Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paskudna alergia

Alergia - słońce czy pyłki?

Polecane posty

Gość paskudna alergia

Niedawno dostałam silnej wysypki - na rękach, nogach, twarzy. Jedna ręka zaczęła puchnąć, bolała.. Wygląda na poparzoną. Dermatolog stwierdziła,że to wygląda na "typową alergię, że może to pyłki, a nie słońce" dodam, że wysypka pojawiła się po ekspozycji na słońce. Nie mam żadnych innych objawów poza swędzącą wysypką. Czy alergia na pyłki objawiałaby się tylko i wyłącznie wysypką? A co z katarem, łzawieniem :O Dziś nagle na ręce pojawiło się siedem swędzących bąbli. Jeden za drugim. W innym miejscu 3 w takim skupisku tworzącym trójkąt. Słońca nie było od niedzieli.. starałam się nie wychodzić z domu.. Jak mam rozróżnić alergię na słońce i na pyłki skoro dermatolog tego nie potrafi zrobić :O nie mam pieniędzy na wizyty co kilka dni i wykupowanie leków w ciemno :(

Gość Alergia na słońce może
wystąpić nagle, bez względu na wiek. Ale alergia na pyłki ujawniałaby się wcześniej,już w dzieciństwie.Towarzyszy jej katar,zapalenie spojówek,może być również kaszel. To raczej alergia na słońce.A swędzące bąble to pokrzywka,która pojawiła się w wyniku działania promieni słonecznych.

Gość paskudna alergia
"Jeśli rodzice zauważają, że dziecko ma zaczerwienione oczy, kicha i kaszle na spacerze, to powinien rozważyć to, że dziecko jest uczulone na pyłki. Możemy być pewni, że dziecko nie wyrośnie z tej alergii. Niestety w przypadku pyłków często jest tak, że uczulenie na płyki nasila się razem z wiekiem" Gdybym była uczulona na pyłki to chyba od dziecka występowałyby jakieś objawy, prawda? A ja mam 22 lata i nigdy dotąd nie miałam takiego problemu - z wyjątkiem tego roku oraz roku poprzedniego, ponieważ przyjmowałam wtedy leki, po których nie należało wychodzić na słońce. W tym roku nie przyjmuję ich, w moim organizmie na pewno już och nie ma - pytałam dermatolog i powiedziała,że absolutnie nie ma szans i jedynie mogły po prostu tak mocno wysuszyć skórę ( a były to silne tabletki na trądzik - najsilniejsze ) że teraz skóra po prostu w ten sposób reaguje na promienie słoneczne.

Gość paskudna alergia
Przypomniałam sobie właśnie,ze przecież wczoraj świeciło mocno słońce, a ja byłam na zakupach. Nie wysmarowałam się filtrem na dekolcie i w tym miejscu dziś pojawiły się swędzące krosteczki. Na ręce natomiast ta pokrzywka.. Ręka jest opuchnięta od tygodnia. Dermatolog nic mi nie przepisała poza lekami zmniejszającymi swędzenie wysypki.. a ta ręka jestem pewna na 100% że jest poparzona. Jest opuchnięta, cała czerwona, bolała mocno, teraz już przeszło i tylko czasami odczuwam ból. Chwilami schodzi z niej skóra - to objawy oparzenia. Smaruję ją od wczoraj jogurtem naturalnym.. wcześniej smarowałam pantenolem.. jednak póki co nadal jest tak samo czerwona, opuchlizna trochę zeszła, ale boję się, że zostaną jakieś blizny.. po to jechałam do dermatologa by mi coś na to przepisał :O a ona kazała kupić m.in Elocom. Jak go posmarowałam to myślałam,że mi skórę wypali tak piekło. Więc narazie nie używam go, poczekam aż ta ręka dojdzie do siebie - czyt. opuchlizna zejdzie oraz to silne zaczerwienienie. Obawiam się jednak,że samo to nie zejdzie.. co należy kupić? jeśli jest coś na receptę co pomogłoby lepiej niż zwykłe preparaty bez recepty, to udam się jutro do lekarza.

Gość 100991
W maju występuje silne natężenie pyłków dębu i grabu, średnie traw, kurzu i grzybów z rodzaju aspergillus wywołujących m.in. grzybice skóry, płuc, astmę oskrzelową. Zboża i trawy największą aktywność w wykazują w miesiącach maj, czerwiec i lipiec, a po nich kwitnie bylica. Objawy typowe: bardzo silny nieżyt nosa, łzawienie oraz ogólne osłabienie.

Gość paskudna alergia
Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na moje pytanie? :O czy alergia na pyłki mogłaby pojawić się w wieku 22 lat, bez żadnych wcześniejszych objawów, w dodatku teraz tylko i wyłącznie objawiałaby się swędzącą wysypką?

Gość paskudna alergia
Po 3 latach już jestem pewna - to alergia na słońce :) występuje co roku. Przed latem przyzwyczajam skórę do promieni chodząc kilka razy na solarium - na kilka minut. Pojawia się wysypka, aż w końcu za którymś razem przestaje i wtedy do końca lata normalnie mogę przebywać na słońcu :) wczoraj leżałam na słońcu i mam takie duże czerwone kropki jak po ukąszeniu przez komary ;) ale za parę dni zejdzie. Dodam, że po użyciu filtrów 50 , skóra nie opala się ani trochę :) także jeśli ktoś ma alergię to krem z filtrem 50 i zero objawów. Ja nie używam ponieważ chcę się opalić, chcę by moja skóra nabrała ładnego zdrowego koloru :)

Gość gość
sprawdź czy nie bierzesz jakiś fotouczulających leków no dziurawca, pietruszki, antybiotyków

Gość paskudna alergia
Nie, nic nie przyjmuję :) kiedyś brałam Izotek - najsilniejszy lek na trądzik. Nie można było wychodzić na słońce w trakcie przyjmowania tych tabletek, bo pojawiały się poparzenia, wysypka (czyli typowe objawy alergii). Od tamtej pory minęły 4 lata, a alergia nie ustała. Teraz przynajmniej wiem jak temu zaradzić więc nie jest tak źle. Chociaż wczoraj opalałam się i mam spieczoną twarz, opuchniętą :P ale wiem od czego i wiem, że za parę dni zejdzie.

Gość gość
ja bym na Twoim miejscu poszla na badania… www.alergomed.com.pl słyszałam, ze tu robia dobrze badania

Gość gość
rowniez bym nie zwlekala i sie nie zastanawiala tylko poszla sie zbadac ;) juz nie bedzie zadnych wątpliwości. Dobry alergolog jest w http://www.vital-medica.pl/ .

Gość gość
Może i jedno i drugie być? U mnie zawsze gorzej się alergia nasila po koszeniu trawy. Wtedy jest dramat. Najelpeij jak spadnie deszcz, to wilgoć trochę tłumi te płki, zapachy i to nie powoduje az takiego dyskomfortu. U mnie w portfeu zawsze się znajdzie Hitaxa Fast bo tylko tego nie trzeba popoijać . Więc wole jak się rozpuści w ustach i jak mam przy sobie to też dobrze to działać zacznie szybko.

też jestem za słońcem, ale lepiej wybrac się do alergologa

Gość aniaalergiczka
O kuuurde, masakra... Ja w kwietniu i maju nie mam życia. Mega katar, zawalone zatoki...ale mam inhalator (diagnosis, polecam jakby ktoś szukał) - i mi pomaga. Lecz alergię, bo z tym nie ma żartów...

Gość gość
Jeśli masz podejrzenie że objawy które opisujesz zostały spowodowane składnikami występującymi w żywności dobrym rozwiązaniem byłoby wykonać testy alergiczne. Mój chłopak miał podobnie, jak się okazało był on uczulony na gluten. Na stronie http://www.alergiczne.info/profil-pokarmowy znajdziesz więcej informacji.. :)

Gość gość
W moim wypadku, a konkretnie syna alergika dobrym rozwiązaniem było kupienie kieszonkowego modelu Pocket Air z systemem mesh. To jest produkt od Medbryt. Higieniczny, wydajny, nie ma problemów z zostawianiem resztek leku w pojemniku. Można różne lekarstwa stosować, byleby były przeznaczone do drogi wziewnej. Całe wtłoczenie mgiełki do dróg oddechowych trwa krótko i nie wiąże się z żadnym hałasem.

Gość gość
Możesz też wykonać testy obciążeń organizmu by wiedzieć dokładniej co jest nie tak i na co jesteś uczulona dokładnie. Jeśli mieszkasz w warszawie mogę polecić Ci www.biorezonanswarszawa.pl. Ja tam byłam rok temu i bardzo wiele rzeczy się dowiedziałam.

Gość gość
Wypij sobie wapno, najlepiej to od Allertec, jeśli objawy miną to prawie na pewno było to uczulenie na pyłki. Jednak tak czy inaczej polecam wybrać się do alergologa :D

Gość almarc
Polecam model Alergia STOP. To polska produkcja od Sanity, cała instrukcja obsługi jest po polsku, zresztą łatwo się we wszystkim połapać. Nawet moje dziecko sobie z wdechem radzi bez większego problemu. Początki było może trochę trudne, ale na szczęście ten aparat jest w miarę cichy, więc dodatkowo mi syna nie stresował. Nadaje się przy leczeniu alergii, ale też przy innych schorzeniach dróg oddechowych.

Najprościej? Z alergią zamiast do dermatologa udaj się do alergologa. Tam się dowiesz, co powoduje takie zmiany.

Gość gość
Też jestem za tym, żebyś spróbowała wziąć coś przeciw alergii na pyłki np. allertec - jeśli przejdzie, to prawdopodobnie to. Zgłoś się też do lekarza. Pozdrawiam.

Gość gość
Najlepiej od razu skonsultuj się z lekarzem, bo tu nie ma co wyrokować przez internet, na stronie Odetchnij Spokojnie jest spis specjalistów alergologów, więc masz pewność, ze trafisz na kogoś sprawdzonego

Gość gość
Najlepiej to zażyj Toxinext, lek przeciwpasożytniczy. Pasożyty najczęściej powodują właśnie alergię, nie lekceważyłbym tego

Gość areksocha
Fajnie działa Alergia STOP. Inhalacja nie zajmuje dużo czasu, stosujemy głównie przy alergii córy, ale zastosowań jest dużo więcej.

Gość gość
Próbowałaś jakieś leki przeciw alergii? Ja na pyłki stosuję tabletki Allertec, które prawie od razu mi pomagają przynajmniej z katarem i kichaniem. I alleluja, bo czasem mam ochotę zakichać się na Amen.

Gość gość
Sprawdza się póki co nam Alergia STOP jest i dla dzieci i dla dorosłych, głównie pod alergię ale w zasadzie każde inne schorzenie można nim leczyć.

Gość Waja
Alergia to problem, to jest pewne. Ja po sprawdzone porady wpadam na odetchnijspokojnie.pl

Gość Helena12345
Pani Waju, dziękuję za polecenie strony Odetchnij Spokojnie, pojawiło mi się w aktualnościach na forum, akurat gmerałam tu szukając info o alergiach :P fajna stronka, przydatna!!!