Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stara doopa z ciebie

Wylałam Perfume !!!!

Polecane posty

bo przypadkowo stracilam ja jak bralam szampon a byla bardzo droga :O

A co to jest perfuma? Jak stać Cię na drogie perfumy, to na słownik poprawnej polszczyzny pewnie też :P

No tak skąd taka biedaczka moze wiedziec co to perfuma, na zadna cie nie stac :classic_cool:

Na "perfumę" mnie nie stać:o Prędzej na perfumy lub wodę perfumowaną :P

Gość hahaha i tka zle i tak nie dob
hahaha PERFUMY ?? Jeszcze lepiej :D :D :D Ani Perfuma ani Perfumy tylko PERFUM: jeden perfum kilka perfum.

Nie mam wątpliwości, że owa męska forma upowszechnia się (głównie w języku ludzi młodych) pod wpływem angielskiego słowa perfume. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w oryginale występuje on w postaci singularnej zarówno w znaczeniu zapach, aromat, woń, jak i perfumy (nie ma tam rozróżnienia jak we francuskim le parfum i les parfums). A że wymawia się perfume jako , łatwo o bezrefleksyjne przeniesienie do polszczyzny owej artykulacji i na formę pisaną, i na mówioną, tzn. traktowanie jej jako rzeczownika r. męskiego o zakończeniu -um (ten) perfum, jak np. (ten) album. Ale to błąd, spory błąd. W polszczyźnie początku XXI w. nie ma żadnej perfumy ani żadnego perfuma. Są wyłącznie perfumy!

PERFUMY!!! Tylko i wyłącznie. Zarówno "pefruma" jak i "perfum" są żenującym błędem językowym, którego należy się wstydzić.

Gość smutkom się nie dajmy zwieść
w dopełniaczu obleci;)