Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ruskij jazyk

Filologia rosyjska

Polecane posty

Gość ruskij jazyk

Jest tu ktoś po rusycystyce?? Wytłumaczcie mi jak się robi transkrypcję :(

Gość kierowca rajdowy formuly 126p
jestem

Gość ruskij jazyk
jak się robi analizę morfemową?????

o co Ty sie mnie pytasz?:D nie znam czegos takiego:)

Gość ruskij jazyk
a poważnie jestes po filologii?czy sobie jaja robisz?

Gość gfgfdgfdgfd
o, skoro powstał taki topic to się od razu zapytam: kierowco, i jak oceniasz studia? warto/niewarto? trudno/da sie przezyć? etc etc...

ide teraz na 5 rok, moze na 5 bede to miala, ale pierwsze slysze, szczerze mowiac. nie polecam kierunku.

Gość ruskij jazyk
a gdzie studiujesz? Lublin może? transkrypcji przez 4 lata nie miałaś???

Gość gfgfdgfdgfd
a jakies wytłumaczenie? dlaczego nie polecasz?

mialam transkrypcje, ale nie pod pojeciem analiza morfologiczna:D transykrypcje na 2 roku chyba mialam, nie pamietam juz za wiele, ale z czym masz problem?

Gość fologia
ja kielce

Gość ruskij jazyk
nie wiem kompletnie jak robi sie transkrypcje wyrazów. tzn mam rozpisaną każdą literkę i opisane w jakiej pozycji jak się zapisuje ale nadal nie wiem:( a na egzaminie bedę losowała 2 pytania i jedno z nich to "rozebrać" na części pierwsze wyraz a drugie bedzie dotyczyło opisu którejś części mowy/pojęcia. i nie analiza morfologiczna tylko morfemowa miało byc :D

zaraz ide, wiec nie bede sie rospisywac. W skrocie, to nameczysz sie, kupa stresu, duzo nauki, a jezyka i tak sie na tyle dobrze nie nauczysz by byc tlumaczem, czy w ogole czuc sie w nim pewnie. to raz. dwa, ze nie ma po tym kompletnie roboty. jak podoba Ci sie jezyk, to idz na kurs, a zacznij studia, ktore tez ukierunkowuja tak jak filologia, ale sa w stanie przez te 5 lat wydac czlowieka, ktory zlapie troche doswiadczenia i juz moze pracowac. a nie tak jak po filologii. niby filologie sa ukierunkowane, ucza konkretnego zawodu, ale wlansie za slabo ucza. nie wiem, moze angielska juz lepsza, bo chcoiaz angielski Ci sie przyda czesciej. takie moje zdanie. ja teraz musialam zaczac drugi kierunek i jak widze, jaka jest roznica w studiowaniu, a byc moze po tym drugim kieurnku znajde wiecej roboty, to jestem zla na siebie, ze kiedys bylam tak naiwna, by myslec, ze po rusku sie ustawie. na dodatek wierzylamw to cale biadolenie, ze " teraz jestk rosyjski wraca do lask" lub " zaczyna sie handlowac z rosja":D:D to moje ulubione teksty, non stop je slysze i juz teraz wiem, ze to tylko takie gadanie, a kiedys w to wierzylam. teraz sie tylko smieje pod nosem, jak ktos takie glupoty gada. ok, wyzalilam sie:P

nie pomoge Ci teraz, bo zaraz wychodze oblac zdana sesje:P a jutro wyjezdzam, ale lubilam transkrypcje i musialabym zajrzec tylko do starych notatek, no ale nie dam rady teraz. przykro mi. a kiedy masz ten egzamin?

Gość ruskij jazyk
jutro :(

a nie masz nikogo z roku do pomocy?

Gość ruskij jazyk
nie bardzo bo ja wróciłam na filologie po 3 latach przerwy, nie jestem na bieżąco i teraz takie problemy:/ a wkuwać na pamięć też nie umiem

chyba musiałam byc kiepską studentką, bo transkrypcji w ogóle nie pamiętam z kim to masz? na PNJR? z dr Pado?