Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poczatkujaca w kuchni

pomysl na MAKARON! niedrogi

Polecane posty

Gość poczatkujaca w kuchni

chce zaskoczyc chlopaka fajnym daniem. myslalam o jakims spaghetti. prosze o ciekawe pomysly, ale bez udziwnionych skladnikow, ktorych tak ot nie kupię :)) myslalam o tradycyjnym bolognese, ale moze ktos cos ciekawszego wyprobowanego podrzuci wiem wiem, tysiace przepisow w necie, ale zdaje sie na was kafeteriusze, pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poczatkujaca w kuchni
up:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość myszellin
makaron z tuńczykiem ;) podsmażasz tuńczyka na patelni, dodajesz czosnek, pietruszkę, pieprz, sól, podlewasz to śmietaną (18, 30 - jak wolisz), możesz zagęścić dodając serek topiony, czekasz aż się rozpuści. Mieszasz to z makaronem, posypujesz żółtym serem - pycha, możesz to jeszcze wszystko razem zapiec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poczatkujaca w kuchni
myszelin, swietne dzieki! skladniki, hmmm, mieso/ lub wlasnie ew tunczyk, zdaje sie ze mam pomidory w puszce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gryczka
Ja robię też z tuńczykiem, ale zamiast śmietany daję przecier pomidorowy i trochę zielonych oliwek :-) I bez pietruszki robię, ale to już wedle uznania. Ostatnio kilka razy robiłam z cukinią. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dorzucić pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię (jeśli jest młoda, to nie trzeba pozbywać się pestek nawet) - dla dwóch osób dałabym dwie małe cukinki :-) Dodać sól, pieprz, tymianek. Podsmażać aż cukinia zmięknie. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jeszcze przez kilka chwil trzymać na patelni. Wrzucić do tego ugotowany makaron, zamieszać, posypać na talerzu odrobiną startego żółtego sera (może być parmezan, ale zwykły edamski np. też się sprawdzi). Albo a la carbonara. Podsmażyć na oleju pokrojony w paski boczek wędzony. W miseczce wymieszać duży kubek śmietany 18% z żółtkiem, dodać sól i pieprz. Wlać to na smażący się boczek i trzymać dosłownie chwilę, w zasadzie nie powinno zawrzeć. Dodać do tego ugotowany makaron, zamieszać i podawać :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a można tez makaron
po meksykańsku- makaron swiderki (albo te takie grube rurki- to już jak kto woli, kokardki tez sie sprawdzą), do tego curry, trochę przecieru pomidorowego, mięso mielone i czerwona fasolka z puszki mięso podsmażasz- możesz przyprawić wedle uznania i podsmażyć np z cebulką lub czosnkiem (czosnek dużo daje tej potrawie), dodajesz takie mięcho do ugotowanego makaronu, wrzucasz fasolkę, dodajesz jeszcze trochę curry (bo zakłądam, że dodaje sie e tez podczas smażenia mięska), do tego 3-3 (lub więcej) łyzki przecieru, mieszamy... i jest pychota :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
możesz zrobić makaron wlasnie najlepiej zapiekany, a np. z kurczakiem,śmietaną,szpinakiem,fetą i serem żóltym/mozarella na wierzchu?moze byc jeszcze jajko/cebulka/czosnek/inne mięsko np szynka czy salami zamiast kurczaka co tak sobie zażyczysz,puszne-polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poczatkujaca w kuchni
zapiekany hmmm, piekarnik mam.. ale nie mam naczynia zaroodpornego takiego na makaron wiec odpada na dzis.. :/ kurde, duzo tego wszystkiego, no ale na cos sie zdecyduje. dzieki :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość me here now
makaron powinno sie dodawac do sosu, a nie odwrotnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość me here now
a ja robie zapiekanke w prostokatnej formie do ciasta. Robie sos bolognese, wrzucam wszystko do formy i posypuje serem. Banalnie proste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
albo-sprawdzone i bardzo dobre. robisz sos z torebki neapolitanski/bolognese- gotujesz makason świderki/penne/jaki lubisz,mieszasz z usmazonym miesem mielonym z cebelką,tymi pomidorami z puszki co masz/doprawiasz, mieszasz wszystko razem z makaronem (mozesz tez dodac podsmazone pieczary) dajesz do naczynia żaroodpornego,na wierzch warstwa śmietany a na smietane starty ser zółty/mozarella-pyszna alternatywa dla spaghetti!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kasztyk33
Ja proponuje penne : makaron 'rurki' ugotuj, w tym czasie umyj i pokrój filet z piersi kurczaka w niewielkie kawałki, obtocz je w mące i usmaż na patelni (nie za dlugo, tylko tyle zeby mieso nie bylo surowe). Na osobną patelnie wlej smietane, dopraw według uznania czosnkiem,bazylią,solą,pieprzem i mieszając czekaj az zgęstnieje. potem dodaj to tego mięso i makaron, wymieszaj i gotowe. mozesz tez zrobic spagetti ze zwykłego sosu z torebki lub słoika dodając do niego podsmazone owoce moza, np mieszanka owoców moza z mrożonek (powinno byc w wiekszosci wiekszych supermarketów).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×