Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Twoja_królewna

Wczesna ciąża a kwas foliowy

Polecane posty

Właśnie wróciłam od lekarza. Wg jego obliczeń jestem w 5 tygodniu ciąży. Najgorsze jest to, że dopiero kilka dni temu dowiedziałam się o ciąży robiąc test. Denerwuje się strasznie i obwiniam sama siebie, że wcześniej się nie domyśliłam, że nie zaczęłam brać go przed zajściem w ciążę tak 'na wszelki wypadek'. Eh... Myślicie, że mojemu dziecko coś zagraża w tej sytuacji? :( Pytałam lekarza, ale nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi. Nie wiem czy nie chciał mnie starszyć, czy sam nie zna odpowiedzi, a może wybrałam nieodpowiedniego lekarza... eh.

Gość ja też mam termin
teraz naprawdę nie ma co tego rozpamiętywać. Zacznij go brać i nie myśl o tym że nie brałaś wcześniej. Twoje nerwy ciąży nie przysłużą się a na to co się stało i tak już nie masz wpływu. Myśl pozytywnie.

niemartw sie ,ja tez niebralam kwasu przed ciaza zaczelam go brac w 9 tc dopiero i corke mam zdrowa.

Staram się, ale gryzie mnie jeszcze jedna sprawa. Jestem palaczką. Jak zobaczyłam na teście 2 kreski bez wahania rzuciłam palenie... wcześniej mogłam truć siebie, ale dziecka nie będę! Teraz gdy wiem, nie palę, ale wcześniej paliłam nie wiedząc, że jestem w ciąży. Gdy o tym myślę, czuję się jak wyrodna matka :( W najważniejszych momencie rozwoju mojego dziecka nie brałam kwasu foliowego i do tego paliłam :( I jak tu się nie martwić? Wiem, że pewnie nie tylko ja nieświadoma tak robiłam, ale nie wiem jak skończyło się takie postępowanie u innych matek.

Gość hfhfhfhf
Nie martw się.

Gość geasz
nie martw się, część kobiet w ogóle nie dba o siebie i o sowje maluchy a rodzą zdrowe dzieci; pija, palą i lekarzy unikają. Nie daj się zwariować, kiedyś kobiety w ogóle inaczej do ciąży podchodziły, bardziej lekko, bez leków i lekarzy i jakos to było

Gość juerycvbuywevbc
Ja nie bralam zanim w ciaze zaszlam. Dopiero kolo 10 t.c. zaczelam brac witaminy Prenatal, ktore zawieraja kwas foliowy.

Gość juerycvbuywevbc
Ja tez palilam do 10 t.c. i z dzieckiem wszystko ok. Ma teraz 3 latka i powazniejszych chorob na koncie zero, jedynie dwa razy w roku przechodzi drobne infekcje ukladu oddechowego-kaszel, katar.

ja w ogole nie moglam brac kwasu foliowego gdyz moj organizm skumulowal go zbyt duzo i dodatkowa ilosc mogla mi tylko zaszkodzic. Dodam ze nie bralam kw. foliowego w tabletkach na rok przed zajsciem w ciaze. Moze poprostu zrob badanie z krwi na kw. foliowy i dowiedz sie ile go masz...