto nie.. Ja bym przez jakieś 2 lata oszczędzała jak najwięcej, żeby mieć jakiekolwiek pieniądze w rezerwie. A budowa domu to nie wszystko, jeszcze wyposażenie itp. a z domem jest tak, że zawsze znajdzie się nieprzewidziany wydatek.

Gość wróżka i jasnowidz
absolutnie nie wystarczy, idz do mopsu.

Gość gedfs
my mamy podobnie, nam to wystarcza; tzn,. nie planujemy budowy domu na kredyt, ale za to odkładamy ok 2tys więc na to samo wychodzi. ale fakt, ze jesteśmy nauczeni życ oszczędnie

Gość nie dogonisz mnie
ile może być tak kretyńskich tematów. Nie rozumiem jak można mieć 9 tysięcy i twierdzić że brakuje kompletna idiotka to pisała. Za 4 tys na 3 osoby spokojnie wyżyjecie;) Z kredytem też dacie radę ale bez wygibasów serio jesteście tacy tępi że musicie takie pytania zadawać? Pomijając fakt,że mieszkacie u rodziców no to już całkiem

Gość Nie, no kopara mi opada
Masz 4000 tys i się zastanawiasz, czy Wam starczy ??? Z chiinki się urwałaś ? Boże, jak byś napisała,że masz 1500 czy choćby 2 tys. na całą rodzinę, to bym zrozumiała, że się boisz, że na dziecko nie starczy, ale 4 tys ? Puknij się w głowę., Co za rozumowanie,że mając normalnie na życie parę tysięcy ona nie wie, czy dziecko może planowac., Idąc Twoim tokiem myślenia,, to musiałabyś poczekać conajmniej do 50-tki -aż się dorobisz 3 domów,, 5 samochodów, będziesz mieć 20 tys,. na miesiąc, wtedy może Wam z bidy starczy na utrzymanie dziecka. No co za kobita !

Gość Nie, no kopara mi opada
No i racja, żeby baby na forum pytać, czy ją na dziecko stać, to Ty sama nie wiesz tego ? Nasz pytasz o radę, czy możesz mieć dziecko z taką kasą ? Babo, ludzie za 1500 miesięcznie muszą wyżywi ć 3-osobową rodzinę i żyją i są szczęśliwi.

Gość moim zdaniem spokojnie
wystarczy nawet z kredytem, a może nawet będzie większa motywacja, żeby więcej zarobić! .... życie jest za krótkie, żeby ciągle tylko czekać! ...jak na wioskę, to bardzo dobrze zarabiacie autorko!.... a koszty utrzymania pewnie taniutkie - sama jeżdżę po jaja czy zamawiam świnkę czasem za wiosce i super jakość i cena pól niższa niż za kiepskiej jakości produkty w mieście.... do tego własny ogródeczek - warzywka własne za grosze i gra gitara :D