Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmhhhmmm...???...

spirala - co sie dzieje?

Polecane posty

Gość mmmhhhmmm...???...

mialam miesiaczke 29 maja, trwala lepiej jak tydzien, pozniej mialam jakies 7 dni przerwy i znowu zaczelo sie jakies dziwne plamienie. bylam akurat umowiona do gina na wizyte kontrolna (6 miesiecy wczesniej zostala zalozona ta wkladka) i mowie mu ze mam plamienie. zbadal mnie, zrobil usg i powiedzial ze to jest normalne plamienie miesiaczkowe. rzeczywiscie tak bylo ze sie plamienie rozkrecilo i byla miesiaczka. ale 2 miesiaczki w ciagu 14 dni??? o co chodzi? czy ktoras tak miala? nigdy wczesniej mi sie cos takiego nie zdarzylo. cykle mam zawsze ok 30 dni. poki co dostalam antybiotyk i mam kolo 15 czerwca isc do gina na kontrole.

no ja mam podobny problem tez zalozylam troche ponad pol roku temu i koncem maja mialam zgodnie z planem miesiaczke ktora przedluzyla sie do zeszlego tygodnia niby byla przerwa kilku dni potem niewielkie plamienie ale ciagle boli mnie brzuch jak na okres i nie wiem co jest grane ale jutro mam wizyte u gina i usg czy przypadkeim sie spirala nie obsunela itp

Gość mmmhhhmmm...???...
u mnie sie nie wysunela, lezy tak jak powinna lezec. tylko te dwie miesiaczki w ciagu 14 dni sa takie troche dziwne. moj gin powiedzial ze jesli sie to powtorzy to najlepiej bedzie ja wyjac a mi sie to nie bardzo usmiecha....

Gość Innnnaaa
dziewcyzny jak to jest miec ta spirale bo ja wlasnie chcialabym tez zalozyc

wyciagnac? a niby dlaczego? powalilo go idz do innego lekarza, plamienia sa jednym ze skutkow spirali nawet na www o tym pisze, jedynie co moze niepokoic to to ze tak nagle sie zaczely a jak to jest miec? tak smao jak nie miec, ja jej nie czuje i wogole nie mysle o tym ze mam :) podobno nie powinno sie miec miesiaczek, mozna skapo plamic itp a ja mam miesieczki dokladnie takie same jak przed ciaza , regularne, bolesne i obfite ale to nei problem

Miałam dwie spirale każda po 3 lata i było świetnie super itd. Po zdjęciu drugiej zaszłam w ciąże. Po urodzeniu dziecka założyłam znowu juz 3 w swoim zyciu spirale. I zaczął się koszmar na początku tak niby w miare OK. Ale po 2-3 miesiącach wiecznie jakies krwawienia i do tego takie mocne że juz nie wiedziałam czy to miesiączki czy nie. Potem co jakis czas dochodziły silne bóle brzucha były tak silne że ścinało mnie z nóg. Chodziłam do ginekologa i twierdził że z medycznego punktu widzenia wszystko jest OK. Trwało to około 5 miesięcy byłam wykonczona. Poszłam do innego ginakologa i jak powiedziałam mu co sie dzieje to bez chwili zastanowienia wyjał mi spirale mówiąc że mój organizm to jeden wielki wrak doprowadziła mi ta spirala do anemi która była bardzo silna i ogólnego osłabienia organizmu. Od tamtej pory minął rok. Boje sie załozyc kolejna spirale bo za duzo zdrowia mnie to kosztowało. Dodam jeszcze ze miesiączki były tak silne i obfite że lało sie ze mnie jak z kranu, w pracy wiecznie musiałam uważać bo zalewało mnie strasznie. W pierwszych dwóch spiralach tak nie miałam, wieće nie wiem co było przyczyna że przy trzeciaj tak sie działo. Może źle dobrana spirala, a może coś innego nikt nir wie.

Dodam że przy żadnej ze spiral normalnie miesiączkowałam, były nawet dłuższe jak normalnie i tak samo bolesne jak bez spirali. Przy spirali hormonalej miesiaczka zanika ale nie przy zwykłej spirali

Gość mmmhhhmmm...???...
myszsza moj gin powiedzial ze to ze dostalam znowy miesiaczke w przeciagu 2 tyg to moze byc przez spirale i ze raczej nie powinno sie to powtorzyc ale jesli tak bedzie to trzeba bedzie ja wyjac. a co do tego ze miesiaczki nie powinno byc to jest tak ze jesli zakladasz normalna zwykla spirale to miesiaczka jest taka jak zawsze a nawet bardziej obfita. zwykla spirala jest zalecana dla kobiet ktore maja przed zalozeniem skape miesiaczki. natomiast dla kobiet z obfitymi miesiaczkami zalecana jest Mirena - wkladka z dodatkowa dawka hormonow. Mirena w niektorych przypadkach moze nawet zatrzymac miesiaczke i dlatego niektore kobiety bardzo sobie ja chwala ale ja nie wim czy dobrze czulabym sie gdybym miesiaczki nie miala wcale (jak wtedy stwierdzic przypadkowa ciaze??) ja mialam skape wiec zalozyl mi zwykla i teraz mam obfite :( no coz trudno... mnie brzuch nie boli, nic mi nie dolega, tylko jak mi sie miesiaczka zaczyna to tak ze 2 -3 dni mam takie plamienie ( w zasadzie to jest widoczne tylko na papierze toaletowym) a póżniej sie rozkręca i tak w sumie to by sie z 9 dni moze nawet zebralo :( a kiedys mialam 4 dni i po okresie. ale do pigulek nie chce wracac wiec mimo wszystko wole spirale. i rzeczywiscie jest tak jakby jej nie bylo :)

ja mam mirene myslalam ze miedzianych zwyklych juz nie zakladaja bo czytalam jakis rok temu o wycofaniu z uzytku tez tak sie zasugerowalam ale jak widzisz przy mirenie tez mozna miesiaczkowac i to calkeim obficie jakw mom przypadku :D

Gość mmmhhhmmm...???...
no dobra dziewczyny to moge watek kontynuowac dalej... tak wiec jak mialam to poprzednie krwawienie cos kolo 14 czerwca tak do tej pory ani widu ani slychu :( do tej pory cykle mialam 28-30 dni a tu 35 i nadal nic (a moze juz 36). strasznie sie martwie. dzisiaj zadzwonilam do gina i ide na 16 do niego. mam nadzieje tylko ze to nie ciaza :/