Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cyzia

Alimenty ! Pomóżcie!

Polecane posty

Gość cyzia

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Z góry zaznaczam, że sytuacja którą opiszę nie należy do łatwych. Obecnie mam 19 lat, w tym roku ukończyłam liceum i aktualnie czekam na wyniki z egzaminu maturalnego. Moi rodzice rozwiedli się gdy miałam 10 lat (mam również pracujące rodzeństwo), ojciec miał kochanki, bił nas i terroryzował a więc sprawa nie obyła się wywlekania 'brudów' i przykrych spraw karnych. Jednakże od tego czasu miałam zasądzone 250 zł alimentów, których ojciec nigdy na mnie nie płacił. Czasami wpłacał 100, czasami 10 zł mówiąc, że na więcej go nie stać. Ojciec wiele lat pracował za granicą ' na czarno', obecnie również pracuje lecz w Polsce. Przez krótki okres czasu prowadził zalegalizowaną działalność jednak część zleceń również wykonywał ' na czarno' aby mieć większe zyski. Obecnie zarejestrowany jest jako bezrobotny. Doskonale wiem, że ojciec ma wysokie dochody, oprócz tego nowy dom, ziemię, działki. Nic z tych rzeczy prawnie nie należy do niego, wszystko zapisane jest na jego braci. Jako dorastająca dziewczyna bardzo potrzebowałam choć trochę ojcowskiego uczucia, wydawało mi się że z ojcem jestem zżyta mimo tych wszystkich przykrości które nam wyrządził. Wiedziona tą aluzją bez wahania zgodziłam się na zrzeczenie bieżącego oraz zaległego długu alimentacyjnego, a 'na boku' umówiliśmy się że będzie wypłacał mi 300 zł plus czasami jakiś bonus ( np we wrześniu dał mi 700 zł na książki kurtkę itd) każdą wypłatę ma udokumentowaną w zeszycie i jestem zmuszona do podpisu. W grudniu mojemu ojcu urodziło się dziecko, utrzymuje siebie i swoją konkubinę. Od tego momentu relacje między nami diametralnie się zmieniły. Kiedy zrzekłam się tych alimentów stałam się obca. W moim życiu nie ma żadnego udziału, wyrzekł się mnie, nie poczuwa się do żadnego obowiązku względem mnie, dla niego jestem nikim po prostu nie istnieje. Nie wiem czy jest to spowodowane jej wpływem na mojego ojca, zresztą nie ważne... takiego zachowania nie da się wytłumaczyć zupełnie niczym... Są to jednak przykre kwestie które wolę pominąć. Planuje założenie sprawy i ponowne oskarżenie go o alimenty. Gdyby nie mama, nie miałabym dachu nad głową. Nie wiem jednak o ile mogę walczyć, ile mogłabym uzyskać. Nie wiem zupełnie co zrobić w tej sytuacji. Sprawa jest zagmatwana już sama w sobie, więc proszę mi wybaczyć, ze zdania pisanie w pośpiechu mogą mieć złą składnię lu być niezrozumiałe. Proszę o pomoc i radę. Nie mam się do kogo zwrócić. Nie wiem co zrobić.......

ale jak sie zrzeklas alimentow? podpisalas cos ojcu? mozesz zalozyc sprawe o zasadzenie alimentow

Gość cyzia
Udaliśmy się razem do komornika, tam napisałam stosowne, podyktowane przez ojca pismo, że zrzekam się bieżącego oraz zaległego długu alimentacyjnego.

Gość ja jestem po prawie i
prowadze alimenty u komornika jezeli komornik zwrocil ci tytul wykonawczy to mozesz pojsc z tym samym wyrokiem i zarzadac wyegzekwowania alimentow zaleglych az do dzisiaj i iezacych od jutra tak na chlopski rozum jezeli nie jestes zadowolona z wysokosic alimentow musis zudac sie do sadu aby podwyzszyli kwote zastapili 1 wyrok nowym

Gość cyzia
Hahahaha Jezu smieję się przez łzy! No właśnie wyciągnełam pismo które dostałam ' O umorzeniu postępowania egzekucyjnego'. Umorzenie egzekucji wobec zaległych i bieżących alimentów na moją rzecz. TATUŚ KOCHANY!

no i co z tego ze umorzylas juz nie robcie takiej tragedii jak pisalam wyrok do reki i do komornika lec jestes werzycielka i ty decydujesz o rozpoczeciu i zakonczeniu postepowania mialas kaprys je zamknac a teraz masz kaprys wszczac na nowa i masz do tego prawo

Gość cyzia
Niestety nie mam zwróconego tytułu wykonawczego. Nie byłam jeszcze w tej sprawie u komornika. Czy mógłby mi ktoś napisać/doradzić krok po kroku jak mam postąpić ?

masz napisac wniosek o zwrot tytulu wykonawczego i maja obowiazek ci zwrocic zreszta maja obowiazek zwrocic go zaraz po uprawomocnieniu sie postanowienia o umorzeniu postepowania nie wiem czemu tego nie zrobili chyba ze dostawalas pieniadze z mopsu albo zusu i dlug alimentacyjny narastal rowniez wzgledme tych wierzycieli i sprawa moze byc umorzona tylko w stosunku do ciebie a dalej moze sie toczyc i to by uzasadnialo ze nie zwrocili wyroku

Gość Syrama
mysle , że jeżeli masz wyrok śadu w sprawie alimentów, to jesteś wygrana, bo z tego co napisałaś zrezkłąś się długu bieżcego i zaległego ale nie alimentów. Teraz powinnaś ponownie udać się poniwnie do komornika i złozyć i złożyć pismo do komornika, że ojciec nie łoży na ciebie żadnych bieżących almentów. Nie wydaje mi się , że musiz na nowo wszczynać sprawe o alimenty. Proponuje ci jednak zasięgnąć opini prawnika. Proponuje ci sprawdzić czy Urzęzie gminy ( jeżeli mieszkasz na wsi ) lub w mieście nie przyjmuje gdzieś prawnik za darmo. teraz jest to dość popularne bo sa realizowane różne projekty unijne i dlatego jest dostęp do takich specjualistów. WIEM BO W WIELU GMINACH JEST TO REALIZOWANE. Druga sprawa , jeżeli juz bedziesz miec pismo od komornika o nieściągalności alimentów od ojca a wystarczy okres 3 miesięcy nie płacenia to możesz ubiegac sie o alimenty z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO w GOPS-ie lub MOPS-ie .Putanie tylko ile masz lat i czy kontynuujesz naukę, bo to tez jest istotne ?

Syrama bzdury same jak nie wiesz to nie pisz zasiwdczenie o bezskutecznosic mozna wydac po PELNYCH dwoch miesiacach od wszczecia postepowania lub jezeli postepowanie toczy sie juz dluzje to w kazdej chwili jesli dliznk zalega wierzycielowi chocby 1 gr i jak wierzycielka zlozyla wniosek o umorzenie to musi zlozyc nowy wniosek o wszczecie jak nie znasz sie na tym to mysl chociaz logicznie

Gość cyzia
Nie miałam wypłacanych nigdy pieniędzy z mopsu ani z zusu. Nie wiem czy pamiętasz, że istniało coś takiego jak fundusz alimentacyjny, który później został zlikwidowany ( dziś znów przywrócony na nowo) i to z niego przez pewien okres czasu miałam wypłacane pieniądze. patrze teraz na to postanowienie od komornika no jest tu tylko napisane o umorzeniu postępowania egzekucyjnego na mój wniosek

a to ile ma lat i czy dalej sie uczy dla komornika nie ma znaczenia on ma egzekwowac z wyroku i dpoki wtrok nie zostanie uchylony to alimenty sie naleza ale z tym trzeba uwazac bo dluznik moze wystapic do sadu o uchylenie obowiazku alimentacyjnego i i czasme wietrzycielka musi zwracac to co dostala a sie jej nie nalezalo

cyzia tak ja wiem czym jest fundusz alimentacyjny kiedys wyplacal pieniadze z funduszu ZUS teraz wyplaca po zmianach MOPS jak dostaawalas pieniadze z funduszu to njapoewniej dlatego nie zwrocili ci wyroku bo sprawa toczy sie wzgledem funduszu

Gość cyzia
no mam 19 lat i pisze ze skończyłam własnie się uczyc w lo. Nie wiem czy zdałam mature z matmy, z reszty przedmiotów b dobrze. Jesli nawet nie zdam poprawki to i tak mam zamiar się dalej uczyć nawet w jakiejś szkole policealnej by za rok znów móc przystąpic do matury z matmy. Aha czyli po tym co tu piszecie to jednak miałam pieniadze z mopsu skoro wyplacali mi z funduszu. Sorry nie wiedziałam ze to jedno i to samo

Gość cyzia
Pisałam już na wstępie, że ojciec dobrze stoi finansowo i nie wiem czy nie spłacił zadłużenie względem państwa.

najlepiej bedzie jak pojdziesz do komornika i powiesz w czym rzecz wyjasnis ze chcesz wszczac postepowanie na nowo i oni ci juz powiedza co robi ja duzo nie doradze bo nie wiem co sie stalo ze sprawa czy zostala w calosic umorzona czy tylko wzgledem ciebie czy fundusz jest splacony czy nie

Gość cyzia
Okej zrobię tak jak mówicie bo nie mam nawet innego wyjścia. Czyli pierwsze co mam udać się do komornika i on mną pokieruje ? Chętnie zgłosiłabym sie do prawnika niestety nie stać mnie póki co na poradę prawną

Brzydula30 to kiedy dostawala pieniadze z funduszu nie ma znaczenia

a po co do prawnika ?/ tego typu sprawy nie wymagaja porady prawnika szkoda kasy komornik a raczej jego pracownicy wszystko ci powiedza stosownie do stanu sprawy alimentacyjnej

Gość cyzia
było to w okresie miedzy 8 rokem zycia a nie wiem w ktorym umorzono ten fundusz ? nie pamietam. Wiem ze krótko to trwało

a moze ma ale pewnie dawno i minal okres zasilkowy,ktory trwa chyba do pazdziernika albo wrzesnia

Gość cyzia
No sprawa ogólnie ujmując jest chu**wa. W sobotę jeszcze czeka mnie nie przyjemna rozmowa z ojcem. Nie wiem czy coś uzyskam i nie wiem jakimi argumentami sie posłużyć żeby chociaż trochę się tym przejął.

nie ma jesli sprawa jest umorzona wzgledem niej tzn ze nie ma nowych decyzji z funduszu i ona nic nie dostaje a to co kiedys dostawala weszlo na poczet dlugu dluznika jako zaleglosc wzgledme funduszu i tego typu roszczenia nie przedawniaja sie wiec jesli dluznik nie slacil ciagle t na nim wisi

Gość cyzia
dobra a co z tymi podpisami w zeszycie ? czy ojciec sie może tym posłużyć ? że płacił to to nawet więcej ? czy moge powiedzieć że to kłamstwo ze podpisy sa podrobione?

oczywiscie moga mu umorzyc jezzeli sie o to postara najlepiej jakbys uzyskala alimenty z funduszu-przynajmniej pewne,ze na czas i calosc dostaniesz