Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość IloveYoudarling

stypendia naukowe

Polecane posty

Gość IloveYoudarling

czy wiecie jak od października bd wyglądała sprawa z stypendiami naukowymi? jakie kwoty, od jakiej średniej?

Gość IloveYoudarling
???

Gość hm to jak przychodzi to mów
nie będzie ich. będzie tylko stypendium rektora, 10% studentów na każdym kierunku

Gość IloveYoudarling
ale na jakiej podstawie bd przyznawane??? tylko za jakieś wybitne osiągnięcia??? czy np. od średniej 4,51 tez?

Gość IloveYoudarling
???

Gość u nas nawet nie wiadomo
czy 10 czy 5. To po co ja się uczę......

nie wiem, u mnie nie było progu nigdy tylko % najlepszych studentów.

Gość hahahah padłaaaaaaaaam
o rany teraz doczytałam. jak wyobrażasz sobie przyznawanie 10% najlepszym studentom od progu jakiejś średniej? tępa jesteś. przecież te 10% może się okazać że najgorszy miał średnią 4,9 :D

zgadza się - u mnie na roku dużo osób mialo powyżej 4,5 średnią. Na pewno więcej niż 10%. Pewnie te osoby muszą się jakoś jeszcze dodatkowo wykazać.

Gość IloveYoudarling
obniżono z 15% na 10% w ostatnich latach najniższa średnia od jakiej przyznawano w większości uczelni było 4,21 kolejny próg to 4,51 więc nic w tym dziwnego, że teraz najniższe stypendium naukowe może być od 4,51 :0 sama jesteś tępa... :D

Gość IloveYoudarling
dlatego się pytam z jakich jesteście uczelni i kierunków???? u Was są takie same progi na wszystkich kierunkach??? u mnie na pedago co 2 osoba ma naukowe, co nie znaczy że tak jest np. na matmie

kurwa, przecież to zależy od wyników innych ludzi, nie kapujesz?

ale z Ciebie idiotka, skoro co 2 osoba ma stypendium to znaczy że przyznawali od jakiejś średniej, a na tej matmie ileś tam % najlepszych dostało. będziesz miała wkrótce wyższe wykształcenie a nie potrafisz myśleć

Gość IloveYoudarling
rany! przecież wiem o co Ci chodzi!!!!! ale na zdrowy rozsądek każdy wie jakich "mądrych ludzi" ma na roku :) np. z 50 uczniów, którzy mieli ostatnio 4,51 średnią nie zrobi się raptem 300 :) u mnie np. na uczelni mało ludzi (a nawet b. mało) ma ponad 4,51 :) ale mniejsza o średnią, na każdej uczelni jest inaczej chodzi mi o to czy patrzą na średnią czy tylko na to kto jakie ma osiągnięcia??? bo chyba nie może być tak, że ktoś miał 3,0 średnią, śpiewa sobie w chórku studenckim i dostaje stypendium naukowe za "wybitne osiągnięcia"?

ekonomia

skoro ma średnią 3.0 to nie będzie w tej 10% najlepszych. a jak będzie to dostanie :P moim zdaniem i tak powinno stypendium być tylko dla tych co mają same 5 i udzielają się w konferencjach czy biorą udziały w konkursach.

Gość IloveYoudarling
ale właśnie te stypendia naukowe teraz przekształcą się w stypendia rektorskie i chyba nie bd za wyniki w nauce tylko za jakiś osiągnięcia, np udział w konferencjach, kołach naukowych itp. ale wiadomo, że w niektórych uczelniach te konferencje to pic na wodę moim zdaniem to bd bardzo niesprawiedliwy system i bardzo krzywdzący ja zrezygnowałam z pracy dorywczej, bo bardziej mi się opłacało uczyć (wiadomo większe szanse na lepszą ocenę na obronie, możliwość zmiany uczelni na mgr), no i stypendium naukowe, które nie jest takie niskie... i teraz co? dowiaduje się w maju, że to był zły wybór

takie jest życie

Gość whatTHEfuck
a młody elektorat i tak zagłosuje na PO!!!!!!

Gość IloveYoudarling
z tego co wiem, to nie jest wymysł rządu a jakieś wymogi unijne bd zwiększać stypendia socjalne kosztem naukowych :/

Do stypendium rektora wchodzą również zaoczni. U mnie na uczelni próg wynosi 5,0 W zeszłym roku stypendium było u mnie na kierunku przyznawane 30 % studentów z poszczególnych specjalności, średnie były różne.

U mnie natomiast w tamtym roku stypendium dostawał prawie każdy i to już od średniej 4.6. W tym roku akademickim jestem na DSW i jestem bardzo ciekawa czy się załapię :(