Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

torebka w paski

dysk twardy pomocy

Polecane posty

Mój dysk twardy w kompie czasem wydaje dziwne odgłosy coś jak by się dusił.... Dziś nie chciał się załączyć,dopiero za chwile zaskoczył....... zasilacz jest dobry i nowy,myślę że coś z dyskiem nie tak...... Czy to normalne że jest cały gorący? Boję się żeby mi komp się nie spalił...Doradźcie coś....

A czy można mieć system zapisany na dysku zewnętrznym? Bo system teraz mam na wewnętrznym no ale cos nie tak z tym dyskiem a mam też dysk zewnetrzny 320 gb i chciałabym wiedzieć czy da sie wgrac tam system i czy da sie taki dysk sformatowac i podzielic tak na 3 czesci?......

Można mieć system na dysku zewnętrznym, ale tylko na niektórych komputerach, nie każdy komp pozwala na uruchamianie systemu spod USB. Poza tym instalacja jest dużo bardziej skomplikowana, jak się nie znasz, na pewno nie poradzisz sobie z tym. Ewentualnie można wyjąć dysk z obudowy i wpiąć go do kompa, do środka. Jeżeli nic na nim nie masz, należałoby go teraz sformatować, podzielić na 3 partycje, z dysku wewnętrznego poprzegrywać pliki na zewnętrzny, na partycje 2 i 3, i w takim stanie wpiąć go jako wewnętrzny, stawiając system na czystej partycji nr 1 (C) 🖐️

mam na nim zapisane wszystkie gry.......muzyke filmy itd chyba jednak zastanowie się nad dyskiem wewnetrznym....... ten stary dysk mam ATA 133 7200 RPM 80 gb czy kupię do 200 zł taki i zeby był nowy i na gwarancji?

dzięki, a mam jeszcze pytanie czy możliwe jest że jest kłopot tylko z tą taśmą co jest podłączona z dysku do płyty głównej? Dlatego że jak coś się pieprzy z tym dyskiem a ruszę tą taśmę przy wejściu do dysku to komp zaskakuje i od razu działa....może tylko wymienić taśme?

Tylko, że taśma nie wydaje niepokojących odgłosów ;) Jeśli słychać jakieś rzężenie w okolicach dysku, stale lub co jakiś czas, to na pewno dysk dogorywa. Padnie w ciągu... może miesiąca, a może za parę dni, albo jutro.

Gość sorex
Możesz wymienić taśmę, albo przepiąć dysk pod inną taśmę na przykład pod taśmę od CD Romu. Żeby sprawdzić czy coś się nie dzieje z dyskiem ściągnij sobie program MHDD i nagraj na CD Rom i z niego zabootuj komputer, czekaj na wynik, a wynik wklej na jakieś forum komputerowe. Może Ci się sypać elektronika dysku, dysk, taśma albo jeszcze coś innego. Możesz sobie przegrać z dysku wszystkie ważniejsze dane. Masz przecież dysk zewnętrzny. Ile giga ma Twój dysk wewnętrzny? Masz może jakiś inny komputer, możesz do Niego dopiąć dysk? Możesz sprawdzić dysk spod poziomu Windowsa np HD Tune, a jeśli Windows nie startuje to MHDD i koniecznie S.M.A.R.T, wtedy można zobaczyć czy coś się dzieje z dyskiem. Być może też zmienił Ci się system przesyłania plików, to też sprawdź. Jeśli to taśma i po wymianie problemy ustąpią, to możesz spać spokojnie i szybko dysk Ci nie padnie.