Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kachaaaa

matura i co dalej... ?

Polecane posty

Gość kachaaaa

Witam. Jestem tegoroczną maturzytką, która miała ambitne plany, by pójśc na medycynę... Jednak po tym co zobaczyłam na swoim świadectwie medycyna zawisła na włosku. I tu się pojawia pytanie co zrobić, jeśli nie dostanę się na swój wymarzony kierunek. Zastanawialam się nad technologią chemiczną na Politechnice Warszawskiej lub innym technicznym kierunkiem, ale rozważam jeszcze farmację, analitykę medyczną... I kompletnie nie wiem po czym perspektywy pracy byłyby najlepsze... Chętnie wysłucham opini kogoś kto ma o tym jakiekolwiek blade pojęcia. Z góry dziękuję za Wasze opinie;)

Gość kachaaaa
...

Gość kib
Dwie różne wróżki zapowiedziały mi jednakową datę mojej śmierci. Przestraszyłam się, spróbowałam przejść test na przepowiedzenie życia na http://smierc.org i otrzymałam znów tę datę! (( Co mam robić? Wierzyć albo nie? Dlaczego wszędzie jest ten sam wynik?

Gość taka taka ja :D
masz do wyboru: łopate mc donalda latarnie

Gość maturzystkaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Umiesz dobrze chemię i biologię to pewnie, że uderzaj na politechnikę na jakiś techniczny. Chociaż w aptece też można podobno nieźle zarobić. Zawsze mimo zaczęcia czegoś innego możesz, maturę i tak poprawiać w przyszłym roku i spróbować wtedy jeszcze raz na medycynę.

Gość kachaaaa
Myszko, z biol i chemii po 80. Zastanawiam się jaki kierunek jest najbardziej przyszłościowy spośród tych: - technologia chemiczna - inżynieria chemiczna i procesowa - inżynieria materiałowa Po jednak PW kusi chyba bardziej niż stanie za ladą w aptece ;) tylko boje się potem o pracę... Zwłaszcza że z języków dobrze stoi u mnie tylko niemiecki, a ten przeklęty angielski zatrzymał się na poziomie gimnazjum ;p

Gość kachaaaa
???

Gość kalina_kalina
a nie lepiej poprawić maturę ? może dodaj do tego matme i startuj na te z 3 przedmiotami ? ( w krakowie możesz mieć podstawę i liczą tak jak rozszerzenie )

Gość kalina_kalina
"Zawsze mimo zaczęcia czegoś innego możesz, maturę i tak poprawiać w przyszłym roku i spróbować wtedy jeszcze raz na medycynę." nie zapominajmy o nowej ustawie i płatności za 2gi kierunek 🖐️

Gość jest absolwentką od 2 lat
moja znajoma po technologii chemicznej na polibudzie poznańskiej pracuje fizycznie w uk 🖐️

Gość kachaaaa
Matmę też pisałam, ale wypadła przeciętnie jak medycynę w Krakowie - 86, fizyka też nic nie wskóra - 76 (oczywiście mowa o podstawie). Planuje poprawiać za rok maturkę, ale gdyby się nie udało wolę mieć w zanadrzu jakiś kierunek, który w razie czego mogłabym skończyć.

Gość kalina_kalina
tylko ,że wiesz ,że będziesz później płacić ? Mimo tego ,że nie będziesz studiować 2 w jednym czasie

Gość kachaaaa
Mam nadzieję, że nie będą to jakieś kosmiczne kwoty, a bynajmniej do ogarnięcia przez ewentualnego przyszłego lekarza ;p tylko, że teraz trzeba cos jednak ze sobą zrobić przez ten rok a to wcale nie jest taka łatwa decyzja...

Gość kalina_kalina
hmm no nie wiem co to dla ciebie kosmiczne, ale możliwe ,że podobnie do niestacjonarnych (takie chodzą słuchy, ile w tym prawdy to nikt nie wie )

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa4466
hehe co za pustak.. wiesz ,że młody lekarz nie zarabia kokosów ?

Gość kachaaaa
Kosmiczna to jest niestacjonarna medycyna (nawet do 30 tys za rok), więc jeśli będzie to opłata zbliżona do przeciętnego niestacjonarnego kierunku to jakoś ujdzie. Chociaż osobiście uważam, że ta ustawa jest conajmniej dziwna, no ale to już inna bajka...

Gość kebab z damaszku
niestacjonarne na medycynie to ok 130tysi ja na twoim miejscu przesiedzialbym ten caly rok w domu, nad ksiazkami z biologii i chemii, i poprawil za rok mature. jak pojdziesz teraz na studia to po pierwsze pewne nie popraisz za rok swoih wynikow z matury i medcyna pojdzie sie je.bac jezel naprawde zalezy ci na medcynie siedz w domu najblizszy rok i zakoowaj ostro PS. p zadnych innych kierunkach, studiach ni bedziesz mil tak zaj.ebistych perspektyw jak po medycynie, no chyba ze moze jeszcze po stomatoogii praca praktycznie pewna, a w perspektywie 5-10lat ogromne zarobki

Gość ja też tak słyszałam
no,ale jeśli tak by było to wtedy właśnie tyle za medycynę byś płaciła ,bo dokupujesz ECTSy na medycynę

no ok ,ale stomatologię trzeba lubić 🖐️ bez sensu grzebać w gębach jeśli to nie daje satysfakcji tylko dla kasy

Skladaj do Olsztyna i do Białegostoku. Może sie dostaniesz. W tamtym roku prog w Bialymstoku wynosil 166, Ty masz 160 pkt. W olsztynie jeszcze nizsze. ;)

Gość sryt7j
no fakt 166 a 160 to żadna różnica :O 🖐️

Gość kachaaaa
Też przez chwilę przeszedł mi przez głowę pomysł, by nie pchać się nigdzie, tylko skupić na poprawieniu matury, ale coś mi się wydaję, że nie dałabym rady choćby psychicznie ;) Chyba za bardzo bym się rozleniwiła, zresztą ja muszę wsród ludzi, bo inaczej dziwaczeje ;) A poza tym moi rodzice napewno na to nie pójdą, więc jednak muszę coś wybrać choćby na rok.

Poza tym, ostateczny prog na pewno jest jeszcze nizszy, bo z Olsztyna i Bialegostoku ludzie rezygnuja, jak dostana sie do wiekszego miasta.;)

wolą iść na 15 tysi ? (jeden semestr masz gratis)

Z tym drugim platnym kierunkiem, to nie tak latwo, niby ustawa zatwierdzona, ale na uczelniach nikt nic nie wie. Poza tym, teraz wplynely wnioski o wycofanie, gdyz ustawa nie jest zgodna z Konstytucją RP. ;)

Gość mozilla firefoxx
ale jezeli pojdzie teraz na pierwszy rok a w przyszlym sie dostanie na medycyne i rzuci tamte studia i wejdzie ta ustawa to przecie znie bedzie nic placila bo prawo nie dziala wstecz. te punkty w rtm systemie beda licozne dopiero od momentu wejscia tej ustawy. czyli np. jak ktos rozpoczal studia w roku 2008 a ta ustawa wejdzie w 2012 i ten ktos rzuci te studia i wybierze nowe, inne w 2012 to nie bedzie musial nic placic bo ma gołe, czyste konto. te punkty licza sie dopiero od momentu wejscia w zycie tej ustawy kapewu?

Gość kachaaaa
I właśnie to jest najgorsze, że niekiedy o naszej przyszłości potrafi zadecydować ten jeden czy dwa punkty w tą czy inną stronę... Gdybym dostała się na jakąkolwiek medycynę i gdziekolwiek byłabym szczęśliwa jak dziecko ;) no ale trzeba tez pomyslec nad wyjsciem awaryjnym...

Gość Paulinka16453
Nie mogę w to uwierzyć...na [http://poznajdate.com] kolejny raz mam tę samą datę śmierci... Cy to jest prawda? Czy na świecie istnieje system paranormalny...tyle się o tym ostatnio słyszy ...