Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama przyszłego sześciolatka

Tymczasowe zameldowanie dziecka a rejonizacja szkół ?

Polecane posty

Witam. Sytuacja wygląda następująco:) Moje dziecko jako sześciolatek idzie w 2012 roku do szkoły i tu zaczyna się problem rejonizacji szkół. Mam szkołę jakieś 300 m od miejsca zamieszkania ale rejonizacją nie podlegam pod nią tylko pod szkołę oddaloną jakieś 2-2,5 km . Oczywiście złożyłam podanie do pobliskiej szkoły ale to zależy oczywiście od ewentualnych wolnych miejsc (których jak już się zorientowałam raczej nie będzie). Dowiedziałam się od rodziców dzieci z poza regionu , że kombinują z przemeldowaniem dzieci. Wiem, że to jest dosyc powszechne zjawisko ale jak to wygląda w praktyce? Myślę o tymczasowym zameldowaniu dziecka u koleżanki (nie mam rodziny w regionie).Czy jest to możliwe? Czy mogą by z tego powodu jakieś konsekwencje dla mnie (lub koleżanki) , że dziecko jest zameldowane w innym miejscu niż rodzice? Proszę o wszelkie porady, sugestie od osób ZORIENTOWANYCH w temacie :) Pozdrawiam

Gość kasandra 38
Nie wiem dokladnie,ale wydaje mi sie ze miejsce zameldowania dziecka powino byc tam gdzie jest zameldoweana matka,tak bylo na pewno kiedys jak jest teraz tego nie wiem.Jesli nadal takie przepisy obowiazuja to nie bedziesz mogla dziecka zameldowac gdzies indziej no chyba ze i Ty sie pzremeldujesz.Dowiedz sie najlepiej w urzedzie jak to wyglada.

podnosze

Dziękuję za odpowiedź. Ja tylko dogadam się z koleżanką to tak zrobię. Przecież to jest nienormalne mając szkołę praktycznie "pod nosem" prowadzac dziecko tak daleko:O