Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwerterek

nieregularne miesiaczki

Polecane posty

Gość qwerterek

dużo przeczytałem w internecie, ale mam jednak konkretne pytania do was, otóż na początku związku moja dziewczyna miała normalne miesiączki regularnie co 28dni 5 dni krwawienia i tyle, po jakimś czasie z rzędu kilka miesięcy co 30dni, wiec dalej jest regularnie, 5 dni krwawienia, 30dni nie ma powodów do niepokoju, lecz niestety od 3 miesiecy okres ma różnie, odpowiednio po 32 dniach 33 i ponownie po 35 dniach krwawienia ma 9dni, nie chodzi mi o regularność bo z tym różnie ale wydaje mi się że 9dni krwawienia to trochę dużo... namawiam ją na wizytę u ginekologa bo nawet chociażby dlatego że ma już prawie 19lat a nigdy nie była... ale ona zgodzić się nie chce... siłą jej nie zaprowadzę. Czy są powody do niepokoju ?? pierwszy okres dostała podobno jak miała 13lat.

Gość razdwatrzycztrey
Tak, zwykle uważa się, że cykle nawet regularne, ale dłuższe niż 33 i krótsze niż 22 dni powinny być sygnałem do wizyty u ginekologa gdyż mogą wskazywać na zaburzenia hormonalne, zwłaszcza z przedłużonymi krwawieniami (które dodatkowo mogą spowodować anemię) Tak, że jeżeli dziewczyna chce zostać kiedyś matką, to najwyższy czas skontrolować stan zdrowia. Może się okazać, ze wystarczą same pigułki antykoncepcyjne do wyregulowania ;) Czasem też bywa, ze po prostu kobieta "tak ma" i już, ale to może tylko ocenić lekarz na podstawie wyników badań hormonalnych.

Gość szara moria
fajnie że sie interesujesz zdrowiem i cyklem swojej dziewczyny ;) Jak najbardziej powinienes ją namówić na wizytę u ginekologa. Każda dziewczyna stresuje sie przed pierwszą wizytą ale naprawde warto. Wytłumacz jej że uregulowanie miesiączki da jej większy komfort i swobode, bedzie mogła zaplanowac wyjazdy, wyjścia na basen itp. Nie bedziecie sie tak stresowac kiedy okres bedzie sie spóźniał. Ginekolog pewnie przepisze jej tabletki antykoncepcyjne, bo doskonale regulują miesiączki, wyrównują tez poziom hormonów. Jeśli sie boi to zaproponuj ze z nią pójdziesz i postaraj sie wyjaśnić że być moze lekarz nie bedzie kazał jej rozchylać nóg do badania. Nie zawsze jest to koniecznie przy wizycie

Gość szara moria
a , i jeśli to możliwe poszukajcie w okolicy poradni ginekologicznej wieku rozwojowego. Według mnie to najlepszy początek kontroli ginekologicznej dla młodych dziewczyn.

Gość qwerterek
a czy powodem może być dieta ?? próbowanie odchudzania się ??