Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dawid23Trń

Pomóżcie ! :)

Polecane posty

Gość Dawid23Trń

Hej, mam na imię Dawid ,za bardzo nie wiem gdzie mam się z tym zwrócić ,przypadkiem trafiłem na to forum. Wydaje mi się,że to forum typowo dla kobiet , więc mam nadzieję,że mi pomożecie :) Moja dziewczyna w maju miała okres 12 , w czerwcu 10. I tutaj mówię pomocy! Obliczycie mi ile trwa jej cykl? Chciałbym wdrążyć się w temat dni płodnych i niepłodnych, rozumiecie :)

Gość a to może być?
Kilka obliczeń może Ci pomóc w określeniu, kiedy dochodzi u ciebie do owulacji (czyli jajeczkowania). Jeśli cykl miesiączkowy trwa 28 dni, to owulacja zwykle występuje około w 14 dniu cyklu (1 dzień), licząc od pierwszego dnia krwawienia miesiączkowego. Aby dowiedzieć się jak długi jest twój cykl, zacznij liczyć od pierwszego dnia miesiączki do ostatniego dnia, przed rozpoczęciem następnej. Im dłuższe będą twoje obserwacje (kilka, kilkanaście cykli), tym dokładniejszy będzie wynik. Jeżeli cykl jest dłuższy, lub krótszy niż 28 dni, wtedy dzień jajeczkowania następuje prawdopodobnie na 14 dni przed końcem danego cyklu. Na przykład, jeśli twój cykl trwa 32 dni, istnieje duża szansa, że owulacja przypadnie na 18 dzień cyklu, a jeśli kobieta ma cykl 25 dniowy, wtedy jajeczkowanie przypadnie jedenastego dnia cyklu. Takie informacje znajdują się niemal we wszystkich podręcznikach, poradnikach i encyklopediach. W końcu 2000 roku opublikowano wyniki badań, które w dużej mierze podważają przedstawione powyżej wyliczenia. Według tych badań owulacja może wystąpić nawet w siódmym lub dwudziestym piątym dniu cyklu. Uważa się, że okres płodny (i możliwość zapłodnienia) u każdej zdrowej i młodej kobiety trwa tylko 5 dni (podczas każdego cyklu). Z czego trzy dni przed i najwyżej dwa dni po owulacji. Wynika to z założenia, że plemniki pozostające w środowisku śluzu szyjkowego utrzymują zdolność do zapłodnienia przez około 72 godziny (czyli 3 dni) a komórka jajowa zdolna jest do zapłodnienia tylko przez 24 godziny. Jajeczko może zostać zapłodnione w ciągu 24 godzin od owulacji, a średni czas przeżycia plemników w drogach płciowych kobiety wynosi 48-72 godzin. A więc, jeśli chcesz zajść w ciążę to powinnaś współżyć codziennie, rozpoczynając dwa dni przed przewidywaną owulacją (na wypadek, gdyby do owulacji doszło wcześniej) i kontynuując przez cztery następne dni (w razie gdyby owulacja się opóźniła). Odbywanie stosunków płciowych częściej niż raz dziennie, może mieć odwrotne skutki. Zbyt częste wytryski u partnera mogą na tyle zmniejszyć liczbę zawartych w niej plemników, że nie będzie możliwe zapłodnienie. Czas, w którym dochodzi do owulacji jest znacznie trudniejszy do określenia w przypadku nieregularnych miesiączek. W takich przypadkach stosunki powinno się odbywać dwa, trzy razy w tygodniu. Również i te teorie ostatnio zostały dość mocno podważone. może ten artykuł pomoże, mi się zdaje, że jej cykl to co 28 dni, ale to chyba nie ważne, poczytaj , może coś zrozumiesz ;-)

Gość Dawid23Trń
Czytałem sporo już w internecie i powiem szczerze ,że mało rozumiem, a w zasadzie to chyba nic :) Bardzo to wszystko skomplikowane! :)

ten cykl trwał 30 dni dni płodne występują około 14 dni przed spodziewaną miesiączką, a więc w wypadku tego cyklu byłoby to około 27 maja aczkolwiek jeśli jest jeszcze młoda to jej cykle mogą mieć różną długość, mogą być wahania parodniowe a wtedy dni płodne sie przesuną - bo one występują 14 dni PRZED kolejną miesiączką, więc można tylko gdybać, bo na przesunięcie sie cyklu wpływa milion rzeczy: gwałtowne zmiany pogody, zmiana klimatu, zażywanie leków, stres, odchudzanie, przeziębienie i inne choroby, wiec dni płodne można wyliczać tylko wtedy jak sie prowadzi dość regularny tryb życia i ma sie regularne cykle, zawsze trwające tyle samo lub z bardzo małymi wahaniami, u młodych dziewczyn liczenie jest bardzo zawodne

Gość Dawid23Trń
Ma 21 lat

niech po prostu liczy zawsze ile trwają jej cykle - czyli ile dni jest pomiędzy pierwszym dniem miesiączki, a pierwszym dniem kolejnej miesiączki, niech zobaczy czy cykle mają równą długość i okres pojawia sie regularnie, wtedy wyznaczenie dni płodnych bedzie łatwiejsze

Gość a może by tak ...
Wdrążyć się w temat? :) trzeba przyznać - nie jest to łatwe dla faceta się w tym rozeznać. Pomocny kalkulator w linku poniżej: http://magazyn.netmama.pl/serwisy/kalendarz-owulacyjny/ Z ostatniego cyklu wynika że Twoja dziewczyna miała cykl 29-cio dniowy. 12-ty maja liczysz jako dzień nr 1 cyklu a 9 czerwca jako dzień nr 29. Potem dzień 10-ty czerwca jako dzień nr 1 cyklu itd.... Poobserwujcie kilka cykli, żeby wyznaczyć długość cyklu. Potem wpisujesz dane do tabelki i mniej więcej wiesz co jest kiedy. I pamiętajcie, że każdy cykl może ulec wahaniom z powodu stresu podróży itd, itp... Nie ma innego wyjścia jak obserwowac własne ciało. No i uczcie się siebie nawzajem. Pozdrawiam :)