Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieodpowiedzialnakobieta

pomocy, brac 72 po? czy bede w ciazy?

Polecane posty

Witam, Nie wiem co mam robić, jestem w dość kłopotliwej sytuacji. Bylam blisko z moim chłopakiem i boje się , że moge zajsc w ciaze. Mam jeszcze szanse na tabletke 72 po ale czy moze mi ja wypisac normalny internista? I czy jest mozliwe zebym zaszla w ciaze jesli co prawde mialo to miejsce w dni plodne i bez zabezpieczenia ale on nie doszedl we mnie i to trawalo tylko chwile, doslownie pare pchniec. Wiem, ze bylo to bardzo nieodpowiedzialne zachowanie i strasznie zaluje.. alkohol i chwilowa utrata zdrowego myslenia mnie nie usprawiedliwia. Jednak bardzo sie martwie i nie wiem czy brac te pigulke? Blagam o pomoc.

No wlasnie teraz juz nie wiem co robic. Na zdrowy rozum nie doszedl i trwalo to chwile, ale nie umiem teraz racjonalnie myslec. Chlopak mowi zebym sie nie martwila bo na pewno nic sie nie stanie.

No to jego posłuchaj. Chyba ;) czuł, że nie doszedł. A od kilku pchnięć bez wytrysku w ciążę nie zajdziesz. Ze stresu przesunie ci się okres i zaraz założysz nowy temat "chyba jestem w ciąży" :O

Gość fghjuikocvbghjklvbgnm
Mi tez taki jeden to samo mowil, uwierzylam i jestem w ciazy. Sytuacja byla identyczna. Dziewczyno, lec po te tabletke, bo chyba lepiej Ci zaoszczedzic zdrowia psychicznego niz sie martwic az dostaniesz okres albo nie daj Boze nie dostaniesz. Ja bym juz drugi raz tego bledu nie popelnila, a Ty masz jeszcze szanse. Wybierz, czy bardziej Cie przeraza ta konska dawka hormonow czy niechciana ciaza albo stresy oczekiwania na okres. Ludzie, ktorzy mysla, ze musi dojsc do wytrysku w pochwie zeby zajsc w ciaze, sa naprawde niedouczeni. W Twoim przypadku jest o tyle dobrze, ze to bylo tylko kilka pchniec, ale nigdy nie wiesz czy wtedy Twoj chlopak nie mial tak zwanego kropelkowania. Moze tutaj ciaza nie jest prawdopodobna w 100 procentach, ale uwierz mi, jakbym mogla cofnac czas....

Gość paulinka11111111
ja tez nieraz w plodne dni z mezem robilismy to chwile bez zabespieczenia i nic potem nie bylo. Takze ty chyba tez nie masz sie co martwic

No tak, nikt jej gwarancji nie da, ale takie przypadki ciąży z kropelkowania to cud natury ;) Jak cię to uspokoi, to leć po ten Postinor.

Troche mnie uspokaja fakt ze nie mam 100% pewnosci ze byly plodne bo niby mam regularnie ale w zeszlym miesiacu bralam antybiotyk a teraZ znowu jestem chora.

Gość Postinor jest już wycofany,
jeśli już to Escapelle:)

Pobieglam do internisty, ale tabletki mi nie zgodzila sie przepisac glupia baba. Stwierdzila ze dziecko moze sie przez to urodzic z wada i nie bierze odpowiedzialnosci. To jakas totalna bzdura. Za to dostalam antybiotyk bo mam angine ;/

ja bym na Twoim miejscu wzięła ponieważ pod czas stosunku plemniki wydostają się w śluzie takim przezroczystym i mogło dość to zapłodnienia jest taka szansa wiesz jak weźmiesz ta tabletkę to nie umrzesz tylko sobie życia nie zmarnujesz nieplanowanym dzieckiem tak u internisty lub pójdź do ginekologa powiedz że pilna sprawa i to jest escapele okl 50 zł kosztuje to moja rada

Gość sdeth54
Przez stosunek przerwany w ciążę zajść można bowiem nie jest to żadna metoda antykoncepcji:) Skuteczność tej metody zależy od refleksu partnera, ale nie tylko, plemniki są bowiem obecne w tak zwanym preejakulacie, czyli wydzielinie, która pojawia się jeszcze przed wytryskiem. U wielu mężczyzn znajduje się w niej niewielka, lecz całkowicie wystarczająca do zapłodnienia liczba plemników dlatego nie myśl ,że zajście w ciążę jest bliskie zeru jeśli było to 'kilka pchnięć' .Ja osobiście zastosowałam tą metodę i jestem teraz w 4 tygodniu ciąży.

Najgorsze jest to ze nie przepisano mi tej tabletki. :(

Gość niuuiohnioj
leć po microgrynon21. Weź 4 jak najszybciej a po 12 godzinach znowu 4. Ma tyle samo hormonów co escapelle, a jest zwyczajnym środkiem antykoncpcyjnym dwuskładnikowym i kosztuje 7 zł :) To stosowana metoda yuzup... chociaż ryzyko ciąży jest dość niewielkie :-/

Gość no prosze cie
oczywiscie ze jest na recepte przeciez to tabl. anty

Gość marysia785
Wiem, że już po sprawie, ale na przyszłość, może ktoś tu jeszcze zajrzy: lekarza w takiej sytuacji należy szukać na wpadka.pl - są to współpracujące z tym serwisem gabinety, w których na pewno otrzymamy recepte na tabletke. Szpitale z tego co często słyszę to w tym momencie chyba najgorszy pomysł - prawie nigdy nie przepisują pigułek po. A tak w ogóle to dobrze jest mieć taką tabletke wykupioną wcześniej i ze spokojem sięgnąć po nią kiedy zajdzie taka awaryjna potrzeba

Gość EkspertPO
Witam, Jako oficjalny przedstawiciel firmy GedeonRichter, producenta leku Postinor oraz Escapelle chciałbym wyjaśnić nieporozumienia, które pojawiają się na wielu forach internetowych. Na rynku polskim zarejestrowane są dwa preparaty zawierające lewonorgestrel do stosowania w antykoncepcji PO (antykoncepcja po niezabezpieczonym stosunku lub gdy zastosowana metoda antykoncepcji zawiodła). Są to Postinor Duo oraz Escapelle, który został wprowadzony na rynek polski w 2006 roku. Początkowo oba preparaty były sprzedawane równolegle. Obecnie Postinor Duo nie jest dostępny w aptekach. Oba preparaty zawierają lewonorgestrel Postinor Duo dawka podzielona 2 tabletki po 750 mcg, Escapelle 1 tabletka - 1500 mcg i charakteryzują się wysoką skutecznością, jednak zmniejszenie ilości tabletek do jednej zwiększa pewność zastosowania i co za tym idzie efektywność terapii, dlatego Postinor Duo nie jest sprowadzany i dostępny.