Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anula1983

szkoła rodzenia

Polecane posty

Gość anula1983

hej dziewczyny czy któras z was chodziła moze na szkołe rodzenia i czy tak faktycznie przydaja sie te nauki w zyciu. moje znajome mówia ze mam sobie dac spokój ze wystarczy słuchac swojej poloznej i poród przebiegnie oki a reszty człowiek sam sie nauczy ?? co o tym sadzicie??

Nie mam w tej kwestii jeszcze doświadczenia, ale ja bym na pewno chodziła. Jesli masz mozliwosc to wybierz szkolę z dobrą renomą lub nawet lepiej przy szpitalu w ktorym bedziesz rodzić.

Gość mmmhhhmmm...???...
tez uwazam ze dasz sobie rade bez szkoly rodzenia. mi sie tam pare rzeczy przydalo typu: jak kapac, czego uzywac do kapieli itp. ale ja nigdy wczesniej nie mialam do czynienia z malymi dziecmi a zapomnij juz calkowicie o noworodku! aczkolwiek z perspektywy czasu mysle ze szkoda kasy wydawac na ta szkole. tego samego mozesz dowiedziec sie na kafe albo zainwestowac w dobra ksiazke z obrazkami a przy porodzie i tak polozna powie ci co i kiedy robic, jak oddychac. posluchaj kolezanek i nie zawracaj sobie glowy :)

ale ze wzgledu na oszczedniosc czasu czy gotowki? Poza tym slyszalam , ze są tez i szkoly rodzenia za ktore się nie płaci lub płaci symbolicznie

ja chodziłam do darmowej ,przyszpitalnej szkoły rodzenia i było ok. Zwiedziliśmy oddział, poznalam dużo fajnych babek no i lęk przed nieznanym nie był taki duży. Ale nie wydałabym za to kilkuset zł.

Gość anula1983
no na ta akurat sie nie płaci jest przy szpitalu i kazdy moze przyjsc .

Gość anula1983
no to chyba skorzystam co mi tam;)

Gość mmmhhhmmm...???...
ze wzgledu i na czas i na kase. u nas to sie nazywalo "darowizna" - czyli 250 zl na rzecz szpitala. szkola rodzenia byla organizowana przez polozne ze szpitala w ktorym rodzilam. swoja droga polozne byly fanatyczkami. jedna odnosnie naturalnego porodu (bez ZZO bo to szkodzi i zaburza funkcjonowanie organizmu dziecka i ZZO mowimy stanowcze nie) a druga fanatyczka laktacyjna (tylko karmienie piersia i nie ma ze boli, ze dziecko sie nie najada, ze brak pokarmu - jak to bylo w moim przypadku- karmic karmic i karmic!!!) przy porodzie trafila mi sie ta polozna od naturalnego porodu itp. bylo ok do czasu az pojawil sie moj lekarz prowadzacy ciaze (ordynator oddzialu) i pozniej maz do niego zadzwonil zeby cos pomogl bo ja juz nie wyrabialam z bolu i jak tamta uslyszala ta rozmowe to prawie bialej goraczki dostala i jej pomoc sie skonczyla. nawet nie przychodzila juz sama na sale do mnie zeby zobaczyc co sie dzieje tylko maz musial ja wolac. cale szczescie ze sie zmienialy w miedzyczasie i porod odbierala inna polozna, ktora wspominam jak najbardziej pozytywnie, bo baaaaaardzo mi pomogla :)

Gość mmmhhhmmm...???...
moj przypadek "absolwentki" jak widac nie byl pozytywny. u nas w szpitalu te polozne to takie jakby wszytskie rozumy pozjadaly i jak robisz jak ci kaza to jest ok ale tylko sie wychyl to juz jest mega problem.

Gość anula1983
a czy to oddychanie przepona faktycznie pomaga bo jedni mówia ze tak inni ze gdy boli to nie masz nawet siły myslec o tym oddychaniu... paranoja ....

nie wiem- nie pamiętam jak oddychałam.Staralam się oddychac tak aby jak najlepiej rozładować napięcie i ból.Dla mnie szk. rodzenia oswoiła mnie z tematem porodu,lepiej byłam przygotowana psychicznie. Natomiast na bieżąco połozne mowiły co zrobić-jak przeć,kiedy przeć,kiedy nabierac powietrze itp.

Ja bym poszla na taka szkole rodzenia chocby z ciekowsci, dla zabicia czasu, w celu poznania innych ciezarowek. Moj maz raczej nie bedzie chodzil.