Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrezygnowana nic już nie wiem

Poloniści, błagam !!!

Polecane posty

Witam. Proszę o pomoc. Otóż muszę porównać obraz "Mona Lisa" van Googha z wierszem Zbigniewa Herbert "Mona Lisa" Może ktoś mi dać chociaż jakieś wskazówki, jak to zrobić? Bo o gotową pracę nie śmiem prosić (chyba, że ktoś byłby tak łaskaw).

nikt nic nie wie?.

Gość wie ale nie ma ochoty
odrabiać zadań domowych za tępe i leniwe osobniki, do tego w weekend :D

Gość czego was kurde uczą w szkole
że nawet PORÓWNAĆ nie umiesz?

Gość MaRTucha777
A porównać dwie bluzki umiesz? To to samo zrób z obrazem i wierszem, Jezuuuuu :O

Gość ddddfdfdf
na pewno by wiedziala jak napisac gdyby chodzilo o porownanie penisow dwoch kolegow 🖐️ gimgowno

boszzz jakie z was głupie pazie. nie piszecie bo nie wiecie i tyle. tak więc nie szukajcie we mnie braku wiedzy, której sami nie macie

Gość zaczekaj...
porównać obraz z wierszem? to jakaś bzdura... może masz po prostu porównać przedstawioną na obrazie z bohaterką wiersza? Jeżeli tak to powinnaś przeanalizować dokładnie postać na obrazie/cechy i przedstawioną w wierszu i później pisać podobieństwa i różnice. Ja polski uwielbiam, nawet po trosze jestem polonistą, ale niestety czasu mało mam na pomoc... ale to nie trudne - poradzisz ;-)

dzięki, chociaż jedna NORMALNA

Gość MaRTucha777
buhahaha, tak, same nie wiemy :D grzeczniej, kurwa, jak żebrasz o pomoc :D my już szkołę skończyłyśmy i chuja musimy pomagać takim tepym gównom jak ty

Gość i tak dostaniesz pałę
bo nawet ze wskazówkami sobie nie poradzisz :D

masz rację, pomyłka. obraz jest da vinci'ego

no więc bonus koleżanki. prowo się udało heh jezu jaka tempota na kafe siedzi. żal

jakby to jakieś dziecko napisało, to przestałoby wierzyć w ludzi

Gość jasne jasne dziecinko
nawet polecenia nie umiałaś przepisać,a teraz się ratujesz, że to niby prowo

Gość graaaaaaaaa
podobno to facet :O

Gość spierrrrdalaj już
dziecko ma się nauczyć radzić sobie samo, a ty nie kumasz specyfiki tego forum, tu się nie wyręcza leni

fakt specyfikacja jest inna. to forum dla bezmozgów. a nie wierzyłam heh

"Bo o gotową pracę nie śmiem prosić (chyba, że ktoś byłby tak łaskaw)." Spierdalaj

Gość spierrrrdalaj już
hahahaa ty nie jesteś mądrzejsza :D sięgnij po słownik, bo nie odróżniasz specyfiki od specyfikacji :D

ale chwila jak można porównać obraz z wierszem ? powiem tak wiersz jest bardzo ciekawą kompozycją z charakterystycznym podziałem na połowę będąca wierszem stroficznym gdzie podmiot liryczny podróżuje z dalekiej krainy i dociera do obrazu, oraz połową pisaną dystychami opisującą sam obraz a podział nie jest bezwzględny jedna połowa płynnie przeplata się z drugą. ale jak porównać obraz i wiersz o co tobie autorze topicu chodzi

Gość boze, dziecko....
spojrz na reprodukcje obrazu, co (kogo) widzisz? Co wiesz o tej postaci? Niewiele, prawda? Tajemnicza kobieta, moze znajoma malarza, moze jego kochanka. A moze to byl portret na zamowienie? Jakie odczucia budzi w Tobie ten obraz? Reagujesz na nie jak na zdjecie kolezanki z klasy? Nie? A dlaczego? A teraz wroc do wiersza. Kogo opisuje w nim autor? Czy jego Mona Lisa przypomina te z obrazu? Jesli tak - dlaczego? Jesli nie - co je rozni wg Ciebie? To zadanie na myslenie, a nie rownanie z dwiema niewiadomymi z matematyki. Tu nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Nauczyciela interesuje Twoj tok myslenia i umiejetnosc argumentacji, bronienia wlasnego zdania. W dodatku zaloze sie, ze i wiersz, a zapewne i obraz byl omawiany na lekcji, a teraz wystarczy wrocic do notatek, aby ulozyc z nich sensowne wnioski koncowe. Nie, nie zrobie tego za Ciebie. Cwicz umysl, jesli nie chcesz zostac pania przy kasie w Tesco. Choc nie, przepraszam panie kasjerki. One tez musza kojarzyc fakty. Chocby cene z produktem ;)

Niech zgadne moze porownac to jak przedstawiona jest Mona Lisa w tych dwoch dzielach ? -.-