Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość galataer

odkupić mieszkanie czy dostać w darowiźnie? co lepsze? zna się ktoś?

Polecane posty

Gość galataer

mam taką sytuację - chcemy kupić mieszkanie, ale na to mieszkanie są też inni chętni i raczej nam go nie dadzą. Kobieta która teraz jest tam zameldowana, ma prawo pierwokupu ale nie chce go bo sie wyprowadza. Chcemy więc żeby ona go kupiła - znaczy my zapłacimy a, potem "odkupimy" je od niej. I teraz ci lepsze? Fikcyjne "odsprzedanie" czy oddanie w darowiźnie. Kiedy zapłacimy mniejszy podatek? I ile w ogóle płaci się takigo podatku? Tym bardziej że raz zapłacimy jak ona go kupi a drugi jak my odkupimy od niej.

Gość kliklikm
Trzeba, żeby ona "kupiła", a Wy byście od niej odkupili. Dlaczego? Dlatego, że "darowiznę zawsze można cofnąć. Pójdzie do sądu i powie, że okazaliście się niewdzięczni i że chce cofnąć darowiznę. I cofnie.

Gość elisa-
ale ona lada dzień umrze... znaczy nie że jej żle życzę ale jest to starsza kobieta po 80-ce na pewno, aktualnie leży w hospicjum... dlatego z tego mieszkania się wyprowadziła. Jestem pewna że nie cofnie, nawet gdyby z tego wyszla i zyła jeszcze 10 lat. Chodzi mi o to co jest kożystniejsze dla nac finansowo. Jedyne ryzyko to takie że on "kupi" a zanim my "odkupimy" ona umrze. Chociaż życzę jej jeszcze wielu lat ale fakty są takie że jest w złym stanie. Wtedy trzeba będzie nabywać spadek przez jej dzieci a potem dopiero od nich "odkupować". Czy mieszkanie nabyte w darowiźnie można później normalnie sprzedać? Czy trzeba czekać ileś tam lat?

Gość galataer
to byłam ja tylko inny nick mi się wkliknął

Gość galataer
up

Gość galataer
no nikt mi nie powie..?

Gość mi też się ta darowizna nie
bardzo podoba. W zasadzie i tak jesteście, jakby na jej "łasce", dzięki temu będziecie mieć mieszkanie taniej, ale odkupienie jest jednak bezpieczniejsze dla Was: macie mieszkanie na własność i na babkę możecie się wypiąć i sprzedać mieszkanie kiedy chcecie.

Poza tym, jeśli dobrze rozumiem, to żeby ona mogła Wam dać tę darowiznę, to musi najpierw i tak i tak owo mieszkanie wykupić za Wasze pieniądze, prawda? A czy ta cena pierwotna jest odliczona potem od drugiej? ;) Ja bym jednak stawiała na kupno.

Gość galataer
to jak dostaniemy w darowiźnie to nie możemy go sprzedać? Też mi się wydaje że lepiej odkupić tylko chciałam uniknąć podwójnego płacenia podatku. A babka może kupić to mieszkania i np za tydzień nam odsprzedać? Czy trzeba ileś tam odczekać?

Gość galataer
ona kupi za nasze pieniądze a potem nam odsprzeda ale nie bedziemy jej nic płacić, tylko podpiszemy umowę i akt notarialny że niby jej zapłaciliśmy, - o to Ci chodziło?

Jeśli dostajesz darowiznę nie możesz mieszkania sprzedać od razu, ale po iluś tam latach (nie pamiętam dobrze, chyba trzech), więc kupno jest już o tyle dla Was korzystniejsze, nawet jeśli suma podatku byłaby wyższa (co trzeba najzwyczajniej obliczyć).

Gość galataer
aha - czyli pozostaje kupno :) bo ja chce je ze max 2 lata sprzedać w sumie podatek będzie niewielki bo mieszkanie jest tak tanie że aż śmieszne, no ale przy przeprowadzce każda stówka się liczy ;)