Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cyzia

Alimenty ! Pomóżcie!

Polecane posty

Gość św. z FA
Musisz się zgłosić do komornika z wnioskiem o podjęcie postępowania egzekucyjnego, tytuł wykonawczy na pewno zostawiłaś u niego. Jeżeli komornik przez 2 m-ce nic nie wyegzekwuje, zgłosisz się do niego po zaświadczenie o bezskuteczności postępowania egzekucyjnego. Wtedy w OPS możesz złożyć wniosek o fundusz alimentacyjny, kryterium dochodowe to: do 725 zł / os. w rodzinie (+ cała reszta dokumentów). Oczywiście musisz mieć zaśw. ze szkoły. Na bieżąco będziesz dostawać FA w wysokości zasądzonych alimentów (max. 500 zł). W międzyczasie składasz do sądu wniosek o podwyższenie alimentów, a jak go uzyskasz, zanosisz do komornika i od tego m-ca OPS wypłaca wyższe alimenty.

Gość ja jestem po prawie i
wiec z pieniedzmi jest tak dluznik moze przyniesc jakies kwity z twoimi podpisami moze nawet przyniesc potwierdzenia przelewow z banku z eplacil na twoje konto ale dopoki ty tego nie potwrerdzisz to nic nie znaczy zeby dlug alimentacyjny ulegl zmniejszeniu ty musisz oswiadczyc ze dostalas kase jesli tego nie oswiadczysz to dluznik kwitami moze sobie tylek podetrzec

Gość ja jestem po prawie i
św. z FA blad musze poprawic podejmuje sie postepowanie zawieszone a autorka umorzyla posteowanie wiec musi zlozyc wniosek o wszcecie i fakt njprawdopodobniej bedzie dostwala kase z funduszu bo jezlei dluznik nie ma umowy o prace nie ma konta w banku nie ma mieskznaia domu to nie ma z czego sciagnac a wlasna dzialalnosc gopspdarcza tez o niczym nie swiadczy bo dluznik sam bedac sobie szefem nie potrafi nic komornikowi

Gość św. z FA
ja jestem po prawie i... pewnie masz rację, chodziło mi o to, żeby na wniosek wierzyciela komornik zaczął na nowo prowadzić egzekucję :)

Gość cyzia
słuchajcie ja jestem teraz mama u mnie dochod na osobe wynosi 1000 zł niby ;] takze co robic w tej syt ?

Gość paczekwmasle
1000 zł to naprawdę może się wydawac dużo nie licząc rachunków, dojazdów do szkoły itd... Nie wime co mam robić błagam pomóżcie. Mama już powiedziała że fundusz mi nie wypłaci skoro mamy taki wysoki dochód

Gość św. z FA
Jeżeli nie będziesz kwalifikowała się do FA z OPS, możesz złożyć w OPS wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego + zaświadczenie od komornika o bezskuteczności egzekucji. OPS będzie prowadził postępowanie wobec dłużnika. Jeżeli ojciec nie będzie współpracował, np. nie zgłosi się na wezwanie OPS, zostanie skierowany wniosek do prokuratury o ściganie dłużnika i wniosek o zatrzymanie prawa jazdy. Jeżeli ma prawo jazdy i mu je zatrzymają, to może zacznie płacić :)

Gość cyzia
Ma prawo jazdy. dzieki wielkie za pomoc. Serdecznie pozdrawiam