Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Donja

Sprawdzony sposób na gołabki bez zawijania

Polecane posty

Ma któraś z Was dobru wypróbowany sposób ? Kupilam młoda kapustę, pół kg mięsa mielonego, ryż w torebkach, ale boję sie za to zabrać żeby cos nie schrzanić:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojojojoj !
ale dlaczego bez zawijania? tam nie da się niczego sknocić :D więc nie bój się i do dzieła :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ale ryz to sie surowy daje czy ugotowany, bo w przepisie nic nie ma o ugotowaniu tylko wymieszać z mięsem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Rryż
A pierwszym razem jak robiłam to dałam surowy ale gołąbki musiały się dłuuugo gotować bo był twardy. Teraz trochę podgotowuję żeby nie był surowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a kapuste to lepiej w malakserze czy na tarce zetrzeć ? i raz piszą zeby sparzyć innym , żeby nasolic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ojojojoj !
ryż do mięsa daje się ugotowany

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja kapustę trę na tarce
takiej jak do marchewki, do tego mięso mielone, zgnieciony czosnek, podsmazona cebulka, ryż gotowany 2-3 minuty, jajko przyprawy: majeranek, sól, pieprz. Formuję kotleciki, obsmażam z 2 stron, podlewam bulionem (najlepiej rosołem a jak nie mam to gotuję taki bulion na warzywach + przyprawy, w ostateczności ratuję się kostką rosołową), duszę gołąbki, dodaję albo zmiksowane pomidory z puszki albo koncentrat, zagęszczam mąką i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a nie dajesz jajek i kaszy manny ? własnie przeczytałam, że to należy dać- ja już nie wiem pewnie cos pokićkam :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja pierdacze
golabki sa zawijane, a to co tu robisz to jakies ktoleto-krokiety. ja bym wolala zjesc osobno kapuste, ryz i kotlety mielone z samego miesa, niz takie mamalygowate ulepki wysmazone :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robie juz dłuugo i
kapuste siekam drobniutko i zalewam wrzątkiem w garnku troche sie sparzy i odsączam ,rekami odciskam .Ryż ugotowany ,mieso i przyprawy w/g uznania .I jak pisały dziewczyny obsmażam na patelni aby sie tylko zarumieniły i do brytfany podlewam bulionem i powolutku dusze .Na koniec dodaje rozrobiony z wodą przecier i odrobinkę słodkiej śmietanki jak kto woli A i jeszcze dodam ze mam przerobione i winiary i knorr Knor niestety najlepszy ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robie juz dłuugo i
to wydaje sie tylko ze trudne ale to tylko pozory .Kotlety (bo to są kotlety) przepysznee .ja nawet ziemniaków juz do tego nie gotuje bo po co

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja kapustę trę na tarce
Jajko daję, nie daję kaszy manny bo jak już jest ryż to po co jeszcze kasza manna? :) Zawsze wychodzą pysze ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja kapustę trę na tarce
i nie parze kapusty przed zmieszaniem z reszta składników

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja robię tak jak JA ROBIĘ JUŻ DŁUGO z tym że dodaję kaszę mannę , lepiej się wtedy trzymają i przy duszeniu nie rozwalają się tak. Moja teściowa też takie robi i są bezkonkurencyjne!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rzeszty
aha, ryz, kasza manna, a do tego pewnie jeszcze ziemniaki ;) zeby czasem nie zabraklo skrobi. a mieso? niech zgadne: tlusty wieprz :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lala mi do 555555555555
uwielbiam gołąbki ale wbiłam sobie do głowy że sama ich nigdy nie zrobię bo nie bedę potrafiła zawinąć. no to robiłam te bez zawijania- roboty od groma. wkurzyłam sie ostatnio i zrobiłam "normalne" wyszły super nie wiem czego sie tak bałam i okazały sie mniej pracochłonne niz te "udawane" o smaku nie wspomnę. rób normalne tym bardziej że teraz jest kapusta idealna na nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dokladnie :D normalne zawijane golabki robi sie duzo szybciej i latwiej niz te mieloniaki z wypelniaczami ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mozna tak to zrobic jak "lasagne golabkowa" czyli farsz i ryz z podsmazana marchewka i cebulka, lyzeczka koncentratu pomidorowego (u mnie tak) poprzekladac gotowanymi liscmi kapusty, i gotowac calosc tak, jak zwykle golabki, mozna nawet w piekarniku na malym ogniu w duzym zaroodpornym naczyniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biały oleadner
KUPIŁAM KIEDYŚ TEN POMYSŁ NA Z WINIAR I Z KNORA Z KNORA WEDŁUG MNIE LEPSZY ALE MOJEJ RODZINIE NIE SMAKOWAŁO WOLĄ GOŁĄBKI W KAPUŚCIE ZAWIJANE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
taka 'zalania' z kapusty to nawet fajny pomysl :) i upiec to-to. byle nie zabawa w jakies kotleciki z golabkowych produktow i tartej kapusty ;) jeszcze z 'pomyslem' ;) ajjjj 😭

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja czasem robię "zapiekankę gołąbkową" 1 główka kapusty 1 szklanka suchego ryżu Jako mięsną wkładkę wykorzystuję nadmiar np.pieczonego mięsa,kiełbasy albo dobra jest też(gatunkowa) pieczeń rzymska,albo krojone w kostkę mięso (łopatka szynka,karkówka) uduszone do miękkości razem z cebulką i doprawione pieprzem i solą. Rondel lub naczynie żaroodporne,smaruję dno i boki olejem,kapustę szatkuję.1/3 część kapusty wykładam na spód naczynia ,na kapustę wykładam duszone do miękkości i starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewki ,pietruszki,seler oraz w kostkę cebule(można też pieczarki.1/2 część.Na te warzywa rozsypuję 1/2 szklanki suchego ryżu(równomiernie).na ryż wykładam pokrojone w kostkę wędliny lub mięso.Na mięso znów 1/3 część kapusty i znów warzywa , ryż i mięso i jako ostatnia warstwa kapusta.Wszystko to dobrze uciskam i zalewam:Ok 1/2 litra gorącej wody z rozmieszanym w niej dużym słoiczkiem przecieru pomidorowego + 2-3 łyżki pikantnego keczupu,doprawioną pieprzem i solą oraz suszonym oregano.Wlewam to na wierzch .Płynu ma być tyle,że przy uciskaniu na kapustę ma się pojawiać na wierzchu.Tak przygotowaną zapiekankę daję do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2 godziny.Następnie sprawdzam odchylając lekko składniki czy ryż jest już dobrze uprażony i miękki,oraz naciskam sprawdzając czy nie ma płynu.Jak jest pieczenie przedłużyć o 15 minut.Następnie naczynie owijam w folię aluminiową,gruby ręcznik i koc i pozostawiam ta na 1 godzinę.Smakuje dużo lepiej niż gołąbki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bomba :) zapiekanka z kapusty ... co prawda trzeba poszatkowac, ale to w sumie jest mniejszy zachod niz parzenie i po malu odrywanie calych lisci, jak na golabki. no i ryzu nie trzeba za wczasu gotowac ;) i nadaje sie do wykorzystania pozostalosci. same plusy :) zastanawiam sie, jakby sie do takiej zapiekanki sprawdzilo mieso typu chyba karkowka, ale z dzika (hodowlanego), bo dziwnym trafem mam takie wlasnie mieso w zamrazalniku od paru miesiecy nie moge na nie znalezc zastosowania ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
konczita - mięso z dzika super sprawa!!!!!Zaraz bym z niego kiełbasę do słoików zrobiła,a potem wykorzystała albo na chleb , albo do takiej właśnie zapiekanki!!!!Albo zwyczajne napeklowaną upiec na kanapki lub pokrojoną w kostkę do tej zapiekanki ,też byłoby idealne.Czasem robimy imprezy dla myśliwych - te ich Hubertusy,to wtedy przynoszą mięso z dzika albo kiełbasę - oj to są pyszności!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepis mojej mamy
pół kilograma mielonego mięsa+jajko, rozmoczona w mleku bułka, przyprawy do smaku, pokrojona w drobną kostkę cebula; kapusta; ryż ugotowany w torebce(25 dkg) sól, pieprz. Kapustę w całości obgotować, ok. 20 minut; wymieszać mięso z bułką, jajkiem, ryżem i przyprawami. Wyjąć z gara kapustę, ostudzić, wody w której się gotowała nie wylewać, po czym zawijać mięso w liście , układać w garnku, dusić do miękkości, a przyprawy typu: koncentrat, pieprz, sól dodawać pod koniec duszenia-smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martucha1979
Ja robię tak; siekam kapustę pekińską i zasypuję solą jak puści sok to wyciskam mozna też ze zwykłą kapucha ale trzeba dłużej gotować 0,5 kg mięsa jajko kasze manna tak koło szkl tak zeby się nie rozwalały kotlety oczywiście doprawiam troszkę vegety i pieprzu Wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam sosem jak mam lenia to robie z torebki pieczeniowy i do spageti bardzo dobre,albo mieszam śmietanę kwaśną z przecierem pomidorowym trochę wody doprawiam do smaku .Nie jestem mistrzem gotowania ale to danie zawsze mi wychodzi i wszyscy się zajadają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×