Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...Pytajaca...

Dziewczyny ratunku!!!

Polecane posty

Gość ...Pytajaca...

Prosze mnie nie potepiac za to co zrobilam. Ponioslo mnie z narzeczonym, zaszalelismy... Dzis ok. godz 20.50 odbylismy stosunek bez zabezpieczenie do konca. Jest to moj 13 dzien cyklu, cykle mam 25, 26 dniowe. Jutro mam zamiar pojechac po recepte na tabletki po... Ale gdzie ja zdobyc???:-( Doradzcie mi bo juz zglupialam...

Gość Zonadraculi
do ginekologa po recepte i szybciutko do apteki - koszt ok 170 zl; macie wsumie 72 godziny ale mowia ze wieksza pewnosc daje zazycie w przeciagu 48

Gość ...Pytajaca...
ale jutro jest niedziela, mieszkam w sredniej wielkosci miescie:-( gdzie ja znajde gina!! masakra...Potrzebuje teraz wsparcia.

Gość Zonadraculi
do szpitala idz sklam ze cos ci jest byleby tylko tam sie dostac, poszukaj w necie moze gdzies w twojej okolicy przyjmuje prywatnie tezs w niedziele - czasem tak jest, przedstaw sytuacvje i tyle. Powiedz jeszcze ile masz lat bo w przypadku kiedy nie jestes pelnoletni powinnien ci dac taka recepte.

Gość karimataaaaa
tabletka PO to jedna z form aborcji może przemyśl to jeszcze

Gość ...Pytajaca...
Ja mam 23 lata takze z wiekiem nie bedzie problemu. Mysle ze pojade do szpitala, w ostatecznosci pozostanie weterynarz. Nie jest to forma aborcji.

Gość Zonadraculi
jaka aborcja przeciez ona rownie dobrze moze nie byc w ciazy

Gość ...Pytajaca...
A jesli juz bedzie za pozno to ta tabletka "wesprze" ciaze:-) Ma nie doprowadzic do zagniezdzenia jajeczka a nie usunac ciaze!!

tabletke moze wypisać każdy lekarz, nawet na pogotowiu wiec możesz jechać nawet teraz to nie jest aborcja bo zadaniem tabletki "po" jest utrudnić zajście w ciążę, zaś jeśli się zajdzie - nie dojdzie do poronienia, zawarte w tabletce hormony podtrzymają ewentualną ciążę koszt 70 zł a nie 170 zł www.wpadka.pl poszukaj lekarza w twojej okolicy

Gość Zonadraculi
spokojnie 72 godziny wystarczą, tylko zalatw ta sprawe jutro z samego rana:)

Gość Zonadraculi
moniak ja bralam takie tabletki placilam ok 170 zl 4 miesiace temu, nie kazdy lekarz bo u mnie w pogotowiu nawet slyszec o tym nie chcieli, lekarz rodzinny takze nie chcial wypisac, dal skierowanie do gina, ginekolog krecil nosem nie wypisal, dopiero na prywatnej wizycie...

Gość ...Pytajaca...
Najwzniejsze ze przyjme ta tabletke w pierwszej dobie:-) Pocieszam sie...

no ja brałam escapelle z 1,5 miesiąca temu i zapłaciłam 53 zł... a to że lekarze nie chcą wypisać to inna sprawa, ale każdy lekarz ma uprawnienia do tego, nie musi być to po prostu ginekolog

Gość Magdalllllena_
Jest to forma aborcji. A jeśli jesteś wierząca, to wiedz że przyjęcie tej pigułki to bardzo (!) cięzki grzech. Tyle. Proponowałabym także na przyszłość zachowywać się jak osoba dorosła, a nie jak dzika nastolatka, która dorwała się do seksu.

NIE JEST TO FORMA ABORCJI BO MA NIE DOPUŚCIĆ DO CIĄŻY !!! ALE JEŚLI DO NIEJ DOJDZIE TO TEJ CIĄŻY NIE USUNIEEEEEE

Gość ...Pytajaca...
A nie bedzie glupio ze pojde po nia do weterynarza?:-(

Gość Magdalllllena_
"Chodzi Ci o tabletki "do 72 godzin po stosunku"?? Jeżeli jajeczko zostało zapłodnione, to taka tabletka jest formą A B O R C J I! Bierzesz ogromną dawkę progesteronu, który uniemożliwia zagnieżdżenie się zapłodnionego jajeczka w macicy, a więc USUWASZ ciążę. Katowanie organizmu taką dawką hormonu jest niebezpieczne. "

Gość oliwka śliwka'
Pytająca jesli chodzi o tabletki po to po pierwsze szukasz lekarza który przyjmuje prywatnie, po drugie dzownisz do niego już teraz i jedziesz do niego jeszcze dziś. Oni często mają pacjentki w środku nocy które przyjezdzają po takie tabletki. Sama niedawno wiozłam koleżankę o 2 w nocy do prywatnie do lekarza i w szlafroku jej recepte wypisywał, za to policzył sobie 200 zł

Gość chmurlandia_89
nie bez przyczyny te tabletki nazywają się TABLETKAMI WCZESNOPORONNYMI wnioski wyciągnijcie sobie same

jeśli jajeczko sie zagnieździ to escapelle nie usunie ciąży fakt - nie dopuszcza ona do zagnieżdżenia, utrudnia to lub uniemożliwia, ale przede wszystkim taka dawka hormonów przesuwa owulację wiec do zapłodnienia jajeczka dochodzi w niklym procencie przypadków a poza tym skoro nie dopuszcza do zagnieżdżenia już nawet zapłodnionego jajeczka to znaczy że przecież nie dopuszcza do ciąży, a jak może być to aborcja skoro nie ma ciąży ale ok rozumiem, że dla wierzących osób już zapłodnione jajeczko jest bardzo ważne i jego strata tez już jest traktowana jako aborcja

nie, te tabletki nie nazywają się wczesnoporonnymi one się nazywają antykoncepcja awaryjna jak już czy coś w tym guście, kto nazywa je wczesnoporonnymi ten się nie zna ja szanuję religijne uczucia innych osób, ale to jest wprowadzanie w błąd, to nie są tabletki wczesnoporonne i każdy ginekolog to powie

Gość chmurlandia_89
wiesz, że w niektórych krajach wpadli już na pomysł, żeby robić ABORCJĘ PO? czyli aborcję po urodzeniu dziecka, np. poprzez wyjście pi pozostawienie go bez opieki albo przyduszenie poduszką (to nie żart) na tej samej zasadzie istnieje antykoncepcja po, gdyby to nie było straszne, byłoby nawet zabawne

Gość ...Pytajaca...
Do lekarza pojade dopiero jutro... obecnie nie mam mozliwosci. Kazdy ma swoje poglady. Ja pytalam tylko gdzie mam sie udac, pisalam na poczatku ze prosze o nie potepianie mnie...

czy ja pisze niewyraźnie? jeśli mimo zastosowania tabletki po dziewczyna zajdzie jednak w ciążę to tabletki te nie wywołają poronienia, ale podtrzymają istniejącą ciążę

Gość ...Pytajaca...
moniak - popieram:-)

Gość chmurlandia_89
ok, widzę moniak, że próbujesz grać tu eksperta, ale nie wiesz o czym mówisz, pewnie sama zażyłaś tę tabletkę i chcesz zagłuszyć sumienie, Twoja sprawa, ale sama nie wprowadzaj ludzi w błąd wklejam: "Pigułka wczesnoporonna tzw. „ranek- po lub "dzień po" (MAP z angielskiego "morning-after pill"), która zwana jest przez zwolenników aborcji środkiem antykoncepcji ratunkowej jest tak naprawdę dużą dawką hormonów przepisywanych przez lekarzy jako środek kontrolujący poczęcie. Według producentów MAP tabletka ta musi być zażyta do 72 godziny po stosunku, aby otrzymać pożądany efekt (1). Podczas gdy pierwszą funkcją MAP jest zapobieganie owulacji, drugą jest zapobieganie implantacji zapłodnionego już jaja. Dlatego też MAP wzięty po zapłodnieniu powoduje chemiczną aborcję." !!!!!!!!! Z mojej strony to na tyle. Autorce radze się zastanowić i podjąć decyzję, której nie będzie żalować całe życie. A nawet dłużej. Pozdrawiam.

nie musze zagłuszać sumienia bo nie jestem fanatykiem dla którego zapłodnione ale nie zagnieżdżone jajeczko to już coś co można porównywać z wyrzuceniem urodzonego dziecka na śmietnik ;) a ciekawe skąd wkleiłaś tą definicję? zapewne z jakiejś strony lub forum katolickiego, co jest oczywiste że takie tam tezy na ten temat się pojawią ja też wkleję coś: "Wbrew wszelkim teoriom przeciwników antykoncepcji po stosunku, Escapelle nie jest tabletką wczesnoporonną. Działa ona zanim zapłodniona komórka jajowa zagnieździ się w macicy. Tabletka przyjęta za późno (gdy już to się stanie) nie niszczy płodu, a co więcej podtrzymuje ciążę. Zawiera bowiem levonorgestrel z grupy progestagenów czyli hormonów, które wspomagają utrzymaniu ciąży." i dlaczego niby moja definicja jest zła a twoja z pewnością dobra? i nie muszę "grać" eksperta bo mam wykształcenie, które pozwala mi sie wypowiadać na te tematy ;)

Gość ...Pytajaca...
Organizm kobiety niekiedy tez "odrzuca" zapolodniona komorke jajowa... Taka selekcja. Ciaza rozpoczyna sie od momentu zagniezdzenia sie zarodka w scianie macicy, takze tabletka po nie jest metoda aborcji tylko antykoncepcji.

Gość ...Pytajaca...
A moze ktoras z Was jakims cudem jest z Gniezna???