Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość brzydkie zabki

Nie chcę lapisowania! Wolę aby wyczyścili ząbki...

Polecane posty

Gość wifigdańsk
a co to znaczy wyczyszczenie ząbkow? masz na mysli plombowanie? moja tez miala lapisowanie,owszem czarne ząbki.ale tak jakos tego nei widac az za bardzo. jej kolezanki tez. dentystka mowila ze i tak jej zabki wypadną (za ok. 2 lata) wiec sie nie oplaca plombowac,tylko zatrzymac próchnice. az tak zle to nie wyglada moim zdaniem,zrestzą u mojje to i tak prawie nie widac, u jej kolezanek bardziej ale i tak nikt tu nic nie mowi i nie wysmiewa.

Gość mama 2 dziewczynek
krew mnie zalewa jak czytam rady wymądrzajacych się wszystkowiedzących mamusiek.Ja mam 2 córki u których tak dbam o higienę ząbków jak nikt- a próchnca u starszej w wieku 1,5 roku,żęby lapisowane czego nie polecam.Dziecko chodzi z czarnymi mleczakami do dziś i się wstydzi.dodam ,że drugie ząbki ma zdrowiusieńkie.Zęby lakujemu i lakierujemy.Oczywiście bardzo dbamy o ich czystośc.Drugiej córce bardzo chciałam uniknąć tego problemu, również bardzo przykładalismy szczególną uwage do higieny- i tak nic z tego.ma rok i osiem miesięcy i górne jedynki zaczęły jej się psuć.dziecku myjemy ząbki odkąd wyszły- wczesniej już przemywalismy wacikiem dziąsełka,a zęby i tak się psują.dodam że jestem dzietetykiem i nie podaję małej żadnych soków ani słodyczy.Przyznać się jednak muszę,że obydwie dłuuugo karmiłam piersią.Młodszą nadal karmię, czego nie zalecają dentyści.Coś za coś.Dzisiaj młodszej lakieruję ząbki by nie musiała chodzić z czarnymi,zresztą nasza dentystka twierdzi że laisowanie to przeżytek i nie poleca .zdecydowanie lepiej robi szkliwu lakierowanie.

Gość gość
Dowiedz się o ozonowanie. Jest drogie ale genialne. Zostawia biale zwaponione plamy.

Gość gość
Przeczytałam i aż oczy bolą od standardowych dla tego forum mądralińskich Dulskich. Bakterie w jamie ustnej ma każdy z nas i nawet dokładne szczotkowanie zębów wszystkich nie usunie. Węglowodany to przecież ważny składnik diety i nie da się ich wyeliminować u dziecka. Czas - a to Ci wynalazek, że potrzeba czasu,by proces mógł się rozwinąć. Podatność zęba na próchnica -a to już bezczelna podłość takiej matki, faktycznie! Moja Córka ma jeszcze nie do końca przebite pierwsze ząbki. Nie pije soków, a wodę z kubeczka od pół roku po każdym posiłku i pomiędzy. W nocy nie je, nie pije. Nie je słodyczy. Ząbki oglądam regularnie, myje. Smoczka jej nie oblizuje i cała reszta wszelkich przykładnych litanii jest wypełniana a i tak zauważyłam biały nalot na ząbkach. Na szczęście usłyszałam, ze u dzieci próchnica bywa jak zapalenie ucha. Taka natura. Mój mąż ma zęby jak ze stali. Przez całe życie wyłącznie pozytywne wizyty kontrolne. Ja non stop biegam, zmieniam dentystów, szukając lepszego i łudząc się, że moje zęby nie są wcale z góry stracone. I co? Mam mieć pretensje do kogo?

Gość gość
Lakuje się tylko zdrowe bruzdy w zębach trzonowych. Lakierowanie? Lakier "łączy się" tylko ze szkliwem, a więc tu też tylko zęby zdrowe wchodzą w rachubę. Lapisowanie? Argentum Nitricum+płyn Lugola wchodzą w reakcję z zębiną (czyli tą tkanką zęba pod szkliwem), która jest odsłonięta w przypadku ubytków próchnicowych powodując, że ta zębina staje się "twardsza", a więc proces próchnicowy jest wtedy skutecznie opóźniany. W wypadku próchnicy w przednich zębach mlecznych lapisowanie jest jedynym skutecznym sposobem na to, by jak najdłużej zachować te ząbki. O ile ubytki w tylnych ząbkach mlecznych można leczyć i wypełnienia nieraz świetnie i długo w nich się trzymają, o tyle z przednimi jest problem: każde wypełnienie po kilku dniach wypadłoby. Dlatego przednie mleczaki się lapisuje. To jest JEDYNA skuteczna metoda.

Gość dartmenka
Smiesza mnie wypowiedzi wszystkich "idealnych " mamus , które wymadrzaja sie tutaj jakie to sa wspamiale , ze ich dzieci nie maja prochnicy zal mi was egoistyczne , wyniosłe istoty...

A znacie te nowe lizaczki Mniam Mniam własnie do walki z próchnicą? ja niedawno się o nich powiedziałam stojąc w aptece :) Bardzo smaczne są i przynajmniej jestem spokojniejsza jak je moje dzieci mają w buzi :) to te z tego artykułu http://www.edziecko.pl/edziecko/1,81881,15931971,Czy_lizak_moze_byc_zdrowy_dla_naszego_dziecka_.html

Gość gość
moje dziecko ma 3 lata i pol roku temu miało malowane dwie górne jedynki bo zaatakowała próchnica,do tej pory nie zauważyłam zęby były czarne, wiec nie wiem czy był to lapis czy lakowanie? miesiac temu zaplombowalismy 2 zabki bo pojawily sie dziurki, myjemy zabki pasta elmex, ograniczam slodycze choc nie do konca, corce czasami podje sie albo dziadki dadza cos słodkiego, zamiast sokow staram sie podawac wode mineralna do picia, podejrzewam ze dziecko ma slabe zabki po mężu,

Gość gość
moja znajoma poszła z dzieckiem na ozonowanie ząbków koszt jednego zęba u mnie w mieście to 80 zł

Gość gość
Niektóre z was sa naprawdę puste. Żadna nie pomyślała że dziecko może mieć przebarwienia i dziurki w zebach przez to że jak jeszcze były w ciąży to zabrakło im niektórych skladnikow. Nie musi to być tylko wina matki. Mój syn ma nutę żeby kilka razy dziennie. Słodycze je rzadko A i tak ma przebarwienia i krusza mu się zeby. Rowniez zastanawiam się nad lapisowaniem. Uzywajcie czasem mózgu zanim coś powiecie. Jak czytam o tych "super mamach" które gadają ze to wina matek to aż mnie krew zalewa

Gość gość
Mój syn ma zeby myte *

Gość gość
Nie wymadrzaj się tak strasznie. Braki witamin, jasne. Podstawowy problem to karmienie i pojenie dziecka w nocy. Każdy stomatolog ci powie - W NOCY TYLKO WODA!!! I pomagamy dzieciom myć zęby, żeby chociaż te dwa razy dziennie były dokładnie umyte. Nigdy bym tak dziecka nie skrzywdziła- podając mu w nocy sok.

Gość gość
LAPISOWANIE BEZBARWNE szukajcie. To jest alternatywa. Ja jestem po - uff udało mi się uniknąć skutków ubocznych zwykłego lapisu. Polecam tą metodę

Gość gość
Wszystkie zabiegi dla zębów profesjonalnie wykonuje www.nzozalmadent.pl . Chodzę tam z dzieckiem i sama również zapisuje się osobiście na wizyty, zawsze jesteśmy zadowoleni, szczerze polecam :)

Gość gość
"Ząbki myjemy pastą." O, serio???? :D

Gość vikikwietniówka
Dla tych mam które zalapisowały ząbki a teraz żałują- nie jest to sprawa nieodwracalna aż do wypadnięcia ząbka, można zaplombować. Trzeba znaleźć "tylko" dobrego dentystę dziecięcego. Nie jest też prawdą że plomba wypadnie- przynajmniej w przypadku naszej córci nic w tym rodzaju nie dzieje się, a co najważniejsze- próchnica w ten sposób zostaje usunięta a nie zatrzymana jak w przypadku lapisowana.

Gość gość
Do wypowiedzi powyżej które zęby dziecko miało plombowane i w jakim wieku?

Gość gość
Wiecie, że szwedzcy dentyści przyjeżdżają do Polski oglądać jak wygląda próchnica? I co, wmowicie mi, że wszyscy Szwedzi mają super geny i higiena nie ma nic do rzeczy?

Gość vikikwietniówka
Jedyneczkę, niecałe 3 lata. Dopiero 7 dentysta którego odwiedziliśmy podjął się tego zadana, ale udało się bez stresu i z dobrym efektem. Jestem bardzo zadowolona z tej decyzji.

Gość vikikwietniówka
Oczywiście że higiena ma znaczenie.U nas problem powstał po intensywnym podawaniu antybiotyków i innych leków w postaci słodkich syropów ale rzeczywiście córcia w tym okresie słabiej myliśmy ząbki choć na codzień bardzo o to dbamy.Mniej piła też wody . A czy w Szwecji podaje się dzieciom fluor w kropelkach czy to jakiś mit?

Gość gość
Mądrale srale. Dzieci też są podatne na prochnice bardziej i mniej.

Gość gość
Viki gdzie byliście u dentysty?