Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 3 pytania

Mam trzy pytania do doświadczonych fajnych mam małych dzieci:

Polecane posty

Gość 3 pytania

1) Otóż wybieram się na wakacje ze zwiedzaniem (na których cały czas będziemy w ruchu) i w związku z tym codziennie będziemy jadali posiłki w różnych restauracjach. Myślimy nad tym, żeby kupić ze 2 opakowania najtańszych bawełnianych śliniaków z Ikei, żeby po każdym dniu brać nowy, a brudny wrzucać do torby z rzeczami do prania. Zastanawia mnie tylko jedno - one nie mają od spodu ceraty i boje się, że dziecko może mieć brudne ubrania, że mogą przesiąkać. Myśleliśmy nad jednorazówkami, ale one są chyba sporo mniejsze i nieelastyczne więc mogą nie przylegać dobrze do ciała, a te z ceratą wychodzą dużo drożej a nam chodzi o to żeby kupić tyle żeby już nie prać, bo nie będzie na to czasu (przewidujemy tylko 1 pranie w pralni w połowie podróży jak wyczerpiemy zapas czystych ubrań). W śliniakach z tworzywa nasze dziecko się źle czuje i ich nie lubi, więc też odpadają, a w sumie byłyby najwygodniejsze dla nas, bo wystarczyłoby opłukać w łazience w knajpie, wytrzeć i gotowe. Ma ktoś w domu te śliniaki z Ikei (chodzi o te duże z 5 sztukami w opakowaniu)? Jeśli tak, to czy są w miarę chłonne i dostatecznie chronią ubranie? 2) Do tego chcielibyśmy zabrać ręczniczki z Ikei do wycierania buzi i rąk (takie, które są sprzedawane po 10 sztuk w opakowaniu), żeby zabierać co dzień po jednym na tej samej zasadzie co śliniaki. Czy któraś z mam ich używa? Czy są chłonne? 3) Nasze dziecko ma w tej chwili skończone 12 miesięcy - czy możemy zacząć dawać mu codziennie Actimel albo Yakult? Czy są tu rodzice którzy je wprowadzili po roku jako stały element codziennej diety? 4) Jakie macie doświadczenia ze smoczkami Canpol Lovi? Chodzi mi o te dynamiczne, aktywne ssanie czy jakoś tak... Czy jesteście z nich zadowolone? Potrzebuje kupić ze 4 takie uspokajacze na czas podróży (bo w domu ich raczej nie używamy) i pomyślałam właśnie o Lovi. Spodobały mi się wizualnie i kształt silikonu wygląda dość profesjonalnie, ale nikt ze znajomych ich nie ma i nie wiem czy są dobre. Czy wasze dzieci je lubią?

Gość dfisdfbiodfbosdnosdfjnsf
cztery pytania widzę :) Odpowiem tylko na 3 bo z pozostałymi nie mam doświadczeń. Dziecko jest za małe na podanie actimelu, można chyba dopiero od 4 r.ż Lepiej podaj jogurt, albo serek jeśli oczywiście dziecko nie ma skazy.

Gość 3 pytania
No 4 faktycznie. :) Zapędziłam się.

Kup sobie śliniak TOMME TEPPE, ŁATWO GO PRZEPŁUKAĆ I JEST DUŻY...W KAŻDEJ KNAJPIE JAK DZIECKO ZABRUDZI ŚLINIAK TO CI GO PRZEPŁUCZĄ W CIEPŁEJ WODZIE: http://allegro.pl/sliniak-gumowy-rolowany-kieszonka-tomme-tippee-6-i1651855795.html Weź zapakuj chusteczki nawilżane do wycierania, są lekkie i zajmują mało miejsca...wybierz te bardziej mokre np DADY z Biedronki,

1. Nie polecam śliniaków bez ceraty bo rozleje się soczek i już "po ptokach". kup lepiej taki duzy śliniak-ubranko cały z foli, ceratki i potem go możesz umyć w łazience i po problemie. 2. Ręczniki możesz kupić ale z mojego doświadczenia wynika że lepiej mieć zwyczajną ścierkę i polać ją np wodą min i umyć tak dziecku buzię i ręce. Ręczniki papierową "rozciaprują się" 3. A po co chcesz dawać dziecku Actimel? on ma bakterie które są naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka. Podawanie aktimela przez dłuższy czas zaburzy ich wytwarzanie i mogą być problemy. Lepiej kup preparat Biogaia 4. Nie miałam tych smoczków

aktimela ja bym jeszcze nie dawała, a ze smoczkiem bym nie cudowała, daj dziecku taki jaki używa na co dzień, może nie zaakceptować nowego i w tedy będzie marudne

1. Nie polecam śliniaków bez ceraty bo rozleje się soczek i już "po ptokach". kup lepiej taki duzy śliniak-ubranko cały z foli, ceratki i potem go możesz umyć w łazience i po problemie. 2. Ręczniki możesz kupić ale z mojego doświadczenia wynika że lepiej mieć zwyczajną ścierkę i polać ją np wodą min i umyć tak dziecku buzię i ręce. Ręczniki papierową "rozciaprują się" 3. A po co chcesz dawać dziecku Actimel? on ma bakterie które są naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka. Podawanie aktimela przez dłuższy czas zaburzy ich wytwarzanie i mogą być problemy. Lepiej kup preparat Biogaia 4. Nie miałam tych smoczków

więc ja odpowiem Ci tylko na ostatnie bo z rzeczami z Ikei nie mam do czynienia.. otóż smoczek miałam taki http://cokupic.pl/produkt/Canpol-Lovi-Trendy-Smoczek-Silikonowy-Dynamiczny-3-6 i szczerze CI powiem, że jestem bardzo niezadowolona z niego, tzn dziecku niby pasował, ale on ma taki silikon po zewnętrznej stronie tarczki i moje dziecko zaczęło to obgryzać, gdy to zauważyłam cały silikon był już obdarty i potargany, nie wiadomo czy dziecko nie zjadło kawałka tego, jak tylko to zauważyłam od razu wyrzuciłam smoczek do śmieci, nigdy już go nie kupię. Jeśli Twoje dziecko nie ma jeszcze ząbków to spoko, moja ma 2 a takie spustoszenie zrobiła że szok :-) wcześniej używałam smoczków avent i nigdy nie byłam niezadowolona teraz też mam avent i polecam bo cena jest taka cama jak lovi

Gość Odpowiedźprosta
Ja bym nie kupowaa tych śliniaków i ścierek z ikei. 1) Normalny śliniak z ceraty, zawsze po jedzeniu możesz przecież go przepłukać w łazience. 2) Lepiej mieć przy sobie zwykłe chusteczki nawilżane i zetrzeć tym buzię po jedzeniu, albo zwykłą pieluchę Co do aktimela do bym nie dawała. Co do smoczka, to czy nie lepiej wziąć po prostu smoczki, z których dziecko korzysta, a nie szukać jakiś nowości na podróż, których nie wiadomo, czy dziecko zaakceptuje. Nie cuduj tak,weź śliniaki i to do wycierania buzi, czym aktualnie wycierasz, przecież dużo miejsca Ci to nie zajmie,a dziecku buzia może się zabrudzić w każdej chwili, to co zrobisz, jak weźmiesz 1 ścierkę i ją wyrzucisz po użyciu ? Lepiej przez cały dzień mieć przy sobie jakąś pieluchę, którą na koniec dnia przepierasz i tyle.

Gość afhjfhjfhjdhjdshjd
Wiem, że to nie na temat, ale czy roczne dziecko nadaje się na takie wycieczki całodniowe ze zwiedzaniem i przebywanie non stop w restauracjach i "po drodze" ? Lepiej jedź gdzieś, gdzie będziesz mieć więcej odpoczynku i komfortu z takim maluchem, ja przyznam w życiu nie zdecydowałabym się na wycieczkę zorganizowaną ze zwiedzaniem z takim małym dzieckiem.

Gość 3 pytania
Nie czytacie dokładnie tego co napisałam: - nasze dziecko nie lubi śliniaków z tworzywa i strasznie marudzi jak ma je na szyi, od razu chce je z siebie ściągać, szarpie je - te ręczniczki nie są papierowe, tylko bawełniane/frotte ...coś w tym stylu - w domu nie używamy żadnych smoczków (w związku z tym nie mamy ulubionych), ale w podróży na pewno nie raz się przydadzą

Sorry,ale też nie rozumiem po co smoczek? Skoro nie używa to po co dawać? Nie rób tego dla własnej wygody lub spokoju :O

Gość 3 pytania
Na czas podróży potrzebny jest często smoczek nawet dzieciom które ich nie dostają w domu.

Bzdura, skąd masz taką informację?

Gość 3 pytania
Z życia.

a kupuj dziecku!! majac rok spodoba się ssanie smoczka i będziesz w tedy miała. Dla mnie dziwne...

Gość aktimel nie
Actimel to w ogóle nie dobry pomysł dla dzieci można je podawać wtedy dziecku kiedy jest na antybiotyku a tak lekarz mi zakazał dawać bo bakterie organizm powinien sam produkować a nie dostawać z zewnątrz wtedy jak często będzie dziecko dostawało z zewnątrz organizm się "rozleniwi: i nie będzie produkował sam bakterii w takich ilościach jak potrzeba. Ja od lekarza dostałam bure za aktimelki a już rok życia to chyba trochę mało na dawanie takich rzeczy ja dawałam jak skończył 2 lata i też źle robiłam

W tym wieku to się raczej dzieci oducza używania smoczka :O

pomoge tylko z recznikami; male, kwadratowe z kolorowymi doszytymi zawieszkami. sprawdza sie , ja bylam zadowolone ;kupilam dla corki jak byla niemowleciem wlasnie w celu scierania po pierwszych obiadkach itp. Czesto nosilam ze soba jeden jak szlismy gdzies na dluzej.

Gość muskpęka
3 pytania, Ty za dużo cudujesz, bierz co masz, wsiadaj i jedź i nie cuduj z tymi sliniaczkami z ikei i nowymi smoczkami czy innymi cudami. Jak dziecko Ci smoczka nie bierze to co nagle w samochodzie Ci weźmie ? Coś wnerwiająca jesteś.

Gość mama co lubi ikea
Ja mam śliniaki z ikea takie: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70179754 rewelacja. Przecieram wilgną szmatka i już gotowe. Możesz sobie je śmiało po jedzeniu wytrzeć wilgnym ręcznikiem papierowym i schować do siateczki a potem tam gdzie będziecie nocować to rozwiesić żeby nie śmierdziały i 2 ci wystarczą na cały wyjazd! Jak wrócisz do domu można je wrzucić do pralki, ja je nawet w suszarce elektrycznej susze i nic się złego z nimi nie dzieje. Aktimela bym roczniakowi nie podawała. Ja daje 3 latkowi, ale nie wiem czy coś działa. Daje bo lubi pić. Ręczników nie używam, ale myślę, ze lepiej się sprawdzi zwykły ręczniczek frote taki malutki (3-5 zl za sztukę) i chusteczki nawilżane np z Rossmana są takie do nauki korzystania z toalety i można je śmiało spłukiwać w wc. Ze smoczkami uspokajającymi raczej nie mam doświadczenia, ale jak maluch w domu nie używa to bym mu nie dawała. Lepiej jakieś zabawki do fotelika kupić. jest tego pełno na allegro.

Gość mama 22 miesiecznego synka
Ja tez nie rozumiem po co wprowadzac dziecku smoka, skoro nigdy go nie ssalo i nigdy nie slyszalalm, zeby w czyms pomogl dziecku, ktore w ogole nie zna tego "urzadzenia" czy to w podrozy czy gdzie indziej... Co do sliniakow to moj wrecz nie cierpi jakichkolwiek ceratkowych (nawet tych z ceratka od spodu), w zwiazku z czym uzywamy zwyklych i nie ma brudnego ubranka, takze ja ze swojej strony moge ci powiedziec, ze u nas np. sie sprawdzaja. Reczniki, o ktorych piszesz znam i sa dobre, chlonne, ale do tego polecam ci rowniez wziac(jak jakas dziewczyna napisala) wilgotne sciereczki (te takie pakowane jak sciereczki do pupci) do przetarcia buzi czy raczek w razie czego. Co do Actimelu podawanego regularnie to sie nie wypowiem, bo moj maly je (i pije) rozne rozniaste jogurty, ale nie codzinnie te same.

Gość 3 pytania
Nie jadę samochodem. Przewiduję częste zmiany ciśnienia, otoczenia itd. Muszę mieć smoczki i tyle. Kasza23, tak o te właśnie mi chodzi. Mówisz, że dobre? To wezmę w takim razie. 10 złotych za 10 sztuk to jak za darmo. Mama co lubi ikea, te śliniaki które pokazałaś są właśnie sztywne i podejrzewam, że nasze dziecko będzie je z siebie zdzierało.

Gość 3 pytania
Mama 22 miesiecznego synka - smoczki zna, ale nie dostaje ich regularnie w domu, bo jest spokojnym dzieckiem. Chusteczki do pupy oczywiście biorę (a raczej będę dokupować na bieżąco na miejscu żeby się nie obciążać zbytnimi zapasami), ale chciałam mieć jeszcze jakieś suche, nawet żeby na kolana dziecku położyć w czasie obiadu, bo śliniak - wiadomo - nie wszystko zawsze złapie.

Gość Gkgmgngn
Po co autorko pytasz, skoro kazda z rad kwestionujesz? Smoka bym nie dawala, skoro dziecko nigdy nie uzywalo. Nie lepiej wziac jakas ulubiona przytulanke, zabawke dziecka, z ktora zasypia? Zamiast recznikow ja wzielabym nawilzajace chusteczki. Actimela nigdy nie podawalam i nie podaje, choc moje dziecko ma 3 lata. Co innego, gdyby dziecko wlasnie po kuracji antybiotykami bylo (moje nigdy antybiotykow nie przyjmowalo), ale jesli jest zdrowe, to nie ma sensu actimelem go ladowac... To samo sie tyczy tez preparatow witaminowych typu Vibivit(chyba powyzej 2r.z.)-mozna przedobrzyc a nadmiar witamin szkodzi.

Gość 3 pytania
Mama 22 miesiecznego synka, a jak grube macie te śliniaki? Bo te z Ikei są chyba z identycznego materiału jak te ręczniczki. Myślisz, że będą przesiąkały?

Gość 3 pytania
Gkgmgngn, ja pytam o jakość konkretnych produktów, a nie o to co wziąć a co nie. Niektórzy forumowicze nie czytają pytań i odpowiadają nie na temat. Jedyne o co pytałam czy podać czy nie to ten nieszczęsny probiotyk, na którego temat też niektórzy tu powypisywali straszne głupstwa (nie będę już przytaczać, żeby nikogo nie urazić... no ale).

Gość mama co lubi ikea
Nie wiem w takim razie co ci poradzić. Moje dzieci od małego były nauczone że jak gdzieś wyjeżdżamy to są warunki polowe czyli spanie na materacu, kąpiel w misce, a jeździłam z nimi od początku, jak 3 miesiące mieli to pierwszy wyjazd zaliczyliśmy. Nie wiem czemu twoje dziecko ma niby zrywać śliniak? Nie bardzo to pojmuję. Tłumaczy się dziecku ze śliniak musi być bo się ubranie pobrudzi, zakłada kolejny raz i spokój. No ale to Twoje dziecko i Twoje wakacje więc nic mi do tego. Chcesz sobie nakupić siatę akcesoriów to rób jak uważasz.