Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

11daisy

Co lepiej studiować???

Polecane posty

Gość ffdhhhhhhhhhhhh
Zawsze4 bedzie tak, ze studenci danego kierunku beda wychwalac swoj kierunek co jest logiczne. Wszytsko prawie jest ryzykiem poza medycyna i tymi mega technicznymi. Zapytaj mamy i tatuy co Ci radza. Oni wiedza najlepiej co powinnas zrobic bo Cie dobrze znają. Kompletna porazka sa humanistczne i ekonomia, wszeslkie zarzadzania/ marketingi i inne malo konkretne zawody. poza specjalistycznuymi filologiami juz zlym wyborem sa anglistyki itd. Kiedys to byl siwatny wybor. Obecnie juz nie. U mnie na Pomorzu np tez jest swiatnym rozwiazaniem Akademia Morska. Podobno dobrze jest byc z wyksztalcenia logistą.

Gość A prawników jeszcze więcej
ffdhhhhhhhhhhhh nie skladaj na ekonomie eknomistow jest jak psow A prawników jest jeszcze więcej.

Wszystkich jest teraz pełno i dlatego tak trudno się na coś zdecydować...:(

a dlaczego nie wolisz się przełamać do przedmiotów ścisłych? jeżeli w grę wchodzą tylko kierunki humanistyczne to może najlepiej wybrać jakąś egzotyczną lub niechętnie wybieraną filologię? hiszpańska w sumie może być jako rzadko wybierana, ale mnie chodzi raczej o kierunki naprawdę rzadko wybierane tzn. o filologię czeską, grecką, chińską, koreanistykę itd. ostatnio jakaś dziewczyna tu się pytała czy lepiej iść na pedagogikę (chyba) czy na fil. grecką - wybór dla mnie byłby prosty :) a prawników za 5 lat będzie tyle co myszy, nie warto.

Gość ffdhhhhhhhhhhhh
CO racja to racja Porabalo sie z tym prawem kiedys to byl elitarny kier gdzie malo bylo absolwentow teraz jak sa zaoczne to prawo ok 200os rocznie konczy w moim miescie To jakas paranoja

Gość radziłabym się przyjrzeć
filologii rosyjskiej - w kontaktach z Rosją powstała luka i to w całej Unii. Praca pewna!

Gość ffdhhhhhhhhhhhh
a dlaczego nie wolisz się przełamać do przedmiotów ścisłych? jeżeli w grę wchodzą tylko kierunki humanistyczne to może najlepiej wybrać jakąś egzotyczną lub niechętnie wybieraną filologię? hiszpańska w sumie może być jako rzadko wybierana, ale mnie chodzi raczej o kierunki naprawdę rzadko wybierane tzn. o filologię czeską, grecką, chińską, koreanistykę itd. ostatnio jakaś dziewczyna tu się pytała czy lepiej iść na pedagogikę (chyba) czy na fil. grecką - wybór dla mnie byłby prosty a prawników za 5 lat będzie tyle co myszy, nie warto. --> Lepiej bym tego nie ujela. Albo scisla albo tak jak pisze etanol cos egzotycznego. U mnie na pomorzu np swietnie maja CI co umieja jezyk szwedzki bo promy plywaja i potrzebni sa od jezyka ludzie. Zarobki maja gigantyczne jak na takie stanowisko.

Gość ffdhhhhhhhhhhhh
Sama jak bym sie cofnela w czasie do lo to bym na nawigacjae szla i jednoczesnie szwedziego sie uczyla ;)

Gość A prawników jeszcze więcej
200 osób rocznie??????? Żartujesz chyba? Na moim roku na studiach było 1200 osób, a w zeszłym roku na aplikację radcowską przyjęto 2 tysiące osób (tak, 2 TYSIĄCE).

Gość ffdhhhhhhhhhhhh
A moze cos z jezykiem fińskim/ szwedzkim/ duńskim/ chorwackim/ chińskim? Swietnie maja teraz CI co mowia po chinsku. Bisnesmeni musza sie dogadac z Chinami czesto - sprowadzanie towaru..

O właśnie, filologia szwedzka :D zupełnie zapomniałem :) chyba jeszcze jest fińska, ale co do tego pewien nie jestem. no i hungarystyka, chociaż Węgry nie są krajem stojącym wiele wyżej od Polski w rozwoju.

Ale problem jest też taki, że zw względów finansowych nie wchodzi w grę w moim wypadku wyjazd do innego miasta na studia, a we Wrocławiu, gdzie zamierzam studiować, nie ma takiego wyboru "egzotycznych" filologii, są takie bardziej powszechne... A norweskiego będę się uczyć na kursie, ponieważ mój tato tam pracuje i często tam wyjeżdżam.

Gość ffdhhhhhhhhhhhh
23:57 [zgłoś do usunięcia]A prawników jeszcze więcej 200 osób rocznie??????? Żartujesz chyba? Na moim roku na studiach było 1200 osób, a w zeszłym roku na aplikację radcowską przyjęto 2 tysiące osób (tak, 2 TYSIĄCE). Chryste panie! Chyba tych na uczelni PORĄBAŁO! Nic nie rozumiem to jak absolwenci prawa krzycza, ze coiezko zdobyc aplikacje jak tak ogromna ilosc oosb ja konczy?

Gość ffdhhhhhhhhhhhh
Ja po 3 roku dupnych humanistycznych studiow zmienilam kier na architekture bo moja mama nim jest. Pamietac trzeba, ze po pewnych studiach tzreba wyrobic uprawienia a tu sie ptrzydadza znajomosci.

Gość Taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........
ffdhhhhhhhhhhh Bisnesmeni musza sie dogadac z Chinami czesto - sprowadzanie towaru.. Taaaaaaaaaaaaaaaaa, wprost fantastycznie. Sprowadzają coraz więcej taniego i niewiele wartego szajsu i zalewają nim cały świat, a ludzie w Chinach niewolniczo pracują, prawie nic nie dostają i nawet dzieci pracują w fabrykach prawie całą dobę (nawet nie wracają na noc do domu, tylko fabryki mają dla nich pokoje na górze, żeby przypadkiem jeszcze nie traciły ani trochę czasu na dojazd i żeby były całkiem uzależnione od ich rozkazów i dyscypliny). Dlatego wyroby chińskie są takie tanie. Pomyśl najpierw, zanim napiszesz coś równie głupiego, myślenie nie boli.

We Wrocku masz filologię czeską i/lub bohemistykę, nie pamiętam, chociaż sam się nad tym zastanawiałem swego czasu :)

poyebało mi się fil. czeska jest jako specjalizacja na filologii ogólnie (UWr). za to na UO (Opole) jest filologia słowiańska ze specjalizacją na Czechy. do Opola daleko nie masz, ja bym się zastanowił ;)

Nie chciałabym się uczyć czeskiego...szczerze to wolałabym już ten rosyjski... ;)

a znajomość języka norweskiego może ci moim skromnym zdaniem dać o wiele więcej niż studia typu prawo w obecnym czasie. tak uważam.

fakt,jest u nas w instytucie czeski,ukrainski i serbsko-chorwacki. tyle tylko,ze na serbsko-chorwacką nie ma chętnych na mgr i w tym roku nawet nie otworzyli. co do filologii bardziej egzotycznych,moja kuzynka skonczyła niderlandystykę i pracy we Wrocławiu nie znalazła,koniec konców wyjechała do Holandii;) takze roznie to bywa

No to szukaj ruskiego :D chyba we Wrocławiu jest filologia rosyjska/rusycystyka? bo w Opolu jest na pewno z tego co wiem

Może i tak, ale jak wspomniałam, to będzie na kursie i z totalnie praktycznych powodów... Mimo wszystko wolałabym skończyć jakiś kierunek typu prawo czy choćby te finanse i rachunkowość... A języki to swoją drogą, bo lubię się ich uczyć i nie sprawia mi to trudności...

Gość Obyś tylko z tej Moskwy
Czupakabra, proszę: To, że Twoi znajomi wrócili żywi z Rosji oznacza tylko tyle, że mieli szczęście. Proszę, to był długi i znany telewizyjny dokument, tu jest niestety tylko kawałek: http://www.youtube.com/watch?v=j59BiLwdNO8 From Russia with hate http://www.youtube.com/watch?v=7h_D3hqI9DQ http://www.youtube.com/watch?v=0PZchlS912Q http://www.youtube.com/verify_age?next_url=ht tp%3A//www.youtube.com/watch%3Fv%3DnBV3E8CnBew Tu są drastyczne sceny - cd. From Russia with hate http://www.youtube.com/watch?v=s4dgQ4LWVVo http://www.youtube.com/watch?v=eS5euC3_P9w A na temat wyroków sądowych za morderstwa cudzoziemców wiele usłyszysz i w telewizji, i mnóstwo znajdziesz w internecie. Tutaj jeszcze inne, żeby nie było, że autor jednego dokumentu coś sobie wymyślił: http://www.youtube.com/watch?v=LWZ8hBWNHKs&NR =1 Russian hate crimes (Moskwa) http://www.youtube.com/watch?v=P9bHgKhMywQ Nazi crisis in Russia http://www.youtube.com/watch?v=A9MUCFo65jg&fe ature=related Police vs. nazi in Moscow http://www.youtube.com/watch?v=uUC-JM_f7qg Russian Neo-Nazi Murder Squads Kill 71 In 2009 Jest tego znacznie więcej nie tylko na YouTube, ale w całym internecie. W wiadomościach też o tym mówią, tylko trzeba je oglądać.

Doradzać Ci dalej?:P bo jeżeli tak to masz: finanse/prawo - żeby coś skończyć języki - bo lubisz się ich uczyć może więc warto iść na to, co się lubi, tym bardziej, jeżeli daje to perspektywy ;) ja niestety takich zdolności językowych nie mam, a szkoda, bo pędziłbym w podskokach na np filologię szwedzką albo koreanistykę:)

Doradzać doradzać ;) czuję, że teraz będę rozważać między prawem a finansami i rachunkowością... :P

no tak i masz jeszcze tę filologię hiszpańską nad którą się zastanawiałaś, język hiszpański jest mało znany w Polsce a całkiem podobno przydatny :)

Tylko, że teraz się zastanawiam, czy opłaca się iść na filologię czy nie lepiej się uczyć na kursie?

jeżeli nie sprawia Ci problemów nauka języków to idź po prostu na dwa,proste. u mnie mnóstwo ludzi robi dwa kierunki.niektórzy nawet dwie różne filologie.zrobisz sobie tylko licencjat i już.

tego to ja nie wiem :P ale finansistów i prawników to teraz jak myszy a znawców i znawczyń Hiszpanii niewiele kurs norweskiego to kolejny plus sam nie wiem...może finanse i rachunkowosc+dobra znajomość 2 rzadko spotykanych języków to lepsza opcja niż doskonała znajomość języka i kultury Hiszpanii+dobra znajomość norweskiego... teraz Ci nie doradzę, bo nie wiem sam ;)

Będę musiała jeszcze raz to wszystko przemyśleć :P Dziękuję wam wszystkim za rady :)