Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasztan21

Odstawienie tabletek

Polecane posty

Od 4 lat biore tabletki antykoncepcyjne, przez ten czas nie robiłam dłuższej przerwy w ich stosowaniu. Chcąc ją teraz zrobić muszę to skonsultować z moim lekarzem ginekologiem czy po prostu mogę przestać brać na jakieś dwa miesiące?

Gość salianka
Teoretycznie możesz przestać je brać w każdej chwili, tylko pamiętaj,że nie zachowasz ochrony antykoncepcyjnej.

Tak wiem że nie zachowam ochrony, ale mam już dość zatruwania swojego organizmu i chyba się boję że jakbym faktycznie chciała zajść w ciąże to po tak długim okresie brania tabletek moge mieć z tym problemy. Przed zrobieniem przerwy musze się skontaktować z moim lekarzem czy mogew to sama zrobić? W poniedzialek byłam u ginekologa i następna wizyta dopiero za miesiąć.

Gość salianka
Zawsze,by uzyskać pewność, możesz do gabinetu zadzwonić.Lekarz zna twój organizm lepiej niż kafeterianie :) Ja biorę od kilku lat.Nie robiłam nigdy przerw,bo nie chcę rozregulować ukł.hormonalnego - skoro już się przyzwyczaił do pewnej dawki,to niech ją ma.

No tak, ale z drugiej strony chcialibyśmy starć się o dziecko tylko zawsze jest obawa czy damy sobie radę. w Poniedzialek skonczyłam brać tabletki o w ostatnim tygodniu zapomniałam wziąć dwóch tabletek, wziełam je ale po upływie 15 godzin.Robiłam test i wynik negatywny.Naczytałam się tyle o tym i chyba takie pominięcia zwiększają możliwość zajścia w ciąże, a ja nic Kurcze już myśle ze moze bezpłodna jestem

Gość salianka
Pominięcie ZWIĘKSZA szansę/ryzyko zajścia w ciążę,ale nie oznacza automatycznego zapłodnienia. Co do twojej przyszłej płodności - znam dwie opinie: 1.po odstawieniu tabletek wzrasta szansa na ciążę mnogą (głównie bliźniaczą) 2.po odstawieniu tabletek powinno się pozwolić organizmowi na "dojście do siebie" zanim pomyślisz o ciąży,ponieważ działanie tabletek (pozostałości po nim) mogą powodować nieprawidłowości przebiegu ciąży

Gość hbckahedbcfkajshbv
Raczej jak sie zaczniesz starać po odstawieniu to tym bardziej zajdziesz w ciążę. Nie wiem czemu wciąż kobiety wierzą w te brednie sprzed lat (z czasów konskich dawek hormonów). Dzisiejsze tabl są bezpieczne, po prostu zatrzymują jajeczka. Jak odstawisz, jajeczek wyskoczy kilka a nie jedno, bo się gotują do startu kilka lat, więc tym większe ppdb ciazy

Wykupiłam juz następne opakowanie tabletek i myślę żeby je wziąć, a przed ich zakonczeniem pojde do lekarza i powiem jej ze chce zrobić przerwe i może postarać się o dziecko. Bo wiem ze jka sobie nie wpadniemy to cięzko bedzie nam sie zdecydować, a tak to niby troche bedziemy uwazac.

Wiem że po odstawieniu jest się bardziej płodnym i że może być to ciąża mnoga zwłaszcza że w mojej rodzinie już taka była.

Teraz niby po 7 dniach od tej zapomnianej tabletki zrobiłam test i był negatywny. Kiedy mogę go powtórzyć?

Gość no z tym pozwem to nie
jak zapomnialas wziac tabletek w ostatnich dniach cyklu, to teoretycznie jestes i tak zabezpieczona ja robilam sobie przerwy (czasem nawet 5 miesieczne) kilka razy bez konsultacji z lekarzem, a tabsy biore od 1999r...

Gość a powiedzcie mi i
jak chce sie odstawic tabletki to kiedy nalezy poraz ostatni współzyć?? w ostatnim dniu przyjmowania tabletek? kiedy mozna zajsc w ciąze czy przerwa 7 dniowa jest bezpieczna?