Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość detralexiarka

jak to jest z karmieniem piersią

Polecane posty

Gość detralexiarka

jestem w 6 miesiacu ciazy. chcialabym karmic swoje dziecko jak najdłuzej. czy podaje sie cos jeszcze oprócz melka matki takiemu malenkiemu dziecku? jak czesto sie karmi? czy na żądanie dziecka?

Przy karmieniu piersią inne pokarmy wprowadza się dopiero po 5 miesiącu życia dziecka. Do tego czasu wystarcza mu Twoje mleko. Karmisz jak zapłacze, szybko się zorientujesz czy płacze, bo głodne, czy płacze bo chce smoczka. Czyli praktycznie na początku przystawiasz do piersi non stop. Po jakimś czasie (miesiąc czy dwa) powinny się dzieciaczkowi unormować pory jedzenia. Powinny, ale nie muszą ;]

nie po piątym a po szóstym miesiącu wprowadza sie dziecku karmionemu piersia pokarmy stałe. Nie dokarmiaj dziecka butelką, bo odrzuci pierś. Możesz jedynie dopajać ale to też podobno przy karmieniu piersią jest zbyteczne

Gość No a jak!!!!
Tak się składa że mi pediatra już w 5 mies dał karteczkę żywieniową i wtedy dostał pierwszy raz jabłuszko.Także wcale nie musi być po 6 mies życia...Małego karmiłam od urodzenia na żądanie(kiedy chciał) i nie dawałam mu picia jak był malutki zaczęłam około 4-5 mies.Zresztą nie chciał wcześniej.

na początku karmiłam w dzień różnie czasem co godzinę czasem co 2,5- zależy od pór snu, jak dłużej nie spała była szybciejk głodna, w nocy budziła się co 2-3 godziny i ssała przez 10 minut. W dzień ssała dłużej bo przysypiała na cycu. nie podawałam żadnych herbatek, bo nie trzeba, a mała nawet nie chciała niczego. Można zacząc dawać próbować (marchewkę, ziemniaka, jabłko, kleik ryżowy, kukurydziany) po 5 miesiącu, ale spokojnie wystarczy jak zaczniesz rozszerzać dietę wwieku 6miesięcy. Jak zaczyna się już wprowadzać nowe elementy do diety dziecka, wtedy też zwykle włącza się już picie (woda, herbatka)

szybko załapiesz kiedy dziecko jest głodne, albo śpiące, albo chce sie tulić, albo boli brzuszek czy ma mokro :)

anulsss - to jak wyjaśnić wprowadzenie glutenu dla dzieci karmionych piersią? Ma się ono odbyć w 6 miesiącu życia, nie później. Także dietę można rozszerzać już po 5 miesiącu. Nawet głupia kaszka już jest urozmaiceniem diety dziecka.