Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewaaawaa1234

omijanie rowerzysty lub pojazdu stojącego -samochodem-pytanie

Polecane posty

Gość ewaaawaa1234

Cześć ,słuchajcie jestem świeżo po kursie i mam następujące pytanie. Czekam na prawo jazdy już drugi tydzień i wiadomo ze stresu itp troszke zapominam A wiec tak: przy omijaniu rowerzysty lub innej przeszkody (samochod ktory stoi,czlowiek ) patrzymy zazwyczaj w lewe boczne lusterko czy w górne? Na kursie patrzylam zazwyczaj w lewe i tak mnie tez uczono (tak jakbym pas zmieniala na lewy czy cos takiego) ale teraz sobie uswiadomilam,ze przeciez jak ktos za mna tez postanowi ominac przeszkode to wypadaloby spojrzec dla pewnosci w szybkę która znajduje się nade mna zeby zobaczyc czy ktos za mna ma kierunek,chce wyprzedzac czy cos w tym stylu. A więc w którą szybke patrzycie? Tylko prosze bez zbednych komentarzy,ze jestem glupia,ze po co szlam na kurs,interesuje mnie tuylko odp na pytanie.

Gość ewaaawaa1234
smieszne....:)

Gość ja robie tak
wlaczam kierunek patzre w lewe czekam chwile i wyprzedzam.

Sorry.... odchylając głowę?????????????????????????? A lusterka po co????????? Właśnie takich mamy kierowców na drogach.

Gość ewaaawaa1234
dzięki :)

Gość WIELKIE MI MECYJE
DZIWNIE JAKOŚ TAK SIĘ SKŁADA ŻE ZAWSZE JAK JAKIŚ TEMAT JEST PORUSZANY W DD TVN ALBO W FAKTACH TO ZARAZ NA FORUME TEŻ O TO PYTAJĄ? A CO TO MA BYĆ O CO TU CHODZI? BO DZIŚ NP W FAKTACH TEN TEMAT BYŁ PORUSZANY

Opierdziane Gacie ---> sam (sama?) wypisujesz brednie. Żeby zlukać martwe pole, głowę trzeba odchylić w prawo, nie w lewo :o a najlepiej w prawo i trochę do przodu. Myśl!

Gość teee to ja tez chce
sorry, ale to gdzie i jak sie odchyla to zalezy od samochodu :D gdzie jest powiedziane ze jakims dostawczakiem nie jedzie np? :D

Gość wwrrr
Wielbiciel, w prawo? Jezdze w UK i tu patrze w prawo, wiec w Pl wypadaloby w lewo chyba?

ludzie, no rozwalacie mnie... jak odchylisz się w lewo, to więcej drzwi zobaczysz, a nie drogi :o nie wsiadajcie lepiej za kółko

Gość wwrrr
Ale przeciez nie chodzi o to, by sie wychylac, zeby zobaczyc wiecej w lusterku. W UK to sie nazywa 'blind spot', z tego co czytam teraz na kafe - martwe pole, po to sie macha glowa, nie, zeby miec lepszy widok w lusterku.

Gość wwrrr
I piszac 'machac glowa', mam na mysli 'spojrzec przez lewe ramie'. Co, podejrzewam, mial na mysli Opierdziane Gacie w pierwszym poscie.

"Ale przeciez nie chodzi o to, by sie wychylac, zeby zobaczyc wiecej w lusterku." Właśnie o to chodzi. Na tym obrazku http://www.flog.pl/media/foto/714213_jak-jezdzic-bezpieczniej-uwaga-na-quotmartwe-polequot.jpg na niebiesko jest zaznaczony widok z lusterka w normalnej pozycji, a czerwony kolor to martwe pole, możliwe do zobaczenia przy odchyleniu się w prawo i lekko do przodu (w Anglii w lewo i lekko do przodu).

Gość wwrrr
Nie wiem, jak ucza w Polsce, ale w Anglii na blind spot patrzy sie przez prawe ramie, a nie wychylajac sie by zobaczyc wiecej w lusterku. Mozesz sie klocic na temat wyzszosci jednego sposobu nad drugim, ale nie wyzywaj ludzi, kiedy nie rozumiesz, o czym mowia 🖐️

Spojrzeć przez lewe ramię? kto cię tego uczył? masz patrzeć co dzieje się z przodu, czy ktoś przed tobą np. nie hamuje, a od patrzenia w tył są lusterka. Jak masz z tym problem, to kup sobie dodatkowe lusterko nachylone pod innym kątem, które wyeliminuje martwe pole.

Gość wwrrr
Wielbiciel, moj nauczyciel mnie tak uczy (w czasie terazniejszym!), i widze, ze nie jestem przypadkiem odosobnionym. Ty sobie rob jak chcesz, ale nie mysl, ze wszystkie rozumy pozjadales.

Gość tak, ten od matolow wyzywa
a nie lapie o czym inni rozmawiaja w ogole :D

Pieprzycie głupoty jak potłuczeni. Przekonacie się o tym kiedyś, jak będziecie się o zgrozo oglądać do tyłu, a ktoś przed wami akurat ostro przyhamuje, nie zauważycie i wjedziecie mu w doopę. Współczuje instruktorów, którzy tego uczą. I radzę wykupić AC w dobrej firmie. Szerokości 🖐️

678987678909876 ---> bzdura, poprawnie ustawione lusterka boczne dają taki efekt, że auto wyprzedzające znikając z pola widzenia w lusterku jest widoczne z boku, kątem oka, bez odwracania głowy. Dla pewności odchyla się głowę w bok (a nie skręca do tyłu) i lekko do przodu, na wypadek gdyby pojawił się tam motocykl. Przy czym "poprawnie ustawione lusterka" oznacza ustawione w taki sposób, że w ogóle nie widać w nich karoserii - to kolejny błąd instruktorów, a wielu tak uczy. Karoseria w lusterku bocznym nie jest do niczego potrzebna, a takie ustawienie właśnie tworzy martwe pole.

Ja tak samo bylam uczona. Patrze przez lewe ramie czy jakieś auto albo motocykl nie jedzie obok, to nie zajmuje pewnie nawet sekundy a zapewne każdy kierowca doskonale wie, że trzeba od samochodu jadącego przed nim zachować pewien odstęp i oczywiście stosować się do nakazanej prędkości wówczas nie ma bata, że jak spojrzysz przez ramię to walniesz w tego przed Tobą. Podobno 80% czy jakoś tak kierowców tego wlaśnie nie robi co jest przyczyną wielu wypadków. Nie chcialabym jednego z nich spotkać na drodze a już na pewno nie znaleźć się w martwym punkcie takiego kierowcy.

Gość yhyyyyy
nie jedzie sie debile do przodu ogladajac sie w tyl,prosta zasada.

Gość ohohooo
podpisuje sie pod ta zasada

"nie jedzie sie debile do przodu ogladajac sie w tyl,prosta zasada." proponuję wziąć w ramkę, wydrukować i przykleić nad łózkiem ;)

Gość kierowniczka swojego pojazdu
Ja tam lusterkom nie ufam, za duzo ich jest w samochodzie, to po pierwsze, po drugie jak juz spojrze w ktores, to odruchowo puszczam kierownice i wyciskam pryszcza, wiec staram sie tego unikac bo to podobno niedobrze dla skory. Zamiast tego, jak nie jestem pewna czy cos za mna jedzie, to przelaze na tylne siedzenie i obserwuje jezdnie przez tylna szybe a pozniej dla pewnosci sprawdzam jeszcze przez tylne boczne czy cos nie nadjezdza i czy mam wystarczajaco duzo miejsca do wymijania. Niekiedy, jak jest maly ruch, to przy okazji robie tez porzadki w bagaznku.

a czasami, zatrzymuje auto, parkuje na poboczu i czekam az rowerzysta odjedzie na tyle daleko, zebym nie musiala go wymijac. A jesli przeszkoda jest zaparkowany przy drodze samochod, to pytam kierowcy jak dlugo bedzie stal i czekam az odjedzie, no chyba ze mowi ze postoi powyzej godziny, to wtedy albo daje mu jakis banknot zeby odjechal szybciej, a jak nie mam kasy akurat, to zawracam i staram sie znalezc inna droge do celu.

a tak powaznie, to ja osobiscie nie mam zadnej reguly. Jak ktos dlugo jezdzi samochodem, to odruchowo, co jakis czas patrzy w srodkowe lusterko, wiec jesli droga jest jednopasmowa a na wyskosci rowerzysty nie ma zadnej zjazdowej z glownej, to czasem w ogole nie patrze do tylu. skupiam sie na tym, czy dalam rowerzyscie wystarczajaco duzo miejsca. A na drodze dwupasmowej, tez zawsze patrze w oba lusterka, ale na takiej drodze zwykle nie ma rowerzystow wiec nie ma problemu.