Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość smallgirl

Ustępowanie pierwszeństwa kobietom w ciąży w Polsce..

Polecane posty

Gość gość
Ja wam powiem jak to było u mnie jak byłam w ciąży. To że ktoś nie ustąpi to jeszcze naprawdę nic takiego. Najgorsze jest jak ktoś widząc że z brzuchem lub z wózkiem poruszam się troche wolniej to potrafią celowo przyspieszyć kroku i wyprzedzić mnie biegnąc do kolejki. A już szczytem było jak w sklepie stałam w kolejce jako ostatnia, a przede mną stała dziewczyna młodsza chyba z 10 lat ode mnie i sprzedawczyni specjalnie dla mnie otworzyła kasę mówiąc zapraszam do kasy a ta laska przede mną fruuu i błyskawicznie skoczyła do tej kasy jakby celowo chciała mnie ubiec

Gość gość 1314
Ja też mogę w autobusie polecieć do przodu i rozbić sobie głowę :P Co zresztą zrobiłam w 7. klasie podstawówki. Płacę za bilet i mam takie samo prawo do siedzenia co inni ale jeżeli ktoś grzecznie poprosi o ustąpienie miejsca to z uśmiechem wstaje. Jeżeli jednak ktoś stoi nade mną z miną jakbym tej osobie matkę zabiła i uważa, że mam trzecie oko które widzi w czasie czytania co się dzieje dookoła to nawet nie marnuję energii na odwrócenie głowy :P A już tym bardziej nie ustępuje miejsca w przychodni o ile nie jest napisane inaczej. Przychodnia i szpital to miejsca gdzie ludzie nie siedzą bo lubią tylko dlatego, ze sa chorzy i wszyscy się źle czują

Gość gość
tu gdzie mieszkam w autobusach sa miejsca dla osob starszych i dla matek z wozkami i nikt tam nie siada a jak juz siedzi i do autobusu wchodzi mama z wozkiem to sie ustepuje. ja nie rozumie tu niektorych osob, naprawde tak bardzo ciezko jest kogos w ciazy przepuscic w kolejce? tych kobiet nie jest az tak duzo

Gość gość
Nie jestem w ciąży ale lada moment będę (taką mam nadzieję :). Przeczytałam cały temat i nie będę się wypowiadać co do zasadnośc**przepuszczania/ustępowania miejsca ciężarnym. Ale chciałabym wypowiedzieć się w kwestii, która pojawiam się z uporem maniaka praktycznie w każdym poście. Chciałabym zauważyć, że kasa pierwszeństwa nie oznacza, iż jest to kasa wyłącznie! dla kobiet w ciąży. Oznacza to, że kobiety w ciąży mają pierwszeństwo przed innymi stojącymi w kolejce kupującymi. W praktyce oznacza to, iż osoby stojące w kolejce przepuszczają podchodzącą do kasy ciężarną. Jeżeli ktoś jest zajęty np. wykładaniem zakupów na taśmę co w praktyce oznacza, iż Cię nie widzi - odezwij się - to nie boli. W autobusach są miejsca dla mam z dziećmi, jeżeli masz za daleko by tam dojść poproś/upomnij się o miejsce. Jeżeli nie masz odwagi zawalczyć o bezpieczeństwo Twego nienarodzonego dziecka, nie dziw się, że reszta społeczeństwa również "ma je w nosie". To samo tyczy się również kolejek nieuprzywilejowanych.

Gość gość
zgadzams ie z Toba:) kobiety czesto myla niesmialosc/obowe przed tym ze je nieprzepuszcza a zapominaja ze same sobie moga krzywde ( głownie chodzi o dziecko) zrobic. przez cala ciaze nikt mnie nie przepuscil nigdy:) jak szalm na wieksze zakupy to zawsze z kims plus ja siadalam na laweczce i czekalam az ktos oplac**przy kasie;) nie zdarzylo mi sie podrozowac srodkami lokomocji innymi niz wlasny samochod(ale raczej dlatego z enie mialam potrzeby sie przemieszczac). sama starams ie zawez przepuszczac zarowno kobiety w ciazy , starsze osoby jak i osoby z jakims "kalectwem"....

Gość gość
Jestem w 1 trymestrze i bardzo żałuję, że w tym okresie ciąża jest niewidoczna, bo od początku kiepsko ją znoszę :( mdłości, ciągle zmęczenie, zawroty głowy. Nie mam jeszcze śmiałości by poprosić kogoś o ustąpienie miejsca, ale jak już usiądę, to siedzę- jak mi jakaś babcia zwróci uwagę, to wtedy powiem, zeby poprosiła o miejsce inną osobę, bo jestem w ciąży. W razie czego mam przecież przy sobie kartę ciąży ;) Z tego co zaobserwowałam jak tylko wejdzie kobieta w widocznej ciąży do autobusu, tramwaju czy metra, to od razu ktoś się zrywa, zeby ustąpić miejsce.

Gość gość
A co ty myślisz, że jak komuś nie widać brzucha na km to co może stać pół godziny? Sama jesteś żenująca. I chamskie jest wpychanie się w kolejkę w aptece!!!! Gdzie nie ma specjalnych kas. Podobno to wasze brzuchy i nikomu nic do tego ( aborcja) wiec o co się teraz burzysz, ze nikogo twój brzuch nie obchodzi? Jakbyś się źle poczuła i grzecznie poprosiła i nikt by nie ustąpił to wtedy dopiero jest chamstwo.

Gość gość
Jestem w 1 trymestrze i bardzo żałuję, że w tym okresie ciąża jest niewidoczna, bo od początku kiepsko ją znoszę smutas.gif mdłości, ciągle zmęczenie, zawroty głowy. Nie mam jeszcze śmiałości by poprosić kogoś o ustąpienie miejsca.... Teraz przynajmniej wiesz jak czuje się zwykły śmiertelnik bez zarodka w macicy, który ma problemy zdrowotne i którego pani z widocznym brzuchem wręcz zwyzywa jak się nie ruszy. Ciekawe byłoby takie wasze spotkanie...

Gość Mikolajowa2014
No właśnie czemu w Polsce trzeba ustępować..? Za granica nikt nawet by nie wpadł na taki pomysł.... A kobiety z ciąża zagrozona siedzą w domu,wiec w czym problem?

Gość gość
za jaka granica ty jestes? mieszkam w uk i widze ze tu tez przepuszczaja kobiety w ciazy.

Gość gość
dlaczego nas tak duzo kosztuje odrobina uprzejmnosci? dlaczego porownujecie z innymi krajami ze tam niby nie przejmuja sie kobietami w ciazy i z dziecimi( choc ja slyszlam co innego, ze w innych krajach ludzie sa bardziej kulturalni).

Gość gość
A dlaczego kobiety w ciąży w Polsce nie potrafią być kulturalne i uprzejme? Najpierw stoją z naburmuszona miną wszędzie gdzie trzeba trochę poczekać nie tylko w autobusie ale u lekarza, w aptece a potem znudzone i zirytowane bezceremonialnie ryją się bez słowa lub z krótkim : jestem w ciąży - co za chamstwo. Czy tak trudno postać z 15 minut jak się źle nie czujesz? Czy tak trudno jak jednak źle się czujesz podejść i zapytać o tak: - Przepraszam pana/panią, jestem w zaawansowanej ciąży, źle się czuje czy mogłaby mnie pan/pani...??????? Czy tak trudno?????? Czy tak trudno też uszanować odmowę kogoś po kim nie widać brzucha na km a który również czuje się kiepsko??? Kultura obowiązuje dwie strony...wiecie?

Gość gość
Oj gdybyś się wryła mi w kolejkę w aptece to byś usłyszała tak, że by ci w piety poszło. Co to w ogóle za zwyczaj? Ta ciąża już ci rozum odebrała. O ile nie dziwi mnie pierwszeństwo w kasie w biedronce czy autobusie gdzie są specjalne miejsca o tyle apteka to mocna przesada. Choć nawet w autobusie i przy kasie w biedronce jakaś kultura istnieje - kultura ciężarnej. Nikt nie traktuje cię jak boginię biedronki i nie zawraca uwagi na każdy twój krok pochłonięty swoimi myślami, sprawami. Zapytaj więc! I uszanuj to, że ktoś ci odmówi bo u niego nie widać złego samopoczucia. Nie ryj się też jak ktoś wyłożył już zakupy, stań za nim. 3 minuty cię nie zbawią. Sorry ale nikt nie będzie sprawdzał czy i gdzie stoi ciężarna. A w aptece stój jak bóg przykazał ewentualnie grzecznie spytaj bo w czym jesteś lepsza od innych starszych, schorowanych czy jedno i drugie ludziach? Może ten komu się wryłaś miał gorsze problemy niż ty a ich nie widać i musi stać bo jak ostatni cham nie wryje się!

Gość gość
Pamiętam jak siedziałam kiedyś w poczekalni przed gabinetem ginekologicznym. Miałam może z 17 lat, bardzo mnie bolał brzuch i to był taki wstyd dla mnie. Pierwsza wizyta. Nie było wizyt na godzinę. A ciężarne panie po prostu " oczekiwały ode mnie że je przepuszczę" Dodam, że stanowiły większość. Mogłabym tak do północy siedzieć gdybym nie powiedziała stop. A jakie to wywołało oburzenie.

temat stary jak świat i nie wiem czy nie wypowiedziałam się tu jeż wcześniej :) w kazdym razie uważam, że jeśli ktoś ma siłę n to żeby uprawiać seks, zaciążać, w planach ma bardzo wysiłkowy poród i wszelie trudy macierzństwa...powinien też mieć siłę na to, żeby w czasie ciąży zaczekać cierpliwie na swoją kolej :) i dlatego ciężarne nie powinny oczekiwać żadnych większych względów niż każdy inny człowiek :) I oczywiście ustąpię miejsca w kolejce, albo gdziekolwiek osobie, ktora wygląda "słabo" ale na pewno nie tylko dlatego że ma duży brzuch

Gość wwrrr
Zawsze ustapie, kiedy ktos poprosi (a wlasciwie powie, ze potrzebuje) - czy to ciezarnej, czy starszej osobie, czy mlodszej. Rzadko kiedy robie to natomiast z wlasnej inicjatywy, tylko wobec staruszek w tramwajach. Po czesci wynika to z niesmialosc***** czesci z tego, ze nie chcialabym znalezc sie w sytuacji, gdzie ja chce ustapic ciezarnej, a okazuje sie, ze to tylko kobieta z brzuszkiem, i obu nam jest glupio.