Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Polamozbyt

Warszawiacy łączmy się :)))

Polecane posty

Gość IMO13831
Hahahahah - "Warszawskie". :D

Gość musztarda a gardzisz
No tak ale jeśli chodzi o podatki moglibyśmy napisać tu cały elaborat i zapewniam - nie tylko ci z Warszawy by się w nim znaleźli, tak funkcjonują Polacy i Polska - niezależnie od miejscowości.

Gość IMO13831
I masz rację pomarańczko - ale jeden tutaj, nieświadomie zresztą robi trzodę ludziom ze Stolicy...

Może i tak. Nie wiem. Patrzę przez pryzmat mojego, zakorkowanego, zasmrodzonego, zaśmieconego miasta, które traci na tym.

Gość IMO13831
Co "traci"? Sądzisz, że ludzie przeprowadzają się tylko DO Warszawy? Nigdy na odwrót?

Gość jesteście porąbani
Po co te wszystkie etykietki??????? Jakie to ma znaczenie warszawiak, poznaniak czy jeszcze inny gad??? Ja nie jestem z warszawy, urodziłem się na mazurach, po dordze żyłem 6 lat nad morzem, teraz już 3,5 w warszawie. Nie jestem ani warszawiaekiem, ani chłopem z mazur, ani z nad morza. Aha i nie zaniżam średniej pensji warszawskiej - ją ją podnoszę. :-P

Gość jesteście porąbani
jeszcze jedno, Warszawa bez ludzi, którzy tu przyjeźdżają za pracą w życiu nie rozwijała by się tak jak się rozwija. Żeby coś się kręciło to muszą być ludzie, którzy będą te wszystkie prace wykonywać i napędzać rozwój. Zgadzam się jedynie z tym, że powinni tu podatki płacić, skoro tu żyją i zarabiają. Ja już płacę podatki w Warszawie.

Gość jesteście porąbani
ja tu żyję, tu kupiłem mieszkanie, tu płacę podtaki i tu urodzą się moje dzieci. Tyle w tym temacie. Masz problem z głową warszawiaku.

15:02 [zgłoś do usunięcia] jesteście porąbani jeszcze jedno, Warszawa bez ludzi, którzy tu przyjeźdżają za pracą w życiu nie rozwijała by się tak jak się rozwija. Żeby coś się kręciło to muszą być ludzie, którzy będą te wszystkie prace wykonywać i napędzać rozwój. Sorry. Rozwijałaby się tak samo. Mamy dość rąk do pracy. Ale rąk, które tutaj muszą się utrzymać za kosmiczne pieniądze na życie, czynsz etc. To nie jest filozofia zarobić tutaj i wydać w "Polsce"...

Gość IMO13831
Musztarda - Ty jesteś albo trollem, albo skończonym idiotą. Rozmowa z Tobą nie ma sensu.

Gość jesteście porąbani
nie masz pojęcia o tym co mówisz, spójrz na wszlekie gosporadki świata i zobacz, wszystkie się rozkręcają i pędzą dzięki wielkiemu przyrostowi naturalnemu (albo właśnie przyjezdnym). Do rodziców jeżdzę 3 razy do roku. To chyba nie można powiedzieć, że co weekend.

15:14 [zgłoś do usunięcia] IMO13831 Musztarda - Ty jesteś albo trollem, albo skończonym idiotą. Rozmowa z Tobą nie ma sensu. To się ukłoń. 🖐️

Gość jesteście porąbani
jak nie masz własnych ludzi do pracy to trzeba ich ściągnąć - to proste. Rzeczywiście nie ma co tu z Tobą dyskutować - IMO ma rację. Nie mam siły na tłumaczenie oczywistości. pozdrawiam :-)

Gość IMO13831
musztarda "A co ma przyrost do migracji?" On chyba jednak nie jest trollem....

Ale spokojnie :o Ja się Musztardzie nie dziwię - z jej perspektywy (rodowitej Warszawianki) to naprawdę wygląda tak, jak to opisuje. Nie przymierzając - sytuacja taka sama jak w UK - na początku pięknie fajnie, bo Polacy przyjechali na zmywaki i do hoteli za najniższą krajową. Ale po pięciu latach zaczęli mieć takie same prawa jak sami Londyńczycy dla przykładu, objął ich taki sam socjal, pensje poszły w górę, zaczęli obejmować kierownicze i ważne stanowiska. A Londyńczykom pracy zabrakło bo -choć na tamte warunki pensja niewysoka - utrzymanie Polaka w pracy okazało się tańsze niż rodowitego Angola. Nie wkurzylibyście się, gdyby wam pracę sprzed nosa sprzątał cały czas jakiś Bułgar albo Białorusin?? Na mniejszą skalę sprawa jest identyczna w Warszawie - sekretarka w Skierniewicach dostanie 1100zł netto, w Warszawie 2500 - wybór jest prosty, będzie jeździć do Wwy codziennie 1.5h pociągiem żeby mieć dwa razy większą pensję. Ja Musztardę rozumiem.

Jak nie ma ludzi do pracy??? Są. Tysiące. Tylko większość nie podejmie się pracy, bo nie wyżyje za taką pensję, którą zarabia się tu, a wydaje w Pierdziszewie. Ale o czym tu dyskutować. :D

Gość IMO13831
musztarda a gardzisz - musztarda to kobieta? Rozumieć frustrację (z własnej z resztą wini - ale mniejsza z tym), to co innego niż rozumieć głupotę.

Musztarda to kobieta i nie uważam, żeby była głupia tylko dlatego, że ma inne zdanie, niż Twoje :o Weź może inteligencie pod uwagę, że patrzy na sprawę z innej perspektywy niż ty 🖐️

Gość IMO13831
musztarda a gardzisz "Musztarda to kobieta i nie uważam, żeby była głupia tylko dlatego, że ma inne zdanie, niż Twoje Weź może inteligencie pod uwagę, że patrzy na sprawę z innej perspektywy niż ty" Jakiej perspektywy? Jej perspektywa to "Waaaaaa zabierają nam Warszawiakom pracę i podatków nie płacą!!" A ja się pytam: czemu zabierają pracę? Jak to jest możliwe? No chyba nie dlatego, że praca ta JEST, tylko nie zostanie podjęta przez Warszawiaka? Nie płacą podatków. No bo przecież to nikogo nie obchodzi, że ich obecność pociąga za sobą inwestycje wielkich firm, które przez miesiąc potrafią więcej włożyć do budżetu miasta niż "Warszawiak z dziada pradziada" przez całe swoje życie... Ale kogo to obchodzi? Oni są z "Koziej wólki", nie płacą podatków i mają czelność pracować tam gdzie miejscowi nie chcą - skandal! Niech wypierdalają!

>>>Nie płacą podatków. No bo przecież to nikogo nie obchodzi, że ich obecność pociąga za sobą inwestycje wielkich firm, które przez miesiąc potrafią więcej włożyć do budżetu miasta niż "Warszawiak z dziada pradziada" przez całe swoje życie... Ale kogo to obchodzi? Oni są z "Koziej wólki", nie płacą podatków i mają czelność pracować tam gdzie miejscowi nie chcą - skandal! Niech wypie**alają! Co to za idiotyzmy??? Szkoda nawet czasu, żeby komentować... 🖐️