Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...D...

Ciąża a zwierzę

Polecane posty

Gość ...D...

chodzi mi konkretnie o królika bo mam młodego czy ma jakieś złe czynniki wpływające na ciążę?. bo wiem że co do kota to nie wolno bo ma groźne toksyny które szkodzą w ciąży! Dziękuję z góry

Ja Ci (i Twojemu królikowi) niestety nie pomogę, bo po prostu nie mam królika Pozdrawiam ;-)

Gość ...D...
dzięki ;)

Gość niemorka
co do kotów to sie zgodze, ale o królikach nic nie słyszałam

Gość ...D...
no właśnie ja też i się martwię... i myślę

Gość kikkor
Bredzicie oj bredzicie...Lepiej to przeczytajcie. Toksoplazmozę wywołuje pierwotniak Toxoplasma gondii. "Jaja" pasożyta (nie są to rzeczywiście jaja, lecz tzw. oocysty) powodują zakażenie ptaków i ssaków wszystkich gatunków, a także ludzi. Choć koty przyczyniają się do istnienia problemu, to dużo łatwiej paść ofiarą toksoplazmozy bez bezpośredniego kontaktu z nimi. Łatwiej zarazić się pierwotniakiem, jedząc surowe mięso lub pracując w ogródku, niż bawiąc się z własnym kotem. Bezwzględnie należy natomiast unikać kontaktu z kocim kałem i czyścić kocią kuwetę w rękawiczkach. Choroba przenosi się przez koci kał, jednak oocysty, o ile są w nim obecne, osiągają inwazyjność dopiero po 72 godzinach. Codzienna zmiana żwirku i mycie kuwety uchronią nas przed pierwotniakiem. Zupełnie bezzasadne jest więc pozbywanie się kota, zwłaszcza jeżeli jest od lat członkiem rodziny, bo zakażenie przez głaskanie po futrze jest bardzo mało prawdopodobne. Najbardziej podatne na zarażenie są koty młode (do 2. roku życia) i polujące. Warto też zaznaczyć, że w całym życiu kota produkcja i wydalanie jaj pasożyta rozpoczyna się od 3 do 10 dni po zjedzeniu zakażonego mięsa i trwa zaledwie 10-14 dni. Dzieje się tak tylko raz i im starszy kot, tym większa pewność, że nasze zwierzę ma ten okres już za sobą.

Gość ...D...
tyle to wiem ale dzięki a co do królika może wiesz?

Gość kikkor
Jeśli twój królik nie biega po łąkach i nie zagryza dzikich zwierząt zarażonych czymś to nic Ci nie grozi ;) troszkę spokojniej radzę podchodzić do wszystkiego. on całe życie siedzi w klatce i wcina ziarenka więc nic Ci nie zrobi.

Gość co za idiotka z autorki
lekarz ma racje. zabobonna baba :P