Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nauczycielkaprzedszkolaola

Ciężarne/mamusie pracujące w przedszkolu

Polecane posty

Jak z cytomegalia? Szłyście na urlop? Na L4? obawiałyście się choroby?

Czy są tu jakieś mamusie/ciężarne pracujące z małymi dziećmi?

Gość lolittttta
nie ale moja kolezanka pracowala do 7 m-ca a druga po 2 musiala isc na L-4 nie ma reguly

Gość pSZeCZkolanka
Moja koleżanka poleciała na zwolnienie zaraz w drugim miesiącu ciąży (sam początek roku szkolnego) i to oczywiście ja, jako bezdzietna singielka cały rok musiałam za nią pracować - płatne nadgodziny co prawda, ale teraz padam na twarz... Całe szczęście, że jeszcze tylko tydzień...

Gość leniwa mamusia 24
ja nie robiłam nie robie i robic nie bede

Straszą żeby rezygnować z pracy itd. Ja już cytomegalię przechodziłam więc zakażenie pierwotne mi nie grozi, ale jestem ciekawa jak w przypadku innych mamuś.

Myślę, że też poszłabym na L4 w razie zajścia w ciążę, póki co się staram, ale obawiam się, że podczas starań podłapę od dzieciaków. Widziałam pracujące ciężarne z dziećmi ale nigdy ich nie pytałam później czy rodziły zdrowe dzieci

Praca z dziećmi grozi zakażeniem wirusem cytomegalii, a cytomegalia jest bardzo niebezpieczna dla płodu

A ta cytomegalia jest również możliwa w przypadku dzieci szkolnych czy tylko malutkich?

Choroba występiująca u ludzi :P Nie oddziecięca, ale dzieci są głównym źródłem zakażenia- głównymi nosicielami

Najczęstszymi nosicielami są dzieci uczęszczające do złobków i przedszkoli, ale okres szkolny też wchodzi w grę. Choroba NIE JEST groźna dla ludzi i dzieci, tylko dla płodu. Bez obaw, i jej się nie leczy.

Gość atramika
a jeżeli matki rodzą dzieci? Przecież też przebywają z dziećmi. Nie rozumiem o co chodzi :(

Przepraszam za określenie "ludzi i dzieci"- miałam na myśli dorosłych i dzieci. Bezmyślnie napisałam.

tak coś czułam, że lepiej nie zbliżać się do dzieci, a zwłaszcza małych ;)

Ja uczę w podstawówce, jedna dziewczyna poszła na zwolnienie zaraz na początku ciąży. Uważałam to za głupotę, skoro nic jej nie dolegało a teraz myślę ze możliwe że właśnie bała się tego o czym piszesz.

Jeżeli w domu ciężarna ma drugie dziecko w wieku przedszkolnym mające kontakt z innymi dziećmi to zapewne jej dziecko również jest chore. Osobiście jestem nauczycielką w przedszkolu. I wiele mam moich przedszkolaków chodziło z brzuszkami. Kwestia uświadomienia, jeżeli człowiek jest świadomy zagrożenia- boi się. Ale schodzimy z tematu- czy są tu jakieś mamusie/ciężarne pracujące z małymi dziećmi?

Jeżeli chodzi o drogi zakażenia to wszelkie wydzieliny. W pracy w przedszkolu człowiek doświadcza "bliskiego kontaktu" :P poprzez przebieranie dziecka podczas "wypadku", dzieci jak mówią czasem plują. W pracy w podstawówce mimo wszystko ten kontakt jest bardziej ograniczony

Gość tak se myslę
Pomijając tę chorobę, to chyba w zaawansowanej ciąży takiej nauczycielce to nie jest zbyt komfortowo pracować... Czasami przychodzę po moją siostrzenicę i widzę, jak panie w najmłodszej grupie skaczą i wariują z dzieciakami, noszą na rękach, trzymają na kolanach, przebierają, wiążą głupie sznurówki - z dużym brzuchem to się chyba nie da. No i od dzieciaków można złapać całą masę jeszcze innych chorób, choćby głupi katar a w ciąży to chyba nie jest bezpieczne.