Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinia999

wyjazd na wakacje

Polecane posty

Gość kinia999

witam;) mam 17 lat i chcę jechać ze znajomymi na wakacje (wszyscy maja powyżej 18 lat,sa odpowiedzialni itd). Mama na początku zgodziła się na wyjazd, a teraz powiedziała że przemyślała to i że lepiej nie, ponieważ jestem niepełnoletnia i jest to niezgodne z prawem, gdyż żadna z osób, która jedzie ze mną nie jest moim opiekunem. Boi się że gdyby cokolwiek się stało to zostanie ukarana oraz że wpłynie to niekorzystnie na sprawę o ograniczenie praw rodzicielskich mojemu ojcu. Czy ma rację? Czy w tym wieku z osobami pelnoletnimi naprawdę nie mogę wyjechać?

Gość mam dzisiaj pecha.............
ma rację

z punktu widzenia prawa raczej nie możesz :( ale pogadaj z mamą jeszcze, może zapoznaj z tymi osobami z którymi jedziesz żeby wiedziała że są odpowiedzialni...

ponieważ jadąc na wakacje 'wolne' ze znajomymi nie podpisujesz żadnych zobowiązań, ani tez nikt nie podpisuje i nie gwarantuje Ci opieki tak jak np. w wypadku obozów... Twoi rodzice faktycznie mogliby nawet trafić do więzienia gdyby coś Ci się stało.... oczywiście wiadomo, że rodzice często przesadzają... Wielu nastolatków wyjeżdża z kolegami i nic złego się nie dzieje w większości przypadków, ale różnie to bywa. Może lepiej się wstrzymaj ten ostatni rok i przebolej to a za rok pojedziesz już bez obaw :)

Gość kinia999
moja mama zna własnie moich znajomych.. no przebolałabym to i juz poczekała ale ostatni tydzień twierdziła że mnie puści, już zarezerwowaliśmy miejsca, wpłaciliśmy zaliczkę..raczej trudno będzie się wycofać. w Internecie znalazlam tylko tyle, że musi być ktoś pełnoletni w razie gdy by coś się stalo, za to nigdzie nie było napisane, że taki wyjazd jest niezgodny z prawem

Ale znajomi nie będą Cię pilnować, żebyś nie piła alkoholu, nie brała narkotyków i nie uprawiała seksu, bo sami chcą się bawić, a nie niańczyć młodsze koleżanki. Tak samo jeśli ktoś Cię pobije, czy zgwałci (nie daj Boże), to jak rodzice wytłumaczą policji, że pod czyją opieką byłaś? Pewnie, młodsi od Ciebie jeżdżą na wakacje, chodzą na całonocne imprezy, itd., ale gdyby coś Ci się stało, Twoi rodzice będą za to odpowiadać i, oprócz zwykłej troski o Ciebie, zapewne boją się ewentualnych konsekwencji.

Gość kinia999
mama wie, że jestem odpowiedzialna, ufa mi, mam jechac z chłopakiem, z którym jestem ponad 2 lata i zaprzyjaźnioną parą.. ja pytam tylko o to czy w razie gdybym na przykład złamała nogę i trafiła do szpitala to opiekunowie ponoszą odpowiedzialność prawną za to że nie byłam pod ICH opieką.?

Gość gość
Uważam , że Biuro Podróży Student Travel jest bardzo dobrym biurem klienci cieszą się dobrze zorganizowanym czasem , zakwaterowaniem , transportem . Jeżeli lubi ktoś imprezy jest to w sam raz oferta dla maturzystów czy studentów . Polecam !!!!!

Gość gość
Ja najczęściej gram w totka na LOTTOMANII i dzięki temu mogę sobie pozwolić na jakieś małe czy większe przyjemności w życiu, bo z samej pensji byłoby ciężko coś zorganizować. Zarabiam minimalną krajową, więc to oczywiste. Natomiast dzięki grze jetem w stanie uzbierać sobie nawet na całkiem przyzwoite wakacje za granicą. Za tydzień lecę na Costa Brava, dzięki pieniądzom z wygranej.