Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co mi radzicie prosze!!

Który kierunek studów wybrac? Proszę doradźcie!! Mam do wyboru 5 kierunków!!!

Polecane posty

administracja bezpieczeństwo i higiena pracy biotechnologia kognitywistyka ochrona środowiska

Chyba że radzicie ze swojej strony coś innego. Już sama nie wiem na co iść. Zdawałam polski, matme, angielski i gegre podstawe a rozszerzenie z biologi. Nie poszło mi najlepiej. Bedzie koło 60 % ze wszystkiego.

Gość alalallala
wybierz kierunek po ktorym jest jako tako praca w tym kraju

No tak ale co z tych kierunków jest kierunkiem przyszłościowym? Gabriela Paradise Dzięki za odpowiedź. Ja się najbardziej skłaniałam do administracji ale moze faktycznie to nie bardzo kierunek.

A co kurna ma wspólnego ochrona środowiska z budownictwem :O:O biotechnologia tylko jak chcesz wyjechać od razu w kraju bo w pl nic ciekawego po tym nie będziesz robić...

alalallala Tak chcę zrobić. A może mi ktoś powiedziec po którym kierunku coś znajde? :P

na budownictwo sie matma liczy wiec nie bedzie z tym za dobrze u mnie.

Tylko ze znowu czytałam ze po BHP pracy malo i zarabia się max 1000 zł. Wiec nie wiem czy oplaca sie uczyc tego.

no oczywiscie ale tak czytalam w gazecie i na necie. Ze max 1000 zł na miesiac.

Enfant Terrible - 🖐️ chyba chodzi ci o inżynierie środowiska a nie o ochronę środowiska... bo to pierwsze można by połączyć (ale cytując mojego wykłądowce "po chuj") to drugie pasuje do bud jak socjologia.... A to dziwne że moje koleżanki z biotech. nic ciekawego nie mogły znaleźć i uciekły z kraju 🖐️ autorko piszesz że administracja najbardziej cie kręci. wybierz administracje, jak jesteś obrotną osobą to sobie poradzisz w życiu

Gość 1234567891
biotechnologia:-)

zależy w jakim regionie mieszkasz autorko tematu. Chociaż szczerze powiem nie idź na ochronę środowiska ani na biotechnologię. Nie wierzysz poczytaj na forach co ludzie piszą o biotechnologii. Fakty są takie że w Polsce praktycznie nie ma rozwiniętych firm w tej dziedzinie. W przypadku ochrony środowiska to jest nauka wszystkiego w praktyce nic nie umiesz co by było wartościowego dla potencjalnego pracodawcy. Praktycznie na każdej uczelni jest ochrona środowiska kończą to tabuny ludzi problem potem z pracą bo na jedno miejsce rzuca się ze 50 i więcej osób.

podstawowa różnica między ochroną środowiska a inżynierią środowiska jest to że po ostatniej możesz wyrobić uprawnienia budowlane a po ochronie środowiska ani jednego uprawnienia nie masz.

Chyba pójdę na administrację. W każdym urzędzie jest potrzebny jakiś pracownik. Może płaca nie jest zachwycająca ale cóż.

A jestem z południa polski. Bede w krakowie studiowała.

hehe zapominasz o tym że do urzędów ludzie dostają się po znajomości. Masz szanse na staż za grosze a potem dalej bujać się z pracą będziesz po administracji.

moja szwagierka zajmuje się bezpieczeństwem pracy w dużej firmie i wierz mi, że nie zarabia tysiąca ani dwóch :) jeżeli najbardziej kręci Cię administracja, to idź na nią bo będziesz dobra. a co do ochrony środowiska - to w sumie w pracy przydaje się samo prawo, ile można emitować tego i tego, opłaty za emisję i korzystanie ze środowiska, co można a czego nie. też odpowiedzialna praca bo jak przyjdzie wioś na kontrolę to też pierwsza lecisz ale to raczej kary pieniężne a w przypadku bhp możesz pójść zwyczajnie siedzieć jak będzie wypadek i się okaże, że np przyjęłaś jakiś projekt który nie spełnia norm.

Ale po BHP mozna pracować jako inspektor i np dawać wyklady pracownikom o bezpieczeństwie w pracy. Tak przynajmniej wszędzie pisze.

po inżynierii środowiska możesz projektować instalacje wodne, gazowe, klimatyzację, wentylację. możesz pracować w oczyszczalniach ścieków, w laboratoriach, również w urzędach jako spec od ochrony.

kierowniczka_imprezy z tą ochroną zapominasz o tym że firm działających w tej dziedzinie jest mało konkurencja ogromna na jedno ogłoszenie armia ludzi odpowiada. Żeby po tym mieć pracę trzeba z min 2 lub 3 lata doświadczenia i kasy za dużej nie zarobisz. Nie wierzysz poczytaj na necie jest forum ochroniarzy.