Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maja-mi

Chciałabym się spytać co oznacza wynik badania histopatologicznego.

Polecane posty

Oto wynik: Przekrwienie, obrzęk i wybroczyny krwi w sznurze pępowinowym. Łożysko drugiego trymestru. Przekrwienie, obrzęk, kosmków łożyskowych. Złogi włóknika w przestrzeni między kosmkowej. Zawały niedokrwienne łożyska. Rozsiane zwapnienia w łożysku. Przekrwienie i obrzęk błon płodowych. Ogniskowa martwica doczesnej z towarzyszącym rozproszonym naciekiem zapalnym z granulocytów obojętnochłonnych. Pofragmentowany płód płci żeńskiej o długości 220mm z pępowiną długości 490mm, jednym końcem złączoną z płodem a drugim połączona z fragmentem łożyska z błonami płodowymi o łącznych wymiarach 120x25x25mm Ponadto kilka drobnych, luźno leżących fragmentów o łącznych wymiarach 65x65x20mm. Łożysko barwy brązowej. Co to wszystko oznacza? Czy z płodem było wszystko w porządku? Co było najważniejszą przyczyną przedwczesnego porodu i czy komplikacje mogą się powtórzyć w kolejnej ciąży? Dodam, że dbałam bardzo o siebie w ciąży, zdrowo się odżywiałam itp. Wszystko przebiegało książkowo, badania wychodziło dobre i dopiero kiedy trafiłam na pogotowie powiedzieli mi, że miałam infekcję... Czy ta infekcja była przyczyną? Bardzo proszę o odpowiedź.

Gość ksjdfhjsgv
Przepraszam ale czy Ty jesteś normalna?? jak ja bym dostała takie wyniki to prędzej bym kogoś udusiła niż dała sie odprawić z kwitkiem. Wyszłas od lekarza i nic nie wiesz i pytasz na kafe??????????????? nie wierze!!!

Jasne, że chciałam spytać lekarza ale go nie było. Kazali mi się kontaktować w następnym tyg. A Badanie oddała mi babka w sekretariacie, która nic nie wiedziała. więc czekam aż moja lekarka wróci z urlopu a teraz pytam na kafe...

Gość solarr89
Zaburzenia w krążeniu Posted in Zdrowie | September 28th, 2012 Zaburzenia w krążeniu mogą doprowadzić do powstania w łożysku ogniskowych zmian widocznych okiem nie uzbrojonym na powierzchni przekroju narządu. Do najważniejszych należą skrzepliny międzykosmkowe i zawały. Wykrzepianie krwi matczynej w przestrzeniach międzykosmkowych powoduje przesunięcie kosmków i powstanie wyraźnie odgraniczonych ciemnoczerwonych zmian. W pobliżu skrzepliny kosmki mogą wykazywać zmiany wsteczne wskutek uciśnięcia przez skrzeplinę. Stosunkowo często skrzepliny międzykosmkowe spotyka się w przypadkach choroby hemolitycznej noworodków. Zawały łożyska powstają wskutek przerwania dopływu krwi matczynej do danego obszaru łożyska. Kosmki w tym miejscu ulegają martwicy niedokrwiennej. W początkowej fazie dochodzi do zastoju w naczyniach płodowych, kosmki obrzmiewają i leżą stłoczone ograniczając do minimum przestrzeń międzykosmkową. W tym okresie rozwoju zmiana ma charakter zawału czerwonego i przedstawia się makroskopowo jako ognisko ciemniejsze i bardziej spoiste od otaczającej tkanki łożyskowej. Z czasem następują dalsze zmiany wsteczne w kosmkach i odkładanie się włóknika. Zmiana jest wyraźniej odgraniczona i zmienia zabarwienie na blade (zawał biały). W obrębie zawałów mogą rozwijać się zapalenia, mogą one też ulegać zwłóknieniu i odkładaniu złogów wapnia. Kliniczne znaczenie tych zmian polega głównie na wyłączeniu pewnych obszarów łożyska z funkcji. Znaczenie ich wzrasta z powiększeniem zawałów. W pewnych przypadkach mogą one zajmować 1/4, a nawet połowę lub więcej powierzchni narządu.

Gość solarr89
miany zapalne popłodu Posted in Zdrowie | September 28th, 2012 Zmiany zapalne popłodu są wynikiem zakażenia wstępującego lub zstępującego. Większość zakażeń wstępujących ma charakter ostrego nieswoistego odczynu zapalnego, przede wszystkim w błonach płodowych i płycie podstawowej doczesnej, a później w ścianach naczyń pępowinowych. Zakażenia zstępujące przebiegają raczej podostro, a odczyn zapalny widoczny jest w kosmkach łożyska, a nie w błonach płodowych. Z czynnym stanem zapalnym wiążą się zmiany zwyrodnieniowe trofoblastu. Drogą zstępującą szerzą się dla łożyska procesy zapalne nieswoiste i swoiste, jak: gruźlica, kiła, listerioza. W ciążach powikłanych chorobami matki i nie obserwuje się w łożyskach zmian swoistych dla łych schorzeń, lecz raczej pewne cechy strukturalne łożyska o szczególnej intensywności lub niewłaściwe dla danego okresu ciąży. I tak w ciąży powikłanej cukrzycą matki i w przypadkach konfliktu serologicznego kosmki łożyskowe mają na ogół cechy młodszych niż wynikałoby to z okresu ciąży oraz zmiany związane z reakcją immunologiczną w tkance łożyskowej. Należą tu: martwica włóknikowata kosmków oraz zarastanie naczyń krwionośnych. Dla cukrzycy typowe jest ponadto zgrubienie błon podstawnych trofoblastu, zgrubienie ścian naczyń i zwiększona zawartość glikogenu. W przypadkach konfliktu serologicznego łożysko jest ciężkie i blade, obrzękłe. Mikroskopowo stwierdza się niedojrzałość kosmków i erytroblasty w naczyniach płodowych. Występują również zmiany typu immunizacyjnego. Uszkodzenie kosmków jest jednak zwykle mniejsze niż w przebiegu cukrzycy matka.

Gość solarr89
Popłód Posted in Zdrowie | September 28th, 2012 W warunkach prawidłowych, zagnieżdżenie jaja płodowego w dnie trzonu macicy następuje 7 dnia po zapłodnieniu. W ciągu kilku godzin po imiplantacji rozrastająca się masa komórek trofoblastyczmych jest w bezpośrednim kontakcie z żylną krwią matki. Około 12 dnia po zapłodnieniu pomiędzy trofoblast wnika mezenchyma, tworzą się kosmki zbudowane z mezcnchymalnego podścieliska, pokrytego komórkami trofoblastu. W pokrywie trofoblastycznej kosmka wyróżniają się dwie warstwy młodsze komórki cytotrofoblastu i zewnętrznie od nich leżące komórki syncytiotrofoblastu. Syncytiotrofoblast bierze następnie udział w produkcji gonadotropiny kosmówkowej i innych hormonów. Około 1821 dnia od cytotrofoblastu odłączają się komórki penetrujące w podścielisko kosmka i formujące naczynia włośniczkowe. W 5 tygodniu po zapłodnieniu naczynia krwionośne są wyraźnie widoczne w podścielisku kosmków. Nieprawidłowości zagnieżdżenia łożyska dotyczą miejsca lub sposobu zagnieżdżenia. Do pierwszych należą ciąże szyjkowe, jajowodowe i jajnikowe, do drugich najczęściej zbyt głębokie wnikanie trofoblastu w ścianę macicy. Łożysko może być wrośnięte w ścianę macicy na całej swojej powierzchni lub powierzchni ograniczonej. Wady rozwojowe łożyska są najczęściej widoczne jako zmiany w kształcie o wielkości narządu. Należą tu: łożysko dwupłatowe lub wielopłatowe, łożysko z płatem dodatkowym, łożysko pierścieniowe i łożysko okienkowate, łożysko błoniaste, łożysko obwałowane i łożysko obrzeżone. W większości tych wad znaczenie kliniczne polega na zagrożeniu płodu krwawieniem z naczyń. Naczynia bowiem na pewnych odcinkach przebiegają w części błoniastej popłodu pomiędzy jego poszczególnymi częściami lub płatami.

Gość od samego poczatku miałaś
problemy z łożyskiem za pewne byłas na podtrzymaniu ciąży ? jaki tryb zycia prowadziłas? jak płód był pofragmentowany to znaczy ze nie był w całości

Gość gość24
Proszę o pomoc- łożysko ciąży z cechami zwyrodnienia licznych kosmkow oraz z ognia nami martwicy trofoblastu i doczesnej.

Gość gość
Ja swoj***adania histopatologiczne robiłam w www.histamed.pl w Gliwicach i gdy je otrzymałam wszystko mi wytłumaczyli na miejscu. Jeżeli musicie zrobić te badania to polecam wam ten gabinet.