Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość problem z ....

Problem z ...........NIP em

Polecane posty

Gość problem z ....

Dzis byłam w Urzędzie Skarbowym ... Chciałam złożyć deklarację o nadanie numeru NIP wypełniłam wszystko i Pani w okienku pyta po co mi ten numer a ja mówię do pracy .... nie zdążyłam powiedzieć , że do przyszłej a ona , że muszę mec pieczątkę lub ksero umowy ...... Wyszłam zła i nie wiedziałam co mam robić ?! czy ona ma rację ? chłopak nie musiał mieć pieczątki i dostał taki numer ............. co mam teraz zrobić ??????????????????????

Jak się będą upierać to wyślij deklarację pocztą :p tyle, że to dłużej wtedy potrwa. Ale generalnie jak kiedyś o to pytałam czy musi być powód do nadania numeru NIP to powiedziano mi, że nie musi, bo na przykład w każdej chwili możesz kupić samochód i wtedy ten numer jest potrzebny. Możesz też złożyć wniosek o wydanie zaświadczenia o braku dochodów za zeszły rok(możesz podać, że np. potrzebujesz do stypendium) i razem z tym będziesz musiała złożyć deklarację.

Gość problem z ....
a jak jutro pójdę i powiem , że nie mam pieczątki bo nie pracuje to mam prawo do tego NIPU przed podjęciem pracy ?

Gość 19slonko92
Całkiem niedawno miałam ten sam problem. Potrzebowałam NIP-u, żeby zarejestrować się w Urzędzie Pracy. I oczywiście pytania- po co jest mi ów numer potrzebny! A dla satysfakcji! Miałam chce odpowiedzieć głupiej babie. Do pracy, a do czego... Po kombinacjach alpejskich i trzech tygodniach czekania zdobyłam Nip. Nie obyło się jednak bez zaświadczenie z Urzędu.

Gość problem z ....
a przyjmą mnie do pracy bez nip-u ?? bardzo mozliwe , że nie długo zacznę pracować a bez nip-u to da rade na umowę o pracę ?? te babki w okienku są nie miłe i nie potrafią nic wyjaśnić ............... już nie wiem czy tam iść czy nie ................

Gość pracuje w świadczeniach
nie potrzebujesz zaświadczenia. ile masz lat?

Gość problem z ....
20 ... to co jak będzie babka się dosała to mam powiedzieć , że chce kupić auto ...? jak dziś jej powiedziałam , że do pracy .??

Gość o matko - powiedz jej że
wszyscy mają to ty też chcesz. Że być może popracujesz w wakacje i wysyłając PIT będziesz miała co wpisać. Ale tak prawdę mówiąć, to słyszałam, że wycofują się już z NIPu i tylko Pesel wszędzie wystarczy. A swoja drogą po co ci ten NIP? Bo on tylko do PITu potrzebny jest, czyli do Urzędu Skarbowego i nigdzie indziej

Ja bym poprosiła, żeby mi podała przepis, który mówi o tym, że muszę mieć powód. :classic_cool: Jakaś pyskata się ostatnio zrobiłam w urzędach. :D Jeśli Ci poda to ja bym spróbowała jednak z tym wnioskiem o zaświadczenie o dochodach. Oni to zaświadczenie wydają zdaje się w przeciągu maksymalnie dwóch tygodni i w tym samym czasie będą Ci musieli nadać NIP. A co do pracy to pracodawca też może złożyć w Twoim imieniu taką deklarację (jeśli będzie mu się chciało, ale w sumie i tak musi Cię zarejestrować, więc przy okazji składa jeden papier więcej).

"A swoja drogą po co ci ten NIP? Bo on tylko do PITu potrzebny jest, czyli do Urzędu Skarbowego i nigdzie indziej" Do pracy jest potrzebny, do wszelkich rozliczeń podatkowych i kontaktów z Urzędem Skarbowym.

Gość problem z ....
wszyscy mi mówią , że pracodawca wymaga ......., że pracodawcy potrzebny ... ja nie wiem ... człowiek taki nieobeznany pogubić się już można ...... ;(

Gość o matko - powiedz jej że
aaaaaaaaaaaaaaaaaaatam wymaga, jeśli nie masz, to gdy pracodawca cię zatrudni to wtedy występujesz o przyznanie NIPu. Wcześniej, skoro nie pracowałaś nawet dorywczo w wakacje, to po prostu go nie masz i tyle. Skoro potrzebny jest do rozliczeń z US to chyba te panienki w urzędzie wiedzą, że skoro go nie masz to nie pracujesz. Więc nie wiem o co ta wojna

Gość labarva
Niektóre urzędy wymagają pieczątki, a niektóre nie. Lepiej jednak mieć pieczątkę tym bardziej, że można ją zrobić bez problemu na stronie www.labarva.pl są to pieczątki w Poznaniu.

Gość laska daj spokój bo
nie trzeba NIPu -od niedawna wystarczy jak podasz pracodawcy PESEL, ale jakbyś zatrudniała np.nianię, to musisz mieć NIP