Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rosołowa mama

Jak ugotować rosół?

Polecane posty

Gość rosołowa mama

Szybko i smacznie. Jak Wy gotujecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja cie krece rrr
w szybkowarze.Wrzucam kurczaka,warzywa i nastawiam na 20 minut na 180 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kawałek kury np nóżka- ale od takiej wiejskiej. Do tego kawałek wołowiny np szponder. Zalewam wodą dodają ziele angielskie, liść laurowy. Cebulę opalam nad ogniem i tez dodaję, jeszcze marchewka. Gotuję aż mięso zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Na talerz makaron z natką pietruszki i zalewam zupą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość poliswatka1983
korpus z kurczaka zagotować w wodzie z dodatkiem liści pora pietruszki marchewki zmniejszyć płomień aby rosół "mrugał" dodać ziele angielskie przyprawy i gotowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zajjjhakwa
a ja robie tak bardzo prosto daje 2 udka lub porcje rozolowa zalewam woda daje pietruszke kawalek marchewki i seler i gotuje jak zacznie wrać to zmniejszam to zmniejszam ogien dodaje 2 kostki rosolowe i tak gotuje poltora godziny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja cie krece rrr
o z wedzonka tez jest dobry rosol,tylko ja wrzucam calego kurczaka,takze wedzonka juz odpada. ale moja tesciowa tak robi.Rosol bardzo dobry jej wychodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja cie krece rrr
dlatego proponuje kupic szybkowar.zupy robi sie barduo szybko,inne dania tez.gulasz czy papryki nadziewane meisem mielonym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kurczak , marchewka, pietruszka, seler wrzucam na wrzątek, gotuje do miękkości. liść laurowy, ziele angielskie Podaje albo z ziemniakami, albo makaron, sporadycznie zacierki ale to tylko dla córki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A to dobre;) wlasnie skonczylam ogorkowa;) ale na rosole ;) Uwazam iz jest to bardzo latwa I zdrowa zupka ;) 1 wrzucam umytego kurczaka ( lub 4 lodka) co mam;) do garnka z woda;) 2 gdy sie pogotuje ze 20 min ze dwie lyzeczki Wegety ( lub sol I pieprz po troszku) 3obrane warzywa ( marchewki, pietruszka, seler, por I mala cebulka) wrzucamy do srodka ;) 4 czekamy ze 35-50 min az wszystko bedzie miekkie ( pokroisz wczesniej kurczaka bedzie szybciej;) w miedzyczasie dogotowujemy cienkie kluseczki rosolowe ( tak jak wszystkie kluski ) osobno w garnuszku;) Gdy wszystko bedzie mieciutkie sprawdzamy smak jesli trzeba dosalamy I dopieprzamy ...zalewamy na odcedzone kluseczki I przystrajamy natka ;) smacznego ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja cie krece rrr - napisz coś więcej o tym szybkowarze, a ile czasu zajmuje np gulasz, pieczeń?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja cie krece rrr
gulasz robie w ok 30 minut-zalezy jaki.wieprzowy szybciej. pieczeni nie robilam jeszcze. Ale zupy:ogorkowa,pomidorowa,warzywna w ok 15 minut(zalezy na ile nastawie-na 160 czy 180).I warzywa wcale nie sa rozgotowane. wrzucam w calosci marchew,pietruszke,seler. Do tego mieso,wszystko jest miekkie i nierozgotowane. polecam szybkowar,bo energie oszczedzam i czas.Przede wszystkim z szybkowaru sa zdrowsze potrawy.no i tak samo dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja cie krece rrr
a i na koncu dodaje smietane czy przecier pomidorowy czy przecier z kiszonego ogorka,zalezy co robie akurat

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lisc laurowy i ziele
angielskie ABSOLUTNIE nie nadaja sie do rosolu. to przyprawa do KRUPNIKU! rosol na nozce to tez jakies ohydztwo. Najlepje jesli tanim kosztem to sam korpus, ewentualnie skrzydelka. Dobrze jest dodac troche wolowiny. Gotowac na wiekszym ogniu, jak sie woda zacznie burzyc to trzeba zebrac te farfocle az woda bedzie czysta. wtedy mozna dodac warzywa: marchew, seler, seler naciowy ewentualnie, por drobno posiekany, pietruszka, cebula (dobrze jest ja troszke przypiec na gazie), lubczyk. gotowac na wolnym ogniu. mozna dodac wegety lub kostki rosolowe. jak warzywa beda miekkie to rosol jest gotowy. zalac makaron nitki, najlepiej goliard (smakuje jak domowy). posypac natka pietruszki. Do rosolu nie nadaje sie koperek! to rowniez raczej do krupniku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja cie krece rrr
do lisc laurowy-ale jesli ktos lubi?? kto to powiedzial,ze nie wolno dodawac takich przypraw jak ziele ang,lisc laur.czy ziol takich jak koperek. ja osobiscie nie dodaje,ale jak ktos lubi to czemu nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja cie krece rrr
mam cilit 6,5 litra.Ale mysle,ze kazdy bedzie dobry.najlepszy jest taki,ktory ma przelacznik na gotowanie na potrawy z miesa i potrawy z samych warzyw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Boze moj
Autorko Twoj maz to chyba za wiele z Ciebie pozytku nie ma,nie wiesz ze rosol to podstawa do innych zup :O Matki Polki..Pomsta do niebios 😠

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do Boze moj - to nie mąż ma mieć pożytek z żony, tylko obydwoje z siebie nawzajem. Wiem, że niektóre jeszcze sądzą, że świętym obowiązkiem kobiety jest gotowanie mężowi. A może oni mają inny podział obowiązków niż tradycyjny? Może jadają w restauracjach? Może mieszkają z mamą/ teściową, która gotuje? Nie rozumiem stereotypu "nie umiesz gotować, jesteś gorszą żoną/ matką".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Boze moj
Do scarlet-Tak matki tez zabieraja swoje dzieci do restauracji od 6 miesiaca zycia,bo nawet rosolu nie umieja zrobic..Tutaj nie chodzi o gotowanie jakis potraw,ale rosol ?! Toz to samo sie gotuje ! A potem jak w Uk dziecko 2 lata wazy 16 kg :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mamuśkaka
Boże mój - a Ty od razu wszystko umiałaś ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Te wsyztskie przepisy na rosol jakie wy podjaecie to smiech na sali :D Jak mozna rosol gotowac z korpusu kurczaka :O fuuujjj A poza tym zadna z was nie napisala autorce o zbieraniu tzw szumow, co jest moim zdaniem bardzo waznym punktem w gotowaniu DOBREGO! rosolu. Ja tu podam przepis na wysmienity rosol taki z prawdziwego zdarzenia a nie te popluczyny o jakich wy piszecie :P Biore pokrojona i oplukana w wodzie ges lub kaczke ewentualnie kure oczywiscie wlasnego chowu. Wkladam do gara zalewam mieso zimna woda. Kiedy zaczynajka zbierac sie szumy na wierzchu to zbieram je ( oczywiscie tak zeby nie zebrac tluszczyku) Kiedy szumy wyzbieram to daje jarzyny marchew ( nie za duzo bo wtedy rosol bedzie miec slodkawy posmak) , pietruszke, selera + osmolona cebulke na gazie. I tak sobie rosol pyrka na malym(!) ogniu - ma tylko mrugac. cZAS gotowania zalezy jakie mieso jest w garnku jesli ges albo kaczka to jakies 3h a jesli kura to 1-1.5h wystarczy. Pod koniec gotwania dodaje natke pietruszki i doprawiam do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Boze moj
mamuskaka-jasne ze umialam..Bo mnie mama nie wyrzucala z kuchni ,jak gotowala ,tylko pomagalam ,pozatym istnieja ksiazki kucharskie i poradniki domowe jakby co ..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak czytam o rosole na kurczaku i ściepach typu korpus, to mnie drze cholera gotuję jak jagoda ale na kurze i krowie ;) dodaję też trochę lubczyku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wesoła babeczka
Jagoda sama też masz niezłe popłuczyny :O sam tłuszcz znaczy się, rosół ma być z "okami" a nie samym jednym wielkim okiem łtuszczu i jeszcze dodajesz z tego co przeczytałam tylko pietruszke, marchew i cebule, o fuck jaki marny jest twój rosół! ja gotuje na udach, nie mam samego tłuszczu jak u ciebie, dodaje do tego marchew, pietruszke, seler, por, cebule też bo lepszy jest, natke pietruszki, i szumowine też wyciagam i też gotuje ok.1,5-2h, z tym że je wyczuwam w rosole cudowny bukiet smakowy a nie sam tłuszcz z pietruchą! :P nara

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotuje jak wy
na nogach, skrzydelkach, korpusach i calych kurach, czego bym nie dodala, jakiej wody nie dolewala i tak za kazdym razem wychodzi mi BIALY rosol :O co jest nie tak?!?!!?!?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię na małej kurze i kawałku wołowiny, z włoszczyzną i opaloną cebulą. Nie lubię za tłustego rosołu, dlatego z szumami zbieram też od czasu do czasu tłuszcz. Dziwię się tym, które naśmiewają się z tego jak gotują inni. Każdy podał swój przepis, innym nie musi to odpowiadać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wesoła babeczka
przypiecz na suchej patelni cebule na złoto/brzowy kolor z każdej strony i wrzuć do rosoły, będzie wtedy złoty kolor ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gotuje jak wy
sprobuje z ta przypieczona cebulka bo opalana na gazie niczego nei zmienila

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×