Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość You know its sad but true

Praca po studiach ekonomicznych

Polecane posty

Hej Czy studia ekonomiczne maja sens? Gdzie/czy po takich studiach moge znalesc prace i jak miej wiecej wygladaja zarobki? Mature bede zdawal dopiero w przyszlym roku wiec mam jeszcze troche czasu ale chcialbym juz teraz zastanowic sie nad kierunkiem studiow

A kto powiedzial, ze ja tego nie lubie? :) Uwazam, ze studia po ktorych nie ma szans na dobra prace sa bez sensu i stad moje pytanie... Moze wypowie sie jeszcze ktos bardziej zyczliwy :)

ekonomia to jeden z najgorszych kierunków , jakie powstały w historii...porażka maksymalna , a już nie wspomnę o tym kim się po nich jest...będziesz ścisłą mamoną...:)

"rzeba isc na studia na kierunek ktory sie lubi a nie "po ktorym bedzie wiecej kasy"." tiaaaa :D chyba jesteś jeszcze w liceum :D należy iść na studia, po których będzie się miało pewny zawód, a za zarobioną kasę można się bawić w studia hobbystyczne. najpierw trzeba mieć z czego żyć. a ekonomia faktycznie jest gówniana, takie nie-wiadomo-co.

Ja po studiach ekonomicznych dostałem tylko namiastkę pracy w postaci wklepywacza danych przy pracy sezonowej. Poza tym czekało na mnie szczęście w postaci góra referenta w jakiejś instytucji publicznej. W dużym mieście zapewne także większe szanse będziesz mieć, lecz raczej nie licz na wyspecjalizowane stanowiska. Zaczniesz raczej od dołu - referent, kasjer, sekretarka. Czy będziesz piąć się do góry? Cóż ciężko to ocenić bo od zbyt wielkiej ilości innych to zależy :)

Może i ekonomia gówniana ale wg mnie już lepsze to niż jakieś kulturoznawstwo, socjologia czy pedagogika :P

Może warto sie zastanowić autorze nad geodezją i kartografią, gospodarką przestrzenną, finansami i rachunkowością, coś pokrewnego z geografią i ekonomią

Gość korolalaewaola
milena, a jak sadzisz z tych 3: finanse i rachunkowosc, geodezja, gospodarka przestrzenna, po ktorym sa najwieksze perspektywy? dorzucam jeszcze do tego inzynierie srodowiska. sory ze sie podpinam, ale ja sie wlasnie nad tymi kierunkami zastanawiam..

Ciężko mi ocenić po którym z tych kierunków są najlepsze perspektywy, teraz jest popyt na inżynierów więc może owa inżynieria środowiska lub geodezja( nie jestem pewna ale po tym też sie chyba ma inż) Najlepiej też wziąć pod uwagę swoje osobiste preferencje bo niestety kierunki inżynieryjne są trudne

Gość fgxc4444
Gdzie/czy po takich studiach moge znalesc prace i jak miej wiecej wygladaja zarobki możesz sobie stworzyć pracę. zarobki nawet 1 miliard zł rocznie :)

Gość fgxc4444
trzeba isc na studia na kierunek ktory sie lubi a nie "po ktorym bedzie wiecej kasy" później płacz i siedzenie na bezrobociu. trzeba iść na kierunek po którym można znaleźć/ stworzyć sobie pracę i nadajesz się do tego

Piszecie, ze studia ekonomiczne sa "gowniane". Za to technicze sa na pewno bardzo ciekawe... :)

Gość fgxc4444
Najlepiej też wziąć pod uwagę swoje osobiste preferencje bo niestety kierunki inżynieryjne są trudne otwórz firmę i zatrudnij w niej inżynierów

Gość fgxc4444
zamiast otworzyć sobie kilka własnych firm i zarabiać miliony zł to wy wolicie zatrudniać się u kogoś za 1500zł

a Ty ile mln zl dochodu tygodniowo masz ze swoich firm? :D no prosze Cie...

Żeby otworzyć swoją firme trzeba mieć spory kapitał własny lub chociaż oryginalny pomysł aby uzyskać dofinansowanie i tak nie wiadomo czy to wypali :p

I tak najwiecej zalezy od szczescia, ale chyba warto szczesciu pomoc :)

Gość fgxc4444
a Ty ile mln zl dochodu tygodniowo masz ze swoich firm? no prosze Cie... 2 kzł i z miesiąca na miesiąc coraz więcej. i zaczynam pracę o której godzinie chcę

Jeśli czujesz że dasz rade na inżynierii to śmiało możesz iść autorze

Gość fgxc4444
Żeby otworzyć swoją firme trzeba mieć spory kapitał własny lub chociaż oryginalny pomysł aby uzyskać dofinansowanie i tak nie wiadomo czy to wypali miałem odłożone 18 000zł, wiedzę ekonomiczną, doświadczenie w handlu, db znajomość angielskiego w mowie i piśmie, prawo jazdy, opla astrę za 5 kzł, własny komputer, telefon. sam nauczyłem się marketingu i pomogłem koledze otworzyć jego firmę. od tego zaczynałem

Gość fgxc4444
wlasnie nie czuje sie na silach zeby wybrac sie na inzynierie jako inżynier musisz być niezły. bardzo słabych nikt nie potrzebuje. sprawdź listę zawodów przydatnych i wybierz do którego się nadajesz

wlasnie nie czuje sie na silach zeby wybrac sie na inzynierie to lepiej nie idź bo tylko semestr stracisz, może pomysl nad tymi kierunkami co wymieniłam powyżej, ostatecznie ekonomia jeszcze nie jest taka zła miałem odłożone 18 000zł, wiedzę ekonomiczną, doświadczenie w handlu, db znajomość angielskiego w mowie i piśmie, prawo jazdy, opla astrę za 5 kzł, własny komputer, telefon. sam nauczyłem się marketingu i pomogłem koledze otworzyć jego firmę. od tego zaczynałem to tylko pogratulować, do tego jednak trzeba sie nadawać, widać jesteś osobą przedsięiorczą

Dzieki, mam jeszcze troche czasu wiec bede analizowal sporo opcji :)

Gość fgxc4444
to tylko pogratulować, do tego jednak trzeba sie nadawać, widać jesteś osobą przedsięiorczą kwestia pracowitości i chęci zdobywania nowej wiedzy ;)

Gość fgxc4444
Dzieki, mam jeszcze troche czasu wiec bede analizowal sporo opcji wypisz wszystkie zawody po których jest praca i wybierz ten do którego się nadajesz. w ostateczności lepiej skończyć coś policealnego

Gość Eames_
Jak Cciągnie Cię do rachowania i analitycznego myślenia, to wybierz złoty środek. Na Politechnice z tego, co się orientuje jest kierunek: Zarządzanie i coś tam. Po ukończeniu będziesz mieć mgr inż. i znacznie większą wiedzę z zakresu projektów, rachowania, MYŚLENIA!!! I co z tego,żebędzie trudno. Nauczysz się analitycznego myślenia, rozwiązywania trdnych problemów, a przede wszystkim optymalizacji, pod kązdym względem. O ile mi wiadomo, to banki np WBK prowadzą rekrutacje na stanowiska analityków, szukają stażystów. Możesz poszukać firm akredytacyjnych, windykacyjnych, szacowania ryzyka kredytowego. Oferty są przez takowe firmy, tylko poszukaj. Przede wszystkim to pisz do FIRMY, popytaj, a może właśnie potrzebują praktykanta, stażysytę, pracownika. I pamaiętaj, jak zaczniesz studiować, to pomyśl też o jakieś dorywczej robocie. Nie ze względu na kasę, ale na nabieranie doświadczenia zawodowego. Papierki przydadzą Ci się później, bo będziesz inaczej widziana przez potencjalnego pracodawcę. Pozdrawiam Eames_

Gość bjsvfdslfgvbdlsjkfgndjkl
po tych studiach zresztąjak po każdych możesz pracować za 1500 zł brutto w biedronce

Gość gość
Mój brat kończył ekonomię, ale teraz żeby móc sprawdzać się jako programista - chce pisać angielskie programy zapisał sie na taki kurs http://reaktor.pwn.pl/kursy/ Wydaje mi się że to dobry krok żeby też coś zmienić w swoim życiu :)

Gość gość
Poznań daje rewelacyjne warunki do pracy, nawet popatrzcie po ofertach - https://www.gowork.pl/praca/poznan;l W zasadzie każdy, komu zależy na zatrudnieniu, teraz na bank coś znajdzie. Sytuacja na rynku wygląda zdecydowanie lepiej, ofert nie brakuje. Bardziej potrzebna chęć do odmiany swojej sytuacji.