Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blankamacierzewicz

Gdzie znajde łagodny urząd stanu cywilnego ?

Polecane posty

Gość blankamacierzewicz

Chodzi mi o nadanie imienia mojej córeczce . Byłam już w 3 urzędach i w kazdym były problemy by nazwać córke Chanel albo Alessia . Moze wiecie gdzie znajde taki urząd, który nie robiłby większych problemów z nadaniem imienia ?

Gość 3t3t3t
3/10

Gość kaskadaaa
w Polsce??

Gość blankamacierzewicz
tak, w polsce ..

Gość blankamacierzewicz
tak, w polsce ..

Nigdzie nie powinni robić problemu. Nie są to imiona ani obraźliwe ani wulgarne. Te baby w urzędach chciałby aby rodziły się same Zdzichy i Krychy. eh :/

Gdyby moja matka ,chciała mi dać tak na imię to nie chciałabym się urodzić.To są chyba jakieś jaja lub beka z tych co dają dzieciom imiona w stylu dżesika lub brajan

Gość twoja wola twój wybór
I babom w urzędzie nic do tego znajdź w internecie jakiś zapis prawny dotyczący imion dla dzieci, i jak będą odmawiać to im pokaż ten zapis. Mogą Cię w dupę cmoknąć. Swoją drogą ja tylko doradzam, ale zastanów się czy czasem nie skrzywdzisz swojej córki takimi imionami.

Gość kaskadaaa
Chanel to jeszcze ładnie ale Alessia to masakra. nie rób tego dziecku. W szkole będzie obiektem drwin i wyzwisk

Gość blankamacierzewicz
jedna do mnie powiedziala ze od telewizji mi sie w dupie poprzewracało O,o normalnie mnie zatkało . Moim zdaniem chanel to bardzo ładne imie . Chociaz jedna zaproponowała mi by je przemienić na Szanel nie zgodziłam sie oczywiście . Bede szukać dalej ;)..

Gość twoja wola twój wybór
Bez obrazy, ale jesteś głupia, że będziesz szukać. One mają zasrany obowiązek "zarejestrować" dziecko, tak jak sobie życzy matka. A swoją drogą co na to ojciec dziewczynki?

Ja na Twoim miejscu bym nie szukała tylko poszła do Urzędu w Twoim miescie. Jeśli się nie zgodzi na nadanie imienia to porpoś naczelnika. To Ty i Twój facet wybieracie imię dla dziecka nie babska z urzędu. Swoją drogą imiona bardzo oryginalne... nie wiem czy odważyłabym się tak dac na imię córeczce

Gość tylko weź pod uwagę
że jesli nie ma odpowiednika polskiego to pozwolą Ci dać na imię Chanel, ale pisane przez Sz. tak jak te wszystkie Dżessiki itp...

Gość pasekpomarańczowy
Według naszych przepisów nadawane imię musi mieć polską pisownię, a jego brzmienie ma wskazywać płeć dziecka. Wyjątek można uczynić, jeśli choć jedno z rodziców nie jest Polakiem.

Gość imie dziewczynki
musi kończyć się na litere A .Tępe pizdy :o

skoro w 3 urzędach nie chcą zarejestrować tych imion to i następnych tego nie zrobią .Jeśli w nicku jest Twoje imię( to ty masz bardzo ładne imię ) czego niestety nie można powiedzieć o tych co chcesz nadać, dlaczego chcesz dać dziecku na imię channel ,wymyśl cie coś innego dla dobra dziecka w późniejszych latach.

ty wyżej przecież Alessia kończy się na A a mimo nie zarejestrują autorce .

Gość szuruuubuuruuuu
lub dziecko nie urodzilo sie w polsce.... ja mam corke o imieniu maya , nie rodzilam w polsce , moj tesciu rejestrowal dziecko gdyz ja zadko jezdze do kraju i nieslyszalam zeby mial problem...

Gość lala mi do 555555555555
dokładnie to nie jest ich wymysł że im sie wybrane przez ciebie imię nie podoba tylko to jest odgórnie narzucone jest cała lista "dozwolonych" imion" jak ci sie to nie podoba to tylko droga sądowa

Gość NADIA NATALIA nadia natalia
Magda Modra dała swojej córce imiona Mia Chanel. Sama jest Polką i męża ma Polaka. Albo taki Wiśniewski, jest Polakiem, żony były Polkami a jakie imiona dał? Vivienne Vienna, Etienette Anna, Fabienne Marta, Xawier Michał. Teoretycznie ktoś kto się na to godził, nie powinien pod takimi imionami dzieci rejestrować, bo rodzice obydwoje Polacy i powinni dać inne imiona, albo polskie odpowiedniki tych wyżej czyli np. Kasewery, Wiwiana. Albo taki Agustin Equrola czy jak mu tam, jest pół Polakiem ale ma obywatelstwo polskie, partnerka jest Polką a na imię dał córce Carmen. Albo Ibisz, drugi syn ma na imię Vincent. A Alesia ma na imię córka tego co wygrał niedawno X Factor. Myślę, że są szanse na zarejestrowanie dziecka pod takimi imionami, ale musisz walczyć, nawet sądownie o to. A często i nie trzeba, bo nieraz urzędnicy zgadzają się i na zagraniczne imiona, nawet w oryginalnej pisowni. A poza tym imię dziewczyny wcale nie musi kończyć się na a, są np. Nelly, Beatrycze.

Gość pasekpomarańczowy
Pan Wiśniewski ma podwójne obywatelstwo, polskie i niemieckie. Pani Nelli Rokita jest Niemką. Pan Gienek Loska (właściwie Hienadź Łoska) jest pochodzenia białoruskiego. A państwo Ibiszowie pewnie kasą sypnęli i wyrok sądowy korzystny dostali.

Gość pasekpomarańczowy
Jeszcze pan Augustin Egurrola, to urodzony w Polsce Kubańczyk.

Gość ma.ma89
A jak masz zamiar szukac lagodny USC jak dziecko rejestruje sie w USC w miejscowosci szpitala w ktorym rodzilas lub ewentualnie w miescie gdzie jedno z rodzicow posiada staly meldunek. Na zgloszenie dziecka masz 14dni, jak bedziesz dalej tak wydziwiac to Ci z urzedu nazwa Genowefa albo Rozalia i tyle bedzie

Gość mama Carmenki
co Wy opowiadacie?? Nadałam córce imię Carmen i nikt nie robił problemu. W Urzędzie przyjmowała nas starsza babka i nic nie powiedziała, że nie kończy się na "a", czy żeby zarejestrować bardziej po polsku (Karmen) :P oboje z mężem mamy obywatelstwo polskie...

Gość nadia nadia adia
podnoszę

A może zamiast Alessia, daj jej po prostu na imię Alicja a wołaj sobie ją tak jak Ci już odpowiada. Moim zdaniem rodzice po prostu krzywdzą dzieci, bo to biedne dziecko, musi się nauczyć, że np. nazywa się Dżesika a to się pisze Jessica, w szkole się nie nauczy, bo pisownia nie jest polska... Jest tyle ładnych polskich imion, też oryginalnych i niespotykanych...

Pan Wiśniewski ma podwójne obywatelstwo, polskie i niemieckie. Pani Nelli Rokita jest Niemką. Pan Gienek Loska (właściwie Hienadź Łoska) jest pochodzenia białoruskiego. A państwo Ibiszowie pewnie kasą sypnęli i wyrok sądowy korzystny dostali. Pan Wiśniewski ma podwójne obywatelstwo, ale to nie ma nic do rzeczy w przypadku podawania imion. Jeśli ma polskie i jakieś inne to u nas jest traktowany jako tylko i wyłącznie Polak. Co innego jeśli jeden z rodziców jest obcokrajowcem, bez obywatelstwa polskiego. Wtedy można nadawać zagraniczne (jakie się chce) imiona dzieciom. W przypadku imienia Nelly, nie chodziło mi o Rokitę, tylko po prostu o imię. Inne wersje tego imienia to np. Nel (córka 1 żony Wiśniewskiego) czy Nela. Nel jak widać nie kończy się na a. Podobnie jak np. Inez, Ines itd. A Gienek Loska rzeczywiście jest pochodzenia białoruskiego i imię nadał córce białoruskie :) Imię Carmen, z tego co mi wiadomo jest w Polsce nadawane raczej bez przeszkód. Czytałam też o tym jak to rodzice chcieli dać córce na imię Mariela, od zagranicznego Mariel/Mariell/Marielle i urzędnik nie chciał się zgodzić. Rodzice poszli do sądu i sprawę wygrali. Prawdopodobnie ich córka jest jedyną, albo pierwszą dziewczynką o tym imieniu w Polsce. Czytałam też, że ktoś nadał dziecku imię Calineczka i też przeszło itd. Zasady nadawania imion w Polsce: Nadawanie imion nowo narodzonym dzieciom rejestrowanym w urzędach stanu cywilnego reguluje ustawa z 29 września 1986 r. Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. z 1986 r. Nr 36, poz. 180 z późn. zm.). Zgodnie z artykułem 40 na podstawie zgłoszenia do aktu urodzenia wpisaniu podlega m.in. imię dziecka. Artykuł 50 stanowi, że nie można wpisać więcej niż dwóch imion, imion ośmieszających, nieprzyzwoitych, zdrobniałych oraz uniemożliwiających odróżnienie płci, ponadto w przypadku niewybrania imienia przez rodziców upoważnia kierownika urzędu do wyboru imienia (imion) dziecka spośród imion zwykle stosowanych w Polsce. Pomimo poprzedniego stwierdzenia nie istnieje urzędowego wykazu imion. Urzędy stanu cywilnego mogą się posiłkować opinią Rady Języka Polskiego w tej sprawie, nie ma ona jednak mocy prawnej, ponadto jest podważana przez orzecznictwo sądów administracyjnych, a najnowsza literatura podkreśla, że zarówno zalecenia RJP, jak i jej opinie nie mogą hamować swobody nadawania imion przez rodziców.

Gość niezle niezle
Alessia to imie jednej z tych szwajcarskich blizniaczek, ktore ojciec uprowadzil, potem popelnil samobojstwo a dzieci pradopodobnie otrul bo do tej pory ich nie odnaleziono a minelo juz dobrych kilka miesiecy

Polski jego odpowiednik to Aleksja, Aleksa.

Często sporo zależy od dobrej woli urzędnika, a z tym, to różnie bywa. Moja szwagierka rejestrowała w Polsce (cała trójka mieszkająca w Polsce) Chanell- oryginalne z dwoma "L" na końcu i nie było żadnego problemu. Tak samo nie miała problemu koleżanka, która rejestrowała Inez i kuzynka, która wymyśliła sobie Mia dla córki. Tak, jak w Polsce przyjęło się, że Nicole, to Nikola, a Jessica, to Dżesika, to znam osoby, które zarejestrowały dzieci w Polsce właśnie jako Jessica i Nicole- nie trzeba było spolszczać.