Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Alauda

Czy mam szanse dostać alimenty?

Polecane posty

Mam roczna córeczkę, nie pracuję, bo nie ma się kto nią zająć i zamierzam rozwieźć się z moim mężem. On zarabia ponad 2000zł, czy dostanę od niego alimenty na dziecko i na siebie? On grozi, że nie... Wiem, że to ustali sąd, ale chciałabym mniej więcej wiedzieć, bo nie wiem czy dam radę utrzymać siebie i dziecko...

Gość w wiecznym bezsensie
no oczywiście, że dostaniesz alimenty

Gość pam taram tam tam
Na siebie nie

no ale w jakiej kwocie mniej więcej... 100, 200, 1000zł???

Gość w wiecznym bezsensie
jak będziesz pisała wniosek o alimenty to napisz, że chcesz kwotę 700 zł, pewnie Sąd obniży do 600 lub 500

jesli bedzie rozwod z jego winy to mozesz starac sie o alimenty dla siebie jesli bedzie bez winy to nie .a na dziecko dostaniesz tak czy siak tylko kwestia ile?

alimenty nie moga bodajże przekroczyc połowy tego co zarabia osoba pozwana o alimenty. Zależy także od sytuacji, nie dostaniesz alimentów na siebie jezeli rozwód bedzie orzeczony z Twojej winy. TYLKO jezeli winą za rozpad malzenstwa sad obarczy męża. Na dziecko alimenty niezaleznie od wyroku rozwodowego. Napisz we wniosku ile oczekujesz. Mąż ma obowiazek lozyc na dziecko ale jezeli TY takze

Gość bb.
alimenty na dziecko dostaniesz na pewno ale na siebie hmmm bedziesz musiała powalczyć. Wszystko zależy od sprawy sądowej tzn wazna jest przyczyna rozwodu i to jak zostanie podzielona opieka nad dzieckiem. Ja miałam łatwą sprawę, dostałam 500 zł alimentów na dziecko ale też sama wtedy pracowałam. Sąd bada wszystkie aspekty, więc zanim coś zrobisz poradz się prawnik, bo każdy rozwód jest inny.

Gość pam taram tam tam
Wyskacz do sądu z tym excelem :D juz ja widze sedziny mine :P

Chyba nie uda mi się udowodnić wyłącznie jego winy... trudno, będę musiała jakoś sobie poradzić.... dziękuję i pozdrawiam

teoretycznie mozesz zadac 40% jego zarobkow czyli jakies 800zl ale tyle napewno nie dostaniesz .radzilabym ci jednak napisac wieksza kwote tak jak pisal ktos przedemna jakies 600.700 sad i tak obnizy