Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NIEBAWEM NARZECZONY

Pomocy!!! - PIERŚCIONEK ZARĘCZYNOWY......

Polecane posty

Gość NIEBAWEM NARZECZONY

Mam duży problem z pierścionkiem zaręczynowym dla dziewczyny.... dokładniej z jego rozmiarem.... Nie wiem jaki powinien być:( i raczej nie uda się ustalić rozmiaru bez jej wiedzy, ale bardzo chciałbym żeby była to niespodzianka. Wszystkie klasyczne metody zawiodły.... Nie ma siostry (którą można by prosić o pomoc), przyjaciółki też do niczego nie dojdą. Dziewczyna nie nosiła nigdy żadnych pierścionków, nie posiada żadnego (tak więc odrysowanie lub pożyczenie w celu ustalenia rozmiaru nie wchodzi w grę). Próba przymierzania przypadkowego zdradzi jej na pewno niespodziankę (tego nie chce). Również przymierzanie kiedy śpi, mimo kilku prób - nie powiodło się. Ma płytki sen i natychmiast się budzi przy dotykaniu.... Wiem tylko z obserwacji, że mój najmniejszy palec jest bardzo podobnej grubości jej palca serdecznego (chodzi mi o pierścionek na palec serdeczny - można podobno też na innych palcach nosić pierścionek zaręczynowy). Na mój najmniejszy palec, pasuje rozmiar 15 - ale wiem że rozmiar właściwego pierścionka dla niej może się wahać nawet o 4-5 rozmiarów na plus lub minus. Przyjąłem że kupie w rozmiarze 15naście, ale po poczytaniu w necie mam spore wątpliwości. Wyczytałem że przeciętnym rozmiarem dla kobiety (palec serdeczny) jest 14nastka, a moja dziewczyna jest szczupła - ma niedowagę. Wizualnie ma szczupłe i długie palce... 15nastka może być za duża. Dlatego żeby lepiej się zorientować poprosiłbym panie które mają między 163-170 wzrostu i wagę w granicach 52-60kg o podanie rozmiaru pierścionka jaki na ich serdeczny palec pasuje. Wiem że to bardzo nieprecyzyjne... ale byłbym wdzięczny. Może to trochę by mi ułatwiło. Pierścionek zamierzam kupić jutro... (wyjeżdżamy i na wyjeździe chciałbym się oświadczyć). Pewnie z rozmiarem nie trafię i tu kolejne moje pytanie.... Lepiej kupić taki właściwy pierścionek (drogi i piękny) a później go zwiększyć/zmniejszyć - obawiam się że może stracić na trwałości i wyglądzie. Czy może lepiej kupić taki symboliczny za jakieś 300-400zł (który nie do końca będzie rozmiarem pasował), a później (po niespodziance) zabrać dziewczynę do jubilera i kupić jej idealnie dobrany rozmiarem i taki który będzie jej się podobał???

Gość a ze mna bylo tak
ojj nie kombinuj najpierw z jednym pierscionkeim, pozniej z drugim, to bez sensu ;) mysle ze dobrze zmniejszony/zwiekszony nie straci na wartosci ani nie bedzie zle wygladał ;) jesli dziewczyna jest szczupla to chyba lepiej ciut mniejszy ten pierscionek. różnie to bywa... ja mam szczuple dlonie i na serdecznym nosze 10 czasami 9, ale to juz naprawde malenstwa ;) mysle ze bezpiecznie bedzie kupic 12 ;) o 2 rozmiary w gore albo w dol nie bedzie problemu zeby zmienic ;)

Gość wermyro.
To nie jest dobra metoda, rozmiarowka zalezy od grubosci kosci, moja kolezanka jest mojego wzrostu mniej wiecej i o 15kg lzejsza, a nosi 22, a ja 13 ;-)

Gość ja mam rozmiar 11
mam 165 cm i waze 52 kg a co do pierrscionka ja wybieralam sama tzn moz einaczej powiedzialam co mi sie podoba narzeczony staral sie poszukac czegos na wlasna reke chyba z 2 tyg jezdzil po jubilerach w calyjm wojewodztwie przysylal zdjecia ale w koncu sam stwierdzil ze jemu tez sie podoba tez co pokazalam mu sama piersionek porzadny z brylantami koszt ok 1800 zl ja dalam inny piersionek na rozmiar niespodzianka byl tylko dzien zareczyn i sama forma natomiast jako ludzie juz swiaodmi tego czego chcemy wspolnie rozmawialismy o slubie o planahc i wpsoknie podjelismy decyzje ze jestesmy gotowi na slub i mozna by juz sklaniac sie do zareczyn co do piersionka jeszcze to po zareczynach juz 5 lat po slubie 3 lata a piersionek dalej blyszczy i naprawde nawet za 30 lat bede na niego patrzec z zachwytem bo i tez jest b landy i uniwerrsalny jak mam w czyms chodzic cale zycie to niech to dobrze wyglada

Gość Ja mam 164 i 80 kg i nosze
15, ale w 14 sie wciskam

Gość ja mam rozmiar 11
tylko co do pierscionkow z brylantami gwarancje daja tylko na powieksznaie lub zmienjszanie o 2 rozmiary za wiecje nie ponosza odpowiedzialnosci nie wiaodmo co sie z tym stanie

Gość hm............................
Ja mam 1,64 i 50kg, palce wg mnie inne kobiety mają szczuplejsze, ale mam chyba drobne kosci bo pierścionek mam 11, trochę lata ale jest ok. 10 ponoc mogłabyć za ciasna... Na twoim miejscu jednak wolałabym, żeby zmierzyła... To strasznie duży rozrzut, ta rozmiarówka... 15 na pewno za duża. Ja bym stawiała na 12 albo 11:)

kup 15 a pozniej zmienisz rozmiar - to zaden problem i nie zmniejszy wartosci. moj maz mi zmierzyl palec nitka, gdy spalam i udalo mu sie trafic. kolega wzial pierscionek swojej dziewczyny, ktory byl w jej bizuterii, kupil pierscionek wlasnie w tym wymiarze, a pozniej sie okazalo, ze on tam lezy, a ona go nei nosi bo jest za duzy wiec i tak trzeba bylo zareczynowy zmniejszac

Gość salianka
Wzrost i waga nie mają nic do rozmiaru pierścionka.Dwa przykłady: Mam 175cm,ważę 63kg,a noszę 11.Jak kupuję biżuterię to zawsze mnie pani pyta czy dla dziecka. Kuzynka ma jakieś 160 w kapeluszu,trochę jest korpulentna i ma rozmiar pierścionka/obrączki identycznyjak jej mąż (chłóp koło 190cm,sporej wagi) :D Może poproś przyszłą teściową o pomoc - niech się wybiorą razem do jubilera pod byle jakim pretekstem.I niech coś jej mama wciśnie do przymierzenia.

Nie wiem czy na pewno, zapytalam kolezanki obok, ona ma 170cm i jest szczupla, ok. 56kg. Mowi, ze ma 17 (szok)

Gość salianka
Pierścionek zawsze można zmniejszyć (koszty nie są bardzo duże).Już kupując możesz zaznaczyć,że np.w ciągu tygodnia odezwiesz się czy rozmiar jest ok,czy będzie do poprawki.Czasem jubiler zamiast zmniejszania po prostu wymienia pierścionek dając odpowiedni rozmiar i tyle.

Gość mam dość tego rzygania
ja mam długie i wąskie palce ale jako ,że mam szeroką kostkę (?) tam gdzie się zgina palec to rozmiar mam 16

Gość waga i wzrost...
...nijak sie kamą do rozmiaru palca! Kup 14 albo 15 i po prostu potem ewentualnie zmienicie rozmiar! Pierścionkowi nic sie nie stanie, zresztą nawey gdybyś kupił dobry rozmiar to twoja dziewczyna w przyszościi tak nie raz bedzie go zmianać, bo grubosc palca zmienia się z wiekiem/w ciąży/ przy zmianie wagi...Ja sówj pierścionek zaręczynowy najpierw zmniejszałam, potem powiększałam....i wszystko mozna robić, gdyby był cieniutki a trzebaby było go powiekszyc to mozna dodac złota...

Gość Ehhhhhhhhh123456
Porównaj swój palec do jej palca swoj najmniejszy sam pisales ze tak robiles. To powinno dac ci jakies wskazowki a jubiler ci doradzi. Ja bardzo sie ucieszylam jak moj narzeczony zrobil mi n iespodzianke a ja nic o tym nie wiedzialam...sam sie postaral i to jest bardzo wazne ze nie poszedl na proscizne dlatego ty tez tego nie rob nie pytaj jej o nic zobaczysz jak sie ucieszy... Ja mam 172 i 54kg i jak wybralismy obraczki to sie okazalo ze mam 11...mam dluge i chude palce a pierscionek dostalam o rozmiar za duzy i nie nosze go na serdecznym i narzeczony chcial go zmniejszyc ale jest taki piekny ze nie chcialam sie z nim rozstawać i nosze na innym jak prezent i niespodzianaka to niech zostanie taki jaki jest nie chcialam mu robic przykrosci ze jest za duzy a tak naprawde to mi to nie przeszkadza podoba mi sie a najbardziej podobal mi sie pomysl jak mi sie oswiadczył a ja nawet nic sie nie domyslalam to dla kobiety mile i niezapomiamny dzien... nie rozumniem jak mozna isc sobie samemu wybrac pierscionek zareczynowy pozniej nie ma juz niespodzianki bo i tak ma swiadomosc ze jej sie oswiadcysz ja mialam z zaskoczenia i wcale nie powstrzymywalam lez szczescia...powodzenia napisz po powrocie jak ci poszlo a po wizycie u jubilera jaki wybrales bede czekac

Gość pilna pomoc potrzebna
164cm, 55kg.:)

Gość A czemu facet
decyduje jaki pierścionek będzie nosiła jego narzeczona ew. żona. Co po niespodziance jak wzór będzie nietrafiony. Pozdrawiam

Gość waga i wzrost...
ja mam 173 i 65 kg rozmiar pierscionka z palca serdecznego 14

Gość ja mam rozmiar 11
Ehhhhhhhhh123456 bo to nie jest sredniowiecze ze kobieta czeka na laske pana i wladcy az ten sie jej oswiadczy dzisiaj jest partnerstwo i wpsolnie sie rozmaiwa o tym czy ktos jest juz gotowy na slub czy sa pieniadze warunki itd a nie ze facet przynosi babce pierscionek a ta mowi fajnie chce byc twoja zona przyjme pierscionek ale wiesz ja tak myslalam o slubie za 5 lat no bo musimy skonczyc studia podjac prace itd bzdura zareczyny sa od tego zbey zaraz przejsc do sedna wyznaczyc sobie date slubu i zaczac to organizowac zareczyny sa gotowoscia do slubu i jak mozna oczekiwac od kobiety ze bez rozmowy bez swiaodmosci ona przyjmie pierscionek i sie zgodzi potem to tak wyglada komicznie jak u mojej przyjaciolki on sie jej oswiadczyl niespodzianka itd ona nie przyjela bo za mloda bo studia itd potem pdo koniec studiow sie jej oswiadczyl i znowu ona ze nie ma pracy itd a jakby porozmawiali i ustalili kiedy co ja to nie bylo by tej glupiej zabawy w doroslosc

Gość waga i wzrost...
"A czemu facet decyduje jaki pierścionek będzie nosiła jego narzeczona ew. żona. Co po niespodziance jak wzór będzie nietrafiony. Pozdrawiam" Bo to jest własnie prezent od męża...patrzę na pierscionek i miło mi,że zawsze mam przy sobie coś co on dla mnie wybrał....ale wiedział jakie mniej więcej mi się podobaja...

Gość NIEBAWEM NARZECZONY
Dziękuję za odpowiedzi. Nadal nie wiem... To trudna decyzja. Jak byłem u jubilera i pytałem się o powiększenie lub zmniejszenie pierścionka, to dostałem odpowiedź że jeśli jest prosty i gładki to łatwo zmienić jego rozmiar, większe kąplikacje są przy pierścionkach nietypowych i z jakimiś kamieniami. Ale ogólnie lepiej nie powiększać i nie zmniejszać o 3 rozmiary. Nie chciał bym też kupić drogiego i pierścionka który by się okazał zupełnie za mały/za duży.... Jutro muszę podjąć ostateczna decyzję. Chyba nie będę kombinować z dwoma pierścionkami, kupie od razu docelowy... ale boje się że musiałby o kilka rozmiarów być zmieniony...

Gość ja mam rozmiar 11
i teaz uwazam ze jak ktos wywala 1.5-2 tys na jedyny i najwazniejszy pierscionek w zyciu to powinien sie podobac wybrance i ona powina decydowac co chce nosic mam mase kolezanek ktore nie moga patrzec na swoje piersionki i jak tylko facet nie widzial to go nie nosily zakladaly tylko jak on przychodzil a to ze od serca no coz facet nie zalozy spodenek w kwiatki bo dostal je od sowjej ukochanje w zwiakzu ma byc szczerosc a nie taka nastoletnia egzaltacja och ach on niehc wybierze no to takie romantyczne zobaczymy czy jak bedziesz dojrzala kobieta czy ten piersionek rowniez bedzie mial dla ciebie klase skoro sama go nie wybieralas

Gość waga i wzrost...
to mże kup i duzego jubilera, który ma ta same modele w różnych rozmiarach i spróbuj się dogadac,że jeslui nie oderwiesz tej karteczki z ceną (ona nie musi na to patrzeć) to ci wymienia na taki sam wzor,ale nny rozmiar, gdyby okazało sie ,że pomyliłes sie o az kilka rozmiarów....spokojnie oni tam często mają takie sytuacje:)

Gość salianka
Skoro dałeś radę ustalić,że twój mały palec jest rozmiarowo zbliżony do jej serdecznego,to nie dasz rady walnąć się o kilka rozmiarów :D Najczęściej kupowany przez kobiety jest rozmiar 14-15 lub większe.Panie o drobniejszych palcach są w mniejszości,dlatego też trudno kupić pierścionek w tych rozmiarach.

Gość waga i wzrost...
jestem dojrzała kobietą :) Z zachwytem noszę swójk pierścionek od kilku lat. Zresztą tak właściwie typowy 'pierscionek zaręczynynowy' to pierścionek to okreslony rodzaj pierścionka ( dosc delikatny z brylantem)...nie każdy pasuje na tę okazję, wszakże chodzi o to,żeby było widac,że kobieta jet zaręczona

Gość Ehhhhhhhhh123456
Jak facet sie oswiadcza to znaczy ze chce spedzic cale zycie z kobieta a to sie = znanie samych siebie. Wiec nie rozumniem jak facet ktory zna swoja kobiete nie zna jej gustu w roznych kwestiach.... Te co same sobie wybraly pierscionek tylko zazdroszcza ze nie maialy prawdziwych zareczyn. jesli ludzie sie kochaja to nie rozumniem czemu oswiadczyny maja byc odzucone malozenstwo to nie klatka mozna dalej sie uczyc studiowac pracowac to nie te czasy co kiedys.... Zareczyny sa raz w zyciu(raczej) i powinny byc niezapomiane ale ze planowane to troche dziwne jak kobieta odzuca zareczyny to nie kocha a facet tak naprawde jej nie znal

A mi sie wydaje ze o tym czy para chce brac slub czy nie - warto rozmawiac na samym poczatku zwiazku, zeby pozniej nie bylo nieporozumien i nie wyszly istotne rozbieznosci w pojmowaniu dalszego wspolnego zycia. Tak wiec pozniej kiedy facet kupuje pierscionek zareczynowy, wie on, ze jego wybranka go przyjmie, bo pragnie malzenstwa. Zawsze mi sie wydawalo, ze pary myslace o takim kroku powinny sie dobrze znac, zatem nie powinno byc problemem dobranie przez mezczyzne pierscionka podobajacego sie jego wybrance. Wydaje mi sie tez, ze zareczyny maja wymiar bardziej symboliczny niz praktyczny, dlatego tez wyjatkowo smiesza mnie pary, wspolnie wybierajace pierscionek czy prezenty dla siebie. To takie pojscie na latwizne i nadmierny praktycyzm. Dla mnie zycie bez milych niespodzianekjest smutne i nudne.

Gość kiciaka
a mój już mąż kupił mi rozmiar 14! A noszę 11 :) I nie było problemu ze zmniejszeniem. Uważam, że fajnie robisz chcąc zaskoczyć swoją dziewczynę. Moim zdaniem taka jest idea zaręczyn. Nie rozumiem lasek, które same sobie pierścionki wybierają. Przeciez jeśli jesteś z facetem tyle lat to on mniej więcej zna Twój gust. Poza tym pierścionek zaręczynowy to nie peruka na głowie, albo platynowe nakładki na zęby!!! To tylko pierścionek. Autorze- kup rozmiar 12. faceci mają inaczej zbudowane palce. 12 jest taki uśredniony. Powodzenia.

ja jestem wysoka i szczupla, mam szczyple dlugie palce i nosze rozmiar 12 na serdecznym

Gość ja mam rozmiar 11
Ehhhhhhhhh123456 a ty przeczytalas co ja napisalam zareczyny to nie jest zabawa to jest powazny krok i nie rozumiem jak mozna przyjac piersiocnek kiedy sie nie zamierza zaraz potem wyznaczyc daty slubu jelsi sie nie zamierza tego robic odrazu to sie mowi przepraszam nie przyjme nie jestem teraz gotowa bo to i to a jakby faceci rozmawiali z kobietami wspolnie bo to bylo ustalone to wszyskto mialoby rece i nogi najbardziej to mnie kiedys rozmawial moj kuzyn oswiadczyl sie dziewczynie ach i och bo oni sie zareczyli i takie tam minelo juz 6 lat a tu nic bo wtedy dopieor co zdali matury teraz dipieor skonczyli studia i szukaja pracy nie sa samodzielni i i po co to 6 lat udawania narzeczenstwa nie wiem jaki ty masz zwiazke chyba pan i wladca o wszysktim decyduje bo u nas nie ma absolutnie zadnej sytuacji w ktorej moj maz nie porozmawialby ze mna o tym co mysle i co chce i jak sie zapatruje a niepsodzianka to jest np sytuacja w ktorej ja mezowi zrobie cos sama wloze swoj wysilek poswicenie i cos dla niego przygotuje a nie jakies prezenty za pieniadze tak samo jak moj maz cos dla mnie zorbi sam i nie wierze ze wy znacie swoj gust pod kazdym wzgkledem w kazdje sytuajcoi bo to sie nie zdarza nawet 30 lentim malzenstwom