Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

buuunia

co oznacza prężenie się dziecka w czasie karmienia piersią

Polecane posty

Dodam że mała ma prawie dwa miesiące, nie ma kolek jest na samej piersi, pokarmu mam pod dostatkiem, ruchowo też wszystko w porządku, główkę podnosi, przekręca się z brzuszka na plecki. Pręży się najczęściej wieczorem i w nocy, zaciska piąstki, czy to napięcie??

Gość smerfetkaaaaa
mój się prężył i wyginał bo za wolno leciało .

Gość nie mów ,że nie wiesz ojjjj
może mieć problemy neurologiczne , moja córka tak miała, ale u nas na szczęście skończyło się to tylko obserwacją - szybko jej to przeszło a obecnie jest zdrową i rozrabiającą dziewczynką . Przyczyną prężenia mogą być niedojrzałe nerwy .

Gość terrrrrrry
moj synek mial identycznie, wszystko samo przeszlo (niedojrzaly uklad nerwowy), ale swoje przesiedzialam w poradniach neuro i rehab. Dzis ma 4 lata, jest zdrowy, ja jestem w drugiej ciazy i obiecalam sobie ze teraz nie bede sie tak przejmowac i denerwowac...najwazniejsze to znalezc dobrgo lekarza, ktory bedzie dzieko obserwowac czy wszystko jest ok.

Gość a czy to prężenie nie kończy
się puszczeniem gazów :p nie od razu musi być kolka, takie dzieciątko też musi sie troszkę namęczyć żeby puścić bączka

Gość bąki lub kolka lub kupka
idzie. Najczęściej to są przyczyny lub mleko zawiera coś, co nie pasuje maluszkowi. Może dziecko jest uczulone na mleko krowie (białko mleka krowiego), a z mlekiem matki przechodzi do układu pokarmowego dziecka, ale raczej pozostawałabym przy kolce, kupie lub bąkach.

U mnie się pręży jak nie chce jeść, po prostu, czasem jeszcze ciągnie mimo prężenia ale z żarłoczności, nie z głodu :)

Gość MedPolonia
Szanowni Państwo Prężenia, nieprawidłowe ułożenie ciała, zwiększone lub obniżone napięcie mięśni rąk i nóg, problemy ze ssaniem, krztuszenie się, nieprawidłowa wielkość lub pulsowanie ciemiączka, drżenia kończyn, nieprawidłowe ustawienie gałek ocznych i problemy ze snem mogą być pierwszymi objawami zaburzeń neurologicznych. Rodzice jak najszybciej powinni zgłaszać wszystkie niepokojące objawy lekarzowi pierwszego kontaktu lub pediatrze. Wcześnie wykryte nieprawidłowości, szybka rehabilitacja lub jeśli jest potrzebne leczenie mogą sprawić, że dziecko w kolejnych etapach życia będzie rozwijać się zupełnie prawidłowo. Dlatego właśnie ogromne znaczenie w przypadku schorzeń neurologicznych ma czas. U małych dzieci centralny układ nerwowy rozwija się bardzo szybko i ważne jest, by odpowiednie postępowanie terapeutyczne lub rehabilitacyjne rozpocząć już w pierwszym półroczu życia. Zespół poznańskiego szpitala i przychodni Med Polonia