Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona_25

Szukam swojego miejsca na świecie - pomóżcie proszę!

Polecane posty

Gość zagubiona_25

Witam, chcę wyjechać na stałe w celu osiedlenia się w innym kraju. Problem w tym, że nie potrafię wybrać spomiędzy 3 krajów, które biorę pod uwagę: Kanada, Norwegia, Usa. Jestem w rozterce, mam wątpliwości i od dłuższego czasu odczuwam jakby coś w rodzaju głębokiego smutku i myśl, że miejsce, w którym przebywam to nie jest miejsce dla mnie. Może ktoś zrozumie o co mi chodzi. W wyborze kraju, miasta ważne jest dla mnie kilka czynników, a mianowicie: - w jak długim czasie mogę się "dorobić" (chodzi mi o podstawowe sprawy, które są "marzeniem" chyba każdego, jak miły kąt z ogródkiem, bezpieczeństwo finansowe zarówno na co dzień jak i na stare lata, wakacje czy wypad w góry ze znajomymi na kilka dni czy weekend. - pogoda i krajobraz; ilość słonecznych dni w roku (żeby to nie było jakieś deszczowisko;) i temperatura mówiąc ogólnie nie za zimno (Norwegia mnie martwi pod tym względem) i nie upał. - przyjaźni ludzie z którymi mogłabym się zaprzyjaźnić, w miarę możliwości bezpieczne miasto, najlepiej duże, blisko gór coś jak nasze Zakopane (Vancouver?) - wreszcie czy nie jestem za stara na studia w Kanadzie? I jak wygląda nauka na uczelniach kanadyjskich i amerykańskich w porównaniu z polskimi? Czy w ogóle dam radę dostać się do Kanady, podjąć studia i na siebie zarobić? Przepraszam za infantylne pytania i brak rozeznania. Będę wdzięczna jeśli znajdzie się ktoś, kto zechciałby mnie naprowadzić. Kto wie, może zmienisz moje życie?:):):) Z góry dzięki za pomoc. P.S. Chcę wreszcie uwolnić się od frustracji, poczucia beznadziei i zacząć życie od nowa. Wydaje mi się to trudne, ale wiem, że nie pożałuję. W Polsce nic mnie nie trzyma na obecnym etapie mojego życia, nie mam rodziny itp. będę tęsknic tylko do Tatr i ciemnego pieczywa;) Pozdrawiam.

Gość daisy_daisy
doskonale Cię rozumiem, przerabiam właśnie ten sam temat... samej cieżko mi się zdecydowac choć przeważa autralia. jestem trochę zorientowana jak wygląda taka emigracja, niestety trzeba się liczyć z kosztami...jak cchesz pogadac to chętnie

Gość zagubiona_25
O jak milo, że ktoś się odezwał! Bardzo chętnie pogadam, ale muszę teraz wyjść. Założyłam ten temat około południa w "Poza Polską: praca, studia, życie" i nikt mi nie odpisywał, więc myślałam że tu teraz też tak będzie. Jeśli chcesz to mogę dać maila albo umówić się tutaj jutro. O Australii nie myślałam, ale Nowa Zelandia i jej piękno zawsze mnie porusza;) Najgorsze jest to, że jestem taka niezdecydowana. Nie wiem czego chcę:( A czy możesz napisać jak wygląda taka emigracja? Dzięki i pozdrawiam.

Gość daisy_daisy
daj maila to napisze później do Ciebie to czego sie już dowiedziałam i jakie sama mam wątpliwości

Gość zagubiona_25
dam taki śmiesznawy: pani_franciszka@vp.pl Czekam na list i dzięki:)

Gość zagubiona_25
up