Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość LOLLINESKA

PORADZCIE- DAC WIARE METODZIE KALENDARZYKOWEJ?WAM SIE SPRAWDZIL?

Polecane posty

Gość LOLLINESKA

otoz od lutego biore duphaston na wyregulowanie okresu i do tego mam stwierdzone pco. mimo wszystko moj cykl trwa 27 dni (raz 30dni) od lutego. czy jest szansa, ze metoda kalendarzykowa sprawdzi sie i moge zajsc w ciaze? ostatnio okres mialam 8 czerwca przy czym kochalam sie ze swoim narzeczonym w 4 dniu cyklu (tj 11 czerwiec) i 18 czerwca- czyli miniona sobota:) jest szansa, ze moge zajsc w ciaze?czy duphaston moze w tym pomoc? zalezy mi na odpowiedziach konkretnych. i czy jest ktos kto zaszedl w ciaze w 11 dniu cyklu? plemniki moga dluzej przezyc?

kochałam się w 29dniu cyklu ( teoretycznie) gdzie cykle mam 33dniowe. Wg kalendarzyka są bardzo małe szanse na ciąże. Obecnie jestem w 20tc. Okazało się, że zdarza się tzw podwójne jajeczkowanie. Więc metoda kalendarzykowa nie sprawdzi się nigdy, bo nie mamy wpływu na stres, dodatkowe "zachcianki i humorki" organizmu. Oczywiście, można próbować wtedy gdy jest teoretycznie największe prawdopodobieństwo, ale ja na swoim przykładzie doskonale widzę, że w ciąże można zajść prawie zawsze :P

W tym wypadku polecam NPR. Metoda kalendarzykowa jest bardzo uboga i ogólnie to g. nie metoda. Najważniejsze jest mierzenie temperatury ( codziennie po obudzeniu się) i sprawdzanie śluzu.

Gość DO Julianna
jak długo obserwowałaś siebie? jaką długość miały Twoje cykle w ostatnich 12 miesiącach przed zajściem w ciążę?

obserwowałam przez 6 cykli. Średnia długość cyklu w ciągu ost roku trwała 33 dni. Zdarzało się czasem, że trwały 29 lub 37, ale to z winy tabletek anty.

Gość DO Julianna
ale ja pytam o naturalne cykle i o ostatnich 12 cykli przed zajściem w ciążę kiedy brałaś tabletki anty i jak długo i kiedy je odstawiłaś?

Gość Lollineska
dzieki za odpowiedzi...jestem bardzo ciekawa, bo w sumie ostatnio "cos" we mnie sie budzi;) chyba chec dziecka;) no ja wlasnie biore duphaston na wyregulowanie cykli. lekarz powiedzial, ze przy pco (niestety mam te dolegliwosc) leki pomoga mi utrzymac ciaze itp. gdzies przeczytalam, ze duphaston pomaga zajsc tak samo luteina...