Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MalwinaG

Niedoczynność tarczycy - Bezpłodność ?

Polecane posty

Hej słuchajcie od pewnego czasu mam pewien problem otóż rok temu wykryto ,że mam niedoczynność tarczycy i strasznie mnie to przeraziło. Rano pół godziny przed śniadaniem biorę tabletkę,ale często o nie zapominam i czasami w ogóle jej nie łykam ,albo wezmę a po 10 minutach jem bo boli mnie brzuch i jestem głodna. A powiem ,że w ciągu tego roku przytyłam 3 kg ważyłam 49kg i mam 167 cm teraz ważę przy tym wzroście 51,a czasami 52 boję się ,że więcej przytyje. A mam na punkcie wyglądu szał ...i choć znajomi mówią ,że jestem zgrabna itp ja już czuję się grubo :( Do tego mam 19 lat i moja doktor powiedziała ,że przy niedoczynności często kobiety są bezpłodne , a ja się tego bardzo boję ...ponieważ kiedyś też miałam taki problem bo nie mogli u mnie wykryć jajników ...a podobno tylko dlatego bo byłam bardzo chuda i też nastawiali mnie ,że mogę w przyszłości nie mieć dzieci. Skończyłam teraz liceum i chcę dalej iść się uczyć i pracować. Ja mam 19 lat ,a mój facet 22lata i razem jesteśmy 2 lata,ale dzieci nie planujemy bo oboje nie jesteśmy na to teraz gotowi ,a już o mnie nie wspomnę ,ponieważ jestem za młoda. Ale za parę lat chciałabym mieć dzieci i rodzinę. Czy ktoś ma może niedoczynność bierze tabletki i normalnie zaszedł w ciąże ?

Gość ladaco
jedz nad morze

Gość Morze Ci pomoże
bo tam jest dużo jodu, a jod wpływa na tarczycę :)

Gość gość
Przede wszystkim bierz regularnie leki. Ja, jak tylko oczy otwieram rano, to galopuję po tabletkę, a dopiero potem siusiu. Jak zapominasz o tabletce, to kładź ją sobie wieczorem w takim miejscu, żebyś ją zaraz po obudzeniu się zobaczyła.

Gość gość
bezpłodna przy niedoczynności? to wcale nie często się zdarza, teraz masa kobiet na to choruje i rodzą dzieci,oczywiście muszą być pod opieką endokrynologa i zażywać tabletki, bo hormony tarczycy wpływają na rozwój i wzrost zarodka.

Moja lekarka mówi, że niedoczynność tarczycy nie przeszkadza w normalnym życiu w tym w zajściu w ciążę. Lekarz wtedy tylko modyfikuje dawkę leku. Dobrym wyznacznikiem tego, czy jesteś płodna jest badanie poziomu prolaktyny.

Gość gość
A Co bierzesz lthyroxin? Tak z niedoczynnośćia nie ma zartow jesli bedziesz kiedys starac o dziecko. Naucz sie systematycznie brac tabletki.