Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dalil@

Jest ktoś z Nimiec kto ma pojęcie zalatwieniu rodzinnego ?

Polecane posty

Gość dalil@

j.w

Gość dalil@
Mam na mysli zasiłek rodzinny na dzieci. Problem w tym ,że mąż pracuje w polskiej firmie na oddelegowaniu , jest tam zameldowany itd. Zadzwoniłam do biura , które sie tym zajmuje i tam mi powiedziano ,że muszę mieć męża pozowolenie na prace. Pytanie skąd ? I zapomniałam jak to sie nazywa po niemiecku .

Gość dalil@
Mysia dziekuje za pomoc . Ta pani z biura powiedział ,że mam o ten dokument poprosic pracodawce. Potrzebuje ten dokument 4 lata wstecz ,a w tym czasie mąz pracował w kilku firmach , ale na tych samych zasadach .

a Twój mąż takiego papierka nie posiada? Jeżeli pracuje w Niemczech to powinien go mieć od samego początku inaczej mogą być klopoty w razie czego.

Gość dalil@
No nie ma . Pracuje od 7 lat jest zawsze zatrudniony w polskiej firmie i wtedy oddelegowany do pracy w Niemczech . Co roku rozliczamy się tez z podatku i nigdy nie mieliśmy , żadnych problemów . A teraz mam problem skąd ten domunent :-O

Hmm to nie wiem najlepiej po prostu by bylo jakby się przeszedl do tego urzędu i zapytal o ten papierek :) w Niemczech tak już jest, jak chcesz coś zalatwić to musisz tysiąc zaświadczeń dostarczyć... a jesteś pewna, że przysluguje zasilek na dziecko w takim przypadku?

Gość dalil@
Jestem pewna ,mamy prawo ubiegac się nawet cztery lata wstecz i w zasadzie mam juz pozostałe dokumenty tylko właśnie mam problem z tym pozwoleniem .

No ja pamietam jak moi rodzice sie ubiegali jak bylam mlodsza jeszcze z nimi mieszkalam i do szkoly chodzilam to przez iles tam czasu urzedy robily problemy itd ale rodzice sie nie poddawali i wyszlo na koniec ze sie uzbieralo splaty prawie 1,5 tys euro :) ale z tego co pamietam takie cyrki byly ze bez adwokata sie nie obylo.. Życzę Wam powodzenia bo mogą być upierdliwi oby poszlo bez problemów :)

próbuj bo warto nam przyznali zasilek w połowie naleznej kwoty jednak mimo to otrzymaliśmy zwrot właśnie 2 czy trzy lata wstecz więc warto było jednak biurokracje powierzyłam osobie,która się tym zajmuje na co dzień

Gość i ja............
moge podac Tobie nr chcesz? Wysla Ci dokumenty a wczesniej powiedza co robic

Gość karjina
od tego roku chyba od kwietnia polacy nie potrzebuja juz pozwolenia o prace...a wczesniej pozwolenie zalatwialo sie w urzedzie pracy..takie pozwolenie o prace, a przynajmniej kopie tego dokumentu, powinna posiadac firma zatrudniajaca twojego meza..