Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

fifii

Slub a pieniadze z Pcpr-u

Polecane posty

witam.. Mam male pytanie moze ktos zna odpowiedz... Jestem w rodzinie zastpeczej i pobieram pieniadze z PCPR, Czy mogla bym wziasc ślub ? I brac dalej pieniadze z PCPR-u?? Oczywisci dalej sie uczac?? Prosze o pomoc.. Pozdrawiam i dziekuje.. fifii

Gość Nie możesz
W momencie ślubu młodzi stanowią nową rodzinę i stare przepisy przestają obowiązywać. Jeśli nie masz innych dochodów (dolicza dochód małżonka), to możesz otrzymać pomoc socjalną np. z MOPS.

Gość trochę starsza
Byłam jeszcze miesiąc temu opiekunem usamodzielnienia dziewczyny (z domu dziecka, ale zasady usamodzielniania takie same chyba jak dla rodzin zastępczych). Jest mężatką od 3 lat i nie było to żadną przeszkodą w dostawaniu pieniędzy na kontynuowanie nauki. Oczywiście, chodziła do szkoły (zaocznej): najpierw liceum, a potem studium policealne. W tym roku skończyła naukę i otrzymała "wyprawkę" finansową i rzeczową. Zawarcie małżeństwa miało znaczenie tylko w wyliczaniu dochodów - wiadomo, że po przekroczeniu pewnej sumy pomoc przestaje się należeć.

Gość dziewczyna2806
ja tez koncze w tym roku i mam pytanie: jakiej kwoty jest ta wyprawka finansowa a rzeczowa to jaka?