Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaklopatanamalaa

Dziewvzyny pomozcie bardzo prosze bo juz zglupialam...

Polecane posty

Gość zaklopatanamalaa

Czy zna sie moze ktoras na metocie kalendarzykowej? jak sie oblicza kiedy ma sie dni plodne a kiedy nie? moje cykle sa dosyc krotkie bo 25 dni i z tego co slyszalam moge miec problemy z zajsciem w ciaze. Czy ktoras moglaby mi czarno na bialym napisac jak sie to oblicza?

Gość zaklopatanamalaa
bardzo prosze o pomoc

Kalendarzyk to gówno, a nie metoda. Szczyt płodności występuje 14 dni przed kolejną miesiączkią. A że nigdy nie wiadomo kiedy będzie kolejna miesiączka to nie da się na 100% obliczyć kiedy ma się dni płodne. Żeby wiedzieć trzeba obserwować śluz, sprawdzać szyjkę macicy i mierzyć temperaturę, ewnetualnie obserwować inne objawy albo robić testy owulacyjne.

Gość zaklopatanamalaa
ja mam miesiaczke jak w zegarku co 25 dni i zawsze wypada idealnie w ten sam dzien

Gość siri
ja korzystałam z tej metody przez 25 lat i dla mnie była idealna...

Gość zaklopatanamalaa
sri mozesz mi napisac po kolei jak sie to oblicza bo wiem ze jest jakies odejmowanie dni i inne takie

Gość zaklopatanamalaa
mi polozna mowila ze od dlugosci cyklu odejmuje sie 20 czyli w moim przypadku 25-20 jest 5 czyli 5 dni akurat wtedy co mam miesiaczke mam nieplodne pozniej cos mowila z jakimis 9 dniami ale nie wiem o co jej chodzilo

Ja też miałam regularne jak w zegarku przez X lat, a potem nagle spóźniła mi się o dwa tygodnie. Potem znowu była jak wcześniej, a potem znowu nieregularna. To nie jest dobra metoda ani jako antykoncepcja ani jako metoda planowania rodziny. :)

Gość zaklopatanamalaa
nie chce jej stosowac jak metoda antykoncepcyjna po prostu jest mi to potrzebne musze wyrysowac schemat dni plodnych i nieplodnych i nie wiem jak sie za to zabrac

Gość zaklopatanamalaa
wiem ze nie boli juz patrzylam na google ale nie chodzi mi zeby sobie wpisac kiedy mialam miesiaczke i dlugosc cykli i mi wyskoczy kiedy mam plodne. chcialabym wiedziec jak sie to oblicza. polozna mi mowila ze od dlugosci cyklu odejmuje 20 a na necie pisze ze 14 dni sie odejmuje wiec ja juz nie wiem

Gość żona przyłóż oklad z wody
jakie 14 dni??? odejmuje sie polowe od dni cyklu czyli jak masz 25-14=11 i jedenastego dnia cyklu masz owulacje czyli najbardziej plodny dzien🖐️

sory, zle 25-12/13 i w polowie masz owulacje zakrecilam sie z tymi 14;)

a dlatego tak sie mowi ze 14 bo zazwyczaj jest 28-dniowy cykl ale krotsze tak sie wlasnie oblicza

"jakie 14 dni??? odejmuje sie polowe od dni cyklu" Bzdura! :o :o :o :o :o W google można znaleźć nie tylko kalkulatory dni płodnych, ale też informacje jak samemu obliczyć dni płodne.

jaka bzdura?? no pewnie ze tak sie oblicza

Gość zaklopatanamalaa
a ile dni jest plodnych?sorry za glupie pytania ale mnie babka nastraszyla ze moge byc nieplodna bo od dnia suchego do nast miesiaczki jest 8 dni a musi byc minimum 10 zeby byle szanse na ciaze

Gość zaklopatanamalaa
to nie moglaby mi ktoras napisac jak sie to dokladnie robi?

Gość uuuuaaaa
przejdź się do paradni życia małżeńskiego.. przy każdej parafii istnieje i tam się dowiesz (najrzetelniej)

Gość zaklopatanamalaa
bylam w poradni i tak mi wytlumaczyla ze nic nie rozumiem:/

Zakładając, że kolejną miesiączkę masz mieć od 28 czerwca. Od 28 czerwca odejmujesz 14 dni-wychodzi 14 czerwca i wtedy masz szczyt płodności, poza nim kilka dni (3-4 w zależności od żywotności plemników) przed i ok.2 dni po może dojść do zapłodnienia. Czegoś nie rozumiesz? Poza tym te 14 to jest kwestia umowna, u niektórych kobiet może to być 10 dni, u innych 16, ale nie zależy to od długości cyklu, i u danej kobiety powinien ten czas (tzw. faza lutealna) być taki sam.

Gość flafik
przy nieregularnych cyklach swietnie sprawdza sie cyclotest.korzystalam kiedys z kalkulatora w necie do obliczenia dni plodnych i teraz widze jak on sie mysli.tam trzeba bylo wyliczyc srednia z ostatnich cykli. teraz widze jak zle to liczylam. stosuje cyclotest juz trzeci miesiac i jestem bardzo zadowolona.polecam kazdemu.cena dosc wysoka (jak dla mnie) ale oplaca sie poniewaz mozna stosowac go tez jako antykoncepcje:)