Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość w obronie humanistów

Studia humanistyczne daja ludziom...

Polecane posty

wiedz o kulturze, wiedzę o społeczeństwie, większą wiedzę o całym świecie. Np. o książkach, kulturze, teatrze, o politykach. Nie rozumiem dlaczego dla humanistów w tym kraju nie ma pracy?

założ jakąkolwiek firme i zastanów się, czy potrzebna ci osoba z rozległą wiedzą o teatrze:) Pewnie, fajnie sie na tym znać, ale raczej w celach hobbystycznych, bo mało jest zawodów, które się wiążą z wiedzą czysto humanistyczną (teatr, literatura, historia).

Bo to chooya warte w dzisiejszym świecie. Na tym świecie każdy jest zachłanny i pazerny, na tym świecie każdy chce pieniądze i koncerny :O Nie uwzględniłaś znajomości języka ojczystego, wiedzy o człowieku, jego psychologii i takich tam. Zresztą i tak za chwilę się rzucą hieny

Jeśli ktoś zakłada własną firmę to wystarczy mu nawet wykształcenie podstawowe, wystarczy tylko że jest sprytny :) Moja koleżanka ma własną firmę a jej po gimnazjum, natomiast jej koleżanki pracujące w biurze mają wykształcenie zawodowe a sprzątaczki i ogólnie siła robocza na produkacji - wykształcenie średnie i wyższe :D

Gość ale humaniści to ludzie
Wszystko zrozumiałAm ale może wyjaśnisz mi to dokładnie? Dlaczego uważasz że system jest powalony?

Dlatego, że ktoś kto kończył np. historię sztuki nie powinien zastanawiać się czy dostanie pracę w biurze. Polska edukacja kompletnie mija się z rynkiem pracy. Każdy wali na studia, niezależnie od tego co chce robić.

Gość Jak już tu jestem to powiem
że macie rację, i jako absolwentka, jeszcze nieobroniona, kierunku humanistycznego, odradzam tego typu studia kazdemu, kto nie chce później klepać biedy. Rozległa wiedza o teatrze i sztuce a także literaturze i kinie dała mi wspaniałą możliwość pracy w obuwniczym i znoszenia kierowniczki po zawodówce.